Nem szerepeltek rosszul az utóbbi időszakban a piacok, a részvények összességében inkább enyhe emelkedésre voltak képesek az előző hetekben. Látható, hogy az augusztus közepi lokális mélypontok után már felpattanás kezdődött az S&P 500 indexnél, azonban a korábbi esésnek még csak a felét tudta ledolgozni az index. A Nasdaq kapcsán is az látható, hogy a július közepi szintekre még nem tudott visszakerülni, így az elmúlt 2 hónapot már nyugodtan nevezhetjük oldalazásnak is. A német piacon is hasonló a helyzet, bár itt már alapvetően február közepe óta látható az oldalazó trend, a magyar piac viszont üde színfoltot és kivételt jelent.

Július elején bővebben is kiveséztük a tőkepiacok teljesítményét, azóta pedig azért látható, hogy a főbb indexek a várakozásainknak megfelelően már nem tudtak annyira meggyőző teljesítményt produkálni, mint az első félévben. Ennek ellenére a befektetői hangulatindex nincsen alacsonyan, mivel az elmúlt héten is majdnem 50 pontot ért el. Az optimisták tábora tehát igen jelentős, miközben a pesszimisták alig 26 százalékot tesznek ki a rövid távú (következő hétre fókuszáló) kérdés tekintetében.

Az is látható, hogy az elmúlt félévben változó mértékben ugyan, de alapvetően töretlen volt az optimizmus. Utoljára még március közepén lehetett látni, hogy a pesszimisták 56 százalékos tábora meghaladta az optimista 44 százalékos tábort, azóta pedig folyamatosan pozitív a hangulatindex. Látható az is, hogy a piaci teljesítmény sem volt rossz, így összességében azért elégedettek lehetnek és visszaigazolva érezhetik magukat a válaszadók. Az elmúlt hetekben is a rövid távú kérdésnél a 0-1 százalékos emelkedésre voksolóknak volt igazuk.

Ha a hosszú távú kérdést nézzük, akkor is jól látható az optimizmus, mivel a válaszadók több mint 50 százaléka még felfelé várja a piacokat, és csak 19 százalék az, aki inkább pesszimista. Közben az is tény, hogy utoljára 2022 végén volt negatívban a hangulatindex, vagyis az idei évre mutatott befektetői optimizmus helyesnek bizonyult, az indexek is jókora emelkedést tudtak felmutatni január eleje óta. Egyelőre pedig nagy törés nem látható, a 30 pont feletti érték is kimondottan erősnek számít.

A válaszadók tehát egyelőre nem ilyedtek meg a nyár közepén látott turbulencia miatt, és továbbra is inkább optimistán szemlélik a folyamatokat. A nemzetközi AAII felmérésben lévő adatok viszont már nagyobb visszacsúszást mutatnak. Július végén - augusztus elején alapvetően még 30 pont körüli értéket lehetett látni, viszont az elmúlt hetekben már inkább 0 közelében járnak ezek a hangulatindexek. Persze az is igaz, hogy még így is az utóbbi lassan másfél év alapján inkább erősnek számítanak az értékek, viszont a bizonytalanabb nemzetközi hangulat nem a legjobb üzenet.

Kisbefektetői oldalon pedig a magas befektetői optimizmus jó eséllyel a pozícionáltságról is árulkodik, ez pedig egy ilyen nagy emelkedés után már kockázatokat jelenthet. Szezonálisan közben a szeptember és az október azért nem szokott annyira nagyon erős lenni, miközben a gazdasági fundamentumok és a monetáris politikai szigor kapcsán is bőven azonosíthatunk kockázatokat. Kérdéses tehát, hogy a szinte töretlen optimizmus a saját válaszadóink körében meddig képes fenntartani ezt a remek szériát. Egyelőre a rövid táv alapján visszaigazolva érezhetik magukat, de a hosszabb távú (fél éves) kérdésnek is van relevanciája, ami már inkább kontraindikátorként működött az elmúlt időszakban.

Tartalom lezárása:2023.09.18 16:05
Időtartam:Rövid táv (néhány hét)

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Letörte a mozgóátlagot a BlackRock

Varga Dániel | 2024.05.24 14:01
Stop-szintünk elérésével zárjuk a kereskedési ötletet

6 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.05.24 08:32
Forint, kötvényhozamok, USA gazdaság, Richter