Magyar GDP: Az idei első negyedévben a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal növekedett éves szinten a magyar GDP, míg a szezonálisan igazított adat 1,7 százalékos bővülést mutatott. Az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított GDP-növekedés 0,8 százalékos volt. 

Piacok: Óvatos emelkedés mutatkozott az amerikai piacokon tegnap, a befektetők a holnapi Fed kamatdöntésre várhatnak, itt a jegybankelnök sajtótájékoztatója megmozgathatja még a piacokat. Az elmúlt napokban egyébként már emelkedéseknek lehettek tanúi a befektetők, ezzel a korrekció is megtörni látszik, bár a negatív hírek a Fed részéről, esetleg a vártnál erősebb munkaerőpiaci adatok még befolyásolhatják a befektetői hangulatot a héten.

Holnap, május elseje alkalmával több európai országban, köztük itthon is zárva tartanak a tőzsdék, de az amerikai piacokon zavartalanul folytatódik a kereskedés. A zárva tartó tőzsdék pontos listája az oldalunkon lévő naptárban érhető el.

Magyar piac: Kimondottan jól teljesített a magyar tőzsde tegnap, így új történelmi csúcsra ért a BUX, elsősorban az OTP 2 százalékos emelkedésének köszönhető ez a teljesítmény. Emellett a Richter is 1,2 százalékot emelkedett, míg a Telekom ennél jobban teljesített, hiszen 2,8 százalékos pluszban zárt, ezzel már 923 forintos szinten jár az árfolyam. A Mol nem tudott nagy mozgást produkálni, de így is 3000 forint felett ragadt a részvény. 

OTP: Interjút adott az Inforádiónak Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, amelyben további részleteket mondott el egy lehetséges bankvásárlásról. Már a közgyűlésen is elhangzottak információk egy lehetséges bankvásárlással kapcsolatban, a tegnapi interjúból pedig kiderült, hogy egyszerre 3 országba léphet be az OTP, és olyan országokról van szó, ahol fejlett a digitalizáció és a bankrendszer. A felvásárlások kapcsán a régióban inkább a délkeleti és északi irányban folytatódhat a terjeszkedés, tehát például a Baltikum vagy Görögország is megfelelne ennek a szempontnak, ugyanakkor Ukrajnában is az OTP az állami privatizációra is vár, az országban szintén növelné a részesedését, amennyiben erre van lehetőség. Az oroszországi kitettséggel kapcsolatban pedig az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy folyamatosan csökken a kitettség, viszont a bank eladásához elnöki engedély szükséges, és magas adótartalom, valamint mélyen a könyv szerinti érték alatt tudná értékesíteni az OTP az ottani leánybankot. 

Forint: A napokban érdemi forinterősödés játszódott le a piacon, így az EURHUF árfolyama 391-es szintekig csordogált vissza, technikailag támaszt a 388-as szint, illetve a 200 napos mozgóátlag jelenthetne. A markáns dollárerősödés megállása is segíthette a forint helyzetét, habár így is 1,07 alatt tartózkodik az EURUSD továbbra is. A GDP-adatot követően kisebb gyengülést produkált a magyar deviza.

Európai gazdaság: Éves szinten 2,4 százalékkal nőttek az árak a harmonizált index alapján Németországban áprilisban, ez némi gyorsulást jelent az előző havi 2,3 százalékos értékhez képest. A maginfláció azonban 3 százalékra csökkent az előző 3,3 százalékos adatot követően, amely összességében kedvező jelnek tekinthető, hiszen a 2 százalékos inflációs célszint elérése is egyre közelebb kerülhet.

Ma reggel a francia első negyedéves GDP tartogatott kellemes meglepetéseket, hiszen 0,2 százalékos bővülést ért el ebben az időszakban a francia gazdaság, amely önmagában nem mondható hatalmas növekedésnek, de a várakozásokat így is felülmúlta. Ma az Eurózóna friss GDP-adatára is várhatnak a befektetők, de előtte kiderül, hogy a német gazdaság is hogyan teljesített.

Tesla: Nagy emelkedést produkált tegnap a Tesla, miután jó hírek érkeztek Kínából. A cég megkapta a kínai hatóságok engedélyét az önvezető szoftver kapcsán, amely kedvező hír a Tesla számára, ezzel tovább terjeszkedhetne a kínai elektromos autók piacán. Emellett bejelentették, hogy a kínai Baiduval fognak együtt működni az önvezető funkció fejlesztésében. Végül 15 százalékos pluszban zárt a papír, ezzel fontos ellenállási szinteket tudott átugrani a részvény az elmúlt időben.

Mercedes: Hozta a várakozásokat a Mercedes-csoport az előző negyedév során profitok tekintetében, az autógyártó végül 3,86 milliárd eurós EBIT-tel zárta a periódust, ami 30 százalékos csökkenésnek felel meg éves alapon. Viszont a kedvező devizapiaci mozgásoknak köszönhetően szabad cash flow soron 3,2 százalékos növekedést tudott elérni a vállalat. Az első negyedéves eredmények fényében a vezetőség nem változtatott az idei várakozásain, így a tavalyi évhez hasonló bevétellel és valamelyest gyengébb profittal számolnak. Továbbá megerősítették az eddigi árazási politikájukat, miszerint nem hajlandóak az elektromos autók árait lecsökkenteni.

Volkswagen: A Volkswagen esetében is várakozásoknak megfelelő teljesítményt láthattunk, így EBIT soron 4,6 milliárd eurós eredmény mutatkozott, ez egyébként 20 százalékos csökkenést jelentett az előző évi eredményhez képest. Nem segítette a Volkswagen-csoport teljesítményét a lassuló autóeladások, az előző negyedévben összesen 2,1 millió darab járművet értékesítettek, ami 2 százalékkal kevesebb a tavalyi számnál. Az idei évi várakozásain nem változtatott a menedzsment, így továbbra is 7-7,5 százalékos működési eredményhányaddal számolnak 2024-re, az első negyedévben ez egyébként 6,1 százalék volt csupán. 

Mai gyorsjelentések: Lesz ma is mire figyelniük a befektetőknek, hiszen még az amerikai piacnyitást megelőzően teszi közzé a számait a McDonald’s, illetve az Eli Lilly is, míg zárás után az Amazon, a Starbucks, illetve az AMD gyorsjelentéseire várhatnak a befektetők. Fontos kiemelni, hogy az amerikai piacok holnap is nyitva tartanak, így a jelentésekre reagálhatnak a befektetők, az Amazon vagy az AMD gyorsjelentése akár a versenytársak teljesítményére is kihatással lehet.

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Tartalom lezárása:2024.04.30 08:36
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.”

Mozgóátlag felett a ServiceNow

Varga Dániel | 2024.05.17 14:27
Erősek a fundamentumok is

9 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.05.17 08:32
Magyar Telekom, forint, Kína, Reddit

Több termék, kényelmesebb kereskedés

K&H Értékpapír | 2024.05.16 16:21
milyen újdonságok érkeztek a K&H Értékpapír rendszerében?