short ügylet

Short pozíciók nyitásával védekezhetsz a tőzsdei árfolyamok esésével szemben. Többek között a nagyobb tőzsdeindexek esésére is „fogadhatsz”, akár két-háromszoros tőkeáttételekkel is.
A short pozícióknak leginkább rövid távon lehet létjogosultsága egy portfólióban. A klasszikus short ügyletek Társaságunknál nem elérhetők, hanem alternatív termékek által fogadhatunk a piac esésére, így ETF-ek, illetve certifikátok és forward ügyletek által.


a short pozícióról

 • A short pozícióval az árfolyam csökkenéséből profitálhatsz.
 • Klasszikus short ügyletben egy kölcsönkért részvényt adunk el, abban a reményben, hogy később alacsonyabb áron vásárolhatjuk vissza (ez a típus ma már ritka).
 • Az egyedi részvények kölcsönzése a kellő feltételek mellett alkalmanként nehezen kivitelezhető, ezért egyéb megoldásokhoz kell folyamodni (pl. certifikátok).
 • Mindegyik short termék eltérő hozamlehetőséget és kockázatot tartalmaz, ezért érdemes a döntés előtt az eszközök speciális tulajdonságait végiggondolni.

short ETF

Az ETF-ek által lehetőség nyílhat az indexek, a különböző árupiaci termékek, esetleg egyes kriptodevizák shortolására is.

Inverz ETF-ek tartása kapcsán azonban nem árt tisztában lenni a kockázatokkal, hiszen az ETF-ek árfolyamainak változását a mögöttes termék (index, részvénykosár) napi hozamának változása alapján számítják ki. Így, ha többnapos esést követően a mögöttes termék árfolyama emelkedésnek indul, akkor a magasabb bázisnak köszönhetően a short ETF árfolyama nagyobb esést szenvedhet el. Ez okozhatja az eltérést az index, valamint a választott ETF teljesítménye között. Ezek alapján érdemes ezeket a termékeket csak rövid távon tartani.

short certifikát

Az ETF-ek mellett a certifikátokat is vásárolhatunk a K&H Értékpapír rendszerében. A certifikátok segítségével egyedi részvényekkel, indexekkel, árupiaci termékekkel, vagy akár devizapárokkal is kereskedhetünk.

a short certifikátok előnyei

 • alacsonyabb költségek ETF-ekkel szemben, hiszen nincs alapkezelési költség
 • ETF-eknél szélesebb termékskála
 • tőkeáttételes kereskedés short ügyleteknél is
 • akár a mögöttes termékek áránál alacsonyabb árazás, így kis tőkével is kereskedhető

a short certifikátok kockázatai

 • jellemzően rövid időre javasolt befektetési forma
 • lehet lejárata is az adott certifikátnak
 • tőkeáttételes kereskedés során nagyobb veszteség érheti a befektetőt

hogyan érdemes short certifikátokat keresni?

a Frankfurt Börse honlapján található keresőben könnyedén kiválaszthatjuk, a számunkra megfelelő certifikátokat. Itt lehetőségünk van a különböző típusú (index, diszkont, bónusz, turbó) termékek alapján szűrni.

Knock-out warrantok esetében könnyebben lehet méretezni a pozíciónkat, hiszen ezáltal kialakíthatjuk a számunkra megfelelő stop-szinteket. Ennek a szintnek elérésekor a certifikát kereskedése megszűnik, a befektető egy adott mértékű maradványértékhez jut hozzá.

mikre érdemes figyelni certifikát vásárlása esetén?

 • a vételi és eladási árak közötti különbség (spread) mértéke
 • megfelelő típus kiválasztása
 • mögöttes termék árfolyamának mozgása
 • kockázatvállalásunknak megfelelő termék vásárlása

legegyszerűbb kiütéses certiket keresni, mert itt jól lehet méretezni a pozíciót (stophoz lehet méretezni) (Leverage products with KO)

short certifikát kiválasztása és kereskedés 3 lépésben

A Börse Frankfurt oldalán található keresőben kiválaszthatod a számodra megfelelő konstrukcióval rendelkező certifikátokat. A példánkban egy S&P 500 short turbó certifikát kiválasztásának folyamatát mutatjuk be:

 1. Kiválasztjuk, hogy mely mögöttes termék kapcsán keresünk certifikátokat, esetünkben ez most az S&P 500 indexre esett. Emellett a típusánál jelöljük, hogy short ügyleteket szeretnénk listázni. A kötési árfolyamot is kiválaszthatjuk, ezt a strike alpontnál tehetjük meg.
 2. Az általunk választott termék lehetséges hozamait vizsgálhatjuk meg különböző szcenáriók mellett. Így kiszámolhatjuk, mekkora a lehető legnagyobb veszteség, amelyet számunkra negatív irányú elmozdulás esetén tapasztalhatunk.
 3. A webtraderben található Kereskedés -> Certifikátok fülön a korábban kiválasztott termék felvételét kezdeményezhetjük, így ezt követően tőzsdei megbízást adhatunk be a termék kapcsán.