Piacok: Európában jól teljesítettek a főbb indexek, a DAX indexen belül kiemelkedett az Infineon részvénye, amely a gyorsjelentés közzététele után közel 13 százalékkal emelkedett, mindez természetesen a DAX index teljesítményéhez is jelentősebben hozzájárult. Az amerikai tőzsdéken egyelőre megállt az emelkedés, a technológiai szektorban már kisebb visszaesés látszódott és inkább a defenzív szektorok mutattak emelkedést. A határidős indexek nagy erőt nem mutatnak egyelőre, így inkább iránykereséssel indulhat a mai kereskedés Európa-szerte.

Magyar piac: Tovább folytatta tegnap az emelkedését a BUX index, ezzel egyre inkább közelíti a 69 ezer pontos szinteket immár. Az OTP is 18600 forinton tudott zárni, míg a Mol és a Telekom nem találta az erőt tegnap, így mindkét papír kisebb visszacsúszást szenvedett el. Ezzel szemben a Richter meggyőző teljesítményt produkált, 1,4 százalékos pluszba került az árfolyam, így újból az 50 napos mozgóátlag fölé kapaszkodott vissza a részvény. Továbbá tegnap az anyavállalatunk, a Patria Finance új intézményi, 12640 forintos célárat határozott meg a papírra.

Forint: Tegnap a dollár ismét erősödésnek tudott indulni, amely a forintra nézve nem a legjobb hír, így az EURHUF árfolyama is 389 fölé került ismételten. Drasztikus forintgyengülésről azért közel sem beszélhetünk, a befektetők is a magyar inflációs adatok közzétételére várhatnak, ez akár jobban megmozgathatja még a magyar devizát.

Légitársaságok: Nagyobb esést szenvedtek el tegnap az európai fapados légitársaságok részvényei, miután a Ryanair vezérigazgatója jelezte a Reutersnek, hogy idén 0-5 százalékkal nőhetnek az átlagos jegyárak a korábban várt 5-10 százalék helyett. A hírekre reagálva a Ryanair 9, míg az easyJet és a Wizz Air árfolyama közel 5 százalékot esett, pedig utóbbi a hírek megjelenése előtt 4 százalékos pluszban is járt aznap. 

Apple: A tegnapi napon bemutatta az Apple a legújabb iPad Pro készülékét, ami elsőnek kapta meg a cég legújabb fejlesztésű M4 chipjét. Az Apple elmondása szerint az új chip direkt mesterséges intelligencia alkalmazásokhoz készült, és a következő Mac készülékekbe is ebből a generációból fognak chipeket beépíteni. Láthatóan a vállalat az utóbbi időben több lépést is tett az AI-versenyben való felzárkózásért, viszont kérdéses még, hogy sikerrel fogja-e venni az akadályokat az Apple. Az új iPad Pro 11 hüvelykes verziója 1000 dollártól, míg a 13 hüvelykes típus 1300 dollártól lesz kapható az Egyesült Államokban.

Reddit: Kedvező eredményeket tett közzé a Reddit az első gyorsjelentésében a részvény tőzsdei bevezetését követően, így a zárás utáni árfolyam közel 15 százalékos pluszba került. A most lezárult negyedévben 243 millió dolláros bevételt generált a Reddit, ami 48 százalékkal magasabb az előző évi eredménynél, valamint a piac által várt 212 milliónál is bőven magasabb. A vezetőség elmondása szerint a növekedést az oldal könnyebb használhatóságára tett erőfeszítések és a célzott hirdetések fejlesztése segítették. A második negyedévre így 240-255 millió dollár közötti bevétellel számolnak a társaságnál, ami szintén magasabb a korábban vártnál. 

Disney: Negatívan fogadták a részvényesek a tegnapi Disney gyorsjelentést, ugyan a főbb sorokon hozni tudta a várakozásokat a társaság, viszont a vezetőségi várakozásoktól többet vártak a befektetők. A cég jelezte, hogy a Disney parkok látogatottsága már elérhette a csúcspontot a covid utáni fellendülés alatt, így csökkenő látogatószámot várnak a jövőben. De a közelről figyelt Disney+ streaming szolgáltatás kapcsán is csalódást okoztak a kilátások, hiszen az előttünk álló negyedévben már nem számolnak számottevő növekedéssel előfizetők tekintetében, pedig az első negyedévben mintegy 6 millió új előfizetéssel bővült a szolgáltatás. Továbbá a streaming üzletág profitabilitása visszaeshet a következő negyedévben a krikett közvetítésekhez kapcsolható magasabb licenszdíjak miatt. A hírekre több mint 9 százalékot esett a Disney árfolyama a tegnapi kereskedés során. 

Ferrari: Nem hozta a Ferrari jelentése a hozzá fűzött reményeket, így az autógyártó részvénye 6 százalékot esett a NYSE-n a tegnapi kereskedés során. Ugyan az elemzői várakozásoknak megfelelően alakultak az első negyedéves bevételi és profitszámok, a vezetőség érintetlenül hagyta idei várakozásait, míg több piaci szereplő is annak emelését várta volna. Az európai és észak-amerikai eladások is emelkedést mutattak előző évhez képest, viszont a kínai piacon mintegy 20 százalékkal kevesebb járművet értékesített a Ferrari, így összeségében stagnáltak az eladási számok 2023 azonos időszakához képest. Nettó profit téren viszont ennek ellenére is közel 20 százalékos növekedést ért el a gyártó, a kedvezőbb árazásnak köszönhetően pedig a nettó profitmarzs 22 százalék fölé emelkedett.

BMW: A vártnál gyengébb operatív profitmarzsot realizált az autóipari szegmensében az első negyedév során a BMW, hiszen az elemzői konszenzus 9 százalék feletti eredményhányadot jósolt, míg végül 8,8 százalékos mutatót ért el a német autógyártó. Pozitívum azonban, hogy a vezetőség változatlanul optimista, így tartják az idei évi 8-10 százalékos marzs előrejelzésüket, emellett jelezték, hogy javulhat világszerte a járművek értékesítése, azonban a magasabb fix, illetve gyártási költségek miatt csökkenhet a cég adózás előtti eredménye.

Continental: Nem teljesített túl erősen az első negyedév során a Continental, mindössze 196 millió euró működési eredményt ért el a társaság, amely 2 százalékos marzsnak felel meg, míg az elemzők ennek dupláját várták volna. Azonban a cég vezetése a második félévre erőteljes javulást prognosztizál, a költséghatékonyság fejlesztése, az erősödő kereslet és az árazási kiigazítások is segíthetik a vállalat profitabilitásának javulását. Az idei évben egyébként az egyik leggyengébben teljesítő DAX komponensnek számít a Continental, így a javuló fundamentumok válthatnának ki érdemi fordulatot a piacon.

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Tartalom lezárása:2024.05.08 08:32
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.”

Mozgóátlag felett a ServiceNow

Varga Dániel | 2024.05.17 14:27
Erősek a fundamentumok is

9 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.05.17 08:32
Magyar Telekom, forint, Kína, Reddit

Több termék, kényelmesebb kereskedés

K&H Értékpapír | 2024.05.16 16:21
milyen újdonságok érkeztek a K&H Értékpapír rendszerében?