Piacok: Tegnap ugyan némi erőt mutattak a piacok, de korai lenne még a korrekció végéről beszélni, hiszen több napos esést követően tudtak ismételten pluszban zárni a főbb indexek. Az amerikai tőzsdéken a pénzügyi és a technológiai szektor tudott kiemelkedni a mezőnyből, a chipgyártóknál meggyőző teljesítményeket láthattunk, habár hozzá kell tenni, hogy pénteken ezek a papírok bőven alulteljesítőnek számítottak a piacokon. Európában is hasonló mozgások voltak megfigyelhetők tegnap, így a német DAX is az 50 napos mozgóátlagáról próbál meg új lendületet venni.

Magyar piac: A Richter tegnapi gyenge teljesítménye ront a magyar piac összképén, hiszen a többi blue chip pluszban zárt, míg a Richter több mint 2 százalékot csökkent a nap végére. Érdemi bejelentés nem érkezett a társaság felől, így a nagy forgalom melletti eladói nyomás okozott nagyobb visszaesést az árfolyamban. A hazai vezető részvények közül a Telekom tudott egyébként a legjobban teljesíteni, hiszen 1 százalék feletti emelkedést hajtott végre, míg az OTP, illetve a Mol is 0,7 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

MNB kamatdöntés: Ma tartja az áprilisi kamatdöntő ülését az MNB monetáris tanácsa, ahol az elemzői várakozások alapján 50 bázispontos kamatvágás mellett dönthetnek. Az alapkamat szintje így 8,25 százalékról 7,75 százalékra módosulna. A kamatdöntés a forint szempontjából is egy fontos esemény lehet, de a döntést követő háttérbeszélgetésen is fontos bejelentéseket tehet Virág Barnabás MNB alelnök.

Forint: A befektetők a mai MNB kamatdöntésre várhatnak, ez akár az EURHUF árfolyamát is érdemben befolyásolhatja. Az elmúlt néhány napban nagy forintgyengülés már nem mutatkozott, így a 394-395 forintos környéken mozog jelenleg is a devizapár árfolyama, a 396-os szint képezhet ellenállást, míg feljebb a 400-as szint lehet lélektanilag is kiemelkedő.

Makroadatok: Ma több fontosabb európai PMI-adat is érkezik, így kiderül hogyan teljesít a német ipar, illetve az Eurózóna egésze is. A várakozások alapján javuló tendenciát mutathat mind a szolgáltatóipar, mind a feldolgozóipar, habár utóbbinál egyelőre még 50 pont alatti értékeket várnak az elemzők. Az amerikai gazdaságban már nem vár a konszenzus érdemi javulást a feldolgozóiparban, míg a szolgáltatóipar továbbra is erőt mutathat. Ezeken kívül az MNB kamatdöntésére érdemes ma még figyelni, míg majd csütörtökön az amerikai GDP mozgathatja meg a piacokat.

Renault: Ma reggel tette közzé első negyedéves eredményeit a Renault, az autógyártó bevétele 11,7 milliárd euró volt, ami erősebb a vártnál. A társaság globálisan 549 ezer járművet értékesített a negyedév során, ami 2,6 százalékkal több a tavalyi első negyedéves értékesítési számnál. A cég vezetősége nem változtatott az idei várakozásán, így továbbra is legalább 7,5 százalékos működési eredményhányadot jeleznek előre.

Salesforce: Korábbi híresztelések alapján a Salesforce az Informatica szoftvercég felvásárlását fontolgatta, amire még nagyobb eséssel reagált a részvény árfolyama. Tegnap viszont az Informatica vezetősége jelezte, hogy már nem folytatnak a tárgyalásokat a Salesforce-szal a lehetséges akvizícióról, közeli források szerint nem tudtak megegyezni a felek az ügylet részleteiről. A hírekre reagálva a Salesforce árfolyama 3 százalékos emelkedéssel indította a tegnapi kereskedést, bár a nap végére már csak 1,3 százalékos pluszt mutatott a részvény. 

Verizon: Vegyes eredményeket tett közzé a Verizon a tegnapi gyorsjelentésében. A telekommunikációs cég a vártnál kevesebb vezetéknélküli előfizetőt veszített az első negyedév során, többek közt a rugalmas díjcsomagoknak és az olcsóbban kínált streaming előfizetéseknek köszönhetően. A FactSet gyűjtése szerint elemzők átlagosan 100 ezer felhasználó veszítésével számoltak, ezzel szemben végül 68 ezres csökkenés mutatkozott az első negyedévben. Viszont a cég 33 milliárd dolláros bevétele éppen elmaradt a várakozásoktól, a lassuló mobilkészülék-értékesítések továbbra sem segítik a Verizon bevételi számait. Szabad cash flow soron is alulteljesítő volt a vállalat, a várt 3,7 milliárd dollár helyett csupán 2,7 milliárdos cash flow-t mutatott fel a Verizon. Az eredményekre először kisebb emelkedéssel reagált az árfolyam, ezt viszont egy nagyobb esés követte, és több mint 4 százalékos mínuszban zárt az árfolyam.

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Tartalom lezárása:2024.04.23 08:31
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.”

Apple: Növekedés a láthatáron

Mohácsi Mihály | 2024.05.03 14:40
Több hónapos csúcsra ugorhat az árfolyam

Emelkedés előtt állhat az LMVH

Varga Dániel | 2024.05.03 13:12
Izgalmas szinteken az árfolyam

10 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.05.03 08:39
Amerikai munkaerőpiac, Apple, Booking, 4iG