Sokat javult az utóbbi napokban az AB InBev technikai képe, miután sikeresen kitört a június óta tartó oldalazásból az árfolyam. Az év első felében még a Bud Light márka körül kialakult vitás helyzet miatt esett be az árfolyam, ezt követően viszont szolid támaszra talált a részvény. Ugyan az amerikai piacon várhatóan nem fogja tudni megismételni a korábbi számokat a társaság, de a többi régióban továbbra is folyamatosan bővül a vállalategyüttes, így összeségében a bevételek tovább növekedhetnek az idei évben. Most a heti grafikon alapján is a hosszú távú trend fordulása látható, így akár korábbi lokális csúcspontok felé is veheti az irányt az AB InBev részvénye.

Az Anheuser-Busch InBev (röviden: AB InBev) egyike a nagy sörgyártó konglomerátumoknak, az alá tartozó sörmárkák között található többek közt a Bud Light, Corona, Budweiser, Hoegaarden, Leffe és a Stella Artois is. Egyéb alkoholos termékeket is árusít a társaság, de egyértelműen a söreladások adják a bevételek többségét. Világszerte forgalmazza termékeit az AB InBev, de a legnagyobb piaca a bevételi számokat tekintve Észak-Amerika volt a tavalyi évben, amikor a Bud Light márka egyértelműen piacvezető volt.

Viszont 2023-ra megváltozott a helyzet, ugyanis a Bud Light új marketingkampányát nem fogadták jól a márka fogyasztói, így a vásárlók egy része a márka termékeinek bojkottjába kezdett. A fogyasztói protestálás a céges számokban is érzékelhető volt, a társaság idei első féléves jelentése alapján az észak-amerikai bevételek 3 százalékkal estek vissza, míg a többi piacon rendre bővülés volt látható. Ugyan eladott volumenben nem volt annyira egyértelmű a növekedés, de ezt a magasabb eladási árak ellensúlyozni tudták, így összeségében 5 százalékos növekedést mutattak a bevételek.

Az, hogy a Bud Light bojkottja milyen hosszú távú következményekkel járna a társaság számára még nem teljesen egyértelmű, az elemzői várakozások most egy valamelyest lemaradó amerikai piacot jeleznek előre, de az egész társaság szintjén a második félévben így is évi 7 százalékkal nőhetnek a bevételek, a világ többi részében, elsősorban a fejlődő piacokon stabil növekedés van kilátásba helyezve.

Technikai kép

Az AB InBev árfolyama még azt követően esett be, hogy az Egyesült Államokban országszerte a Bud Light termékek bojkottjába kezdtek a korábbi fogyasztók, a részvény az áprilisi lokális csúcsponthoz képest 20 százalékot esett vissza csupán 2 hónap leforgása alatt. Az esés végül 50 euró környékén ért a végéhez, amit egy kisebb visszapattanás követett.

Június óta már inkább oldalazó mozgást végzett az árfolyam, és hónapokig nem tudott kitörni az 50,5-53,5 eurós sávból. A napokban viszont sikerült átvinnie az 53,5 eurós ellenállást, és azóta is a lélektani határ felett tartózkodik a részvény árfolyama. Ezzel megnyílt a tér felfelé a részvény előtt, a következő cél már a 200 napos mozgóátlag átlépése lehet, de ennél fentebb akár az 55,5 vagy az 58 eurós szintek is tesztelésre kerülhetnek. Védelmi zónaként tehát a 53,5 eurós szint mellett még az 50 napos mozgóátlag azonosítható, de lentebb az 50,5 eurós támasz is megakaszthatja az árfolyam lecsorgását.

Az RSI ugyan még nem jelez túlvettséget, de igen közel került a jelzésértékű 70-es szinthez, így érdemes ezt is figyelembe venni rövid távon. Az MACD viszont kitartja a vételi jelzését, támogatva a részvény további emelkedését.

Az Anheuser-Busch InBev napi grafikonja (2023. 09. 19. 14:45)

A heti grafikonon kirajzolódó csökkenő trendvonalat még tavaly év végén törte meg a részvény, emellett az aranykereszt képe még egy hónapja jelent meg, tehát a hosszú távú trendben is javulás figyelhető meg. Látható, hogy így is vannak azért még leküzdeni való akadályok a részvény előtt, például az 50 hetes mozgóátlagot egyelőre nem tudta áttörni az árfolyam. Az viszont pozitívum, hogy még a héten átlépte a 200 hetes mozgóátlagot az árfolyam, így akár új lendületet is vehet a részvény.

Emellett további erősíti az AB InBev technikai képét, hogy az MACD még múlt héten újból vételt jelzett, május óta első alkalommal. Amennyiben kitartana az emelkedő trend, akár a 65 eurós ellenállás is újból tesztelésre kerülhetne idővel, de ehhez először az 58-59 euró körüli szintekkel kellene megbirkóznia az árfolyamnak.

Az Anheuser-Busch InBev heti grafikonja (2023. 09. 19. 14:45)

A Bloomberg rendszerében elérhető elemzői ajánlások inkább optimisták, 23 vételi javaslatra 8 tartási és csupán 2 eladási jut. Ennek megfelelően az elemzői célárak is magasabbak, a konszenzus jelenleg 63,5 eurós célárfolyamot mutat. Ezt ugyan várhatóan nem fogja egykönnyen elérni a piaci árfolyam, de az jól látható, hogy az utóbbi hónapok során több elemzőháznál is feljavították a részvényre adott ajánlásukat. Látható, hogy a fogyasztók bojkottja Amerikában nem eredményezte az elemzői várakozások visszaesését.  

Értékeltségét vizsgálva nem kimagasló a részvény jelenlegi 17 körüli 12 havi előretekintő P/E rátája, éppen az 5 éves átlagos szint alatt helyezkedik el. Versenytársakkal összehasonlítva sem tűnik ki az AB InBev részvényének értékeltsége, jellemzően 15-20 körüli szorzószámokat láthatunk az iparágon belül.

Tartalom lezárása:2023.09.19 15:25
Időtartam:Rövid táv (néhány hét)
Jó formában kezdték az évet a nagy sörgyártók
Nagy-György János | 2022.01.17 14:19
Lendületben a Heineken és az AB InBev

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Letörte a mozgóátlagot a BlackRock

Varga Dániel | 2024.05.24 14:01
Stop-szintünk elérésével zárjuk a kereskedési ötletet

6 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.05.24 08:32
Forint, kötvényhozamok, USA gazdaság, Richter