Új AI alapú fejlesztéseket jelentett be az Apple, amelytől a mobilértékesítések növekedését remélik. A bejelentésekre az Apple árfolyam új csúcsra emelkedett, azonban a várt növekedés a vállalat beszállítóira is jó hatással lehet. A Qorvo szintén az Apple eszközeihez szállít fontos alkatrészeket, és a vállalat egyik legnagyobb partnere is ezzel más mobiltelefon-gyártók mellett. A részvényárfolyam a korábbi visszaesés után fordulatot mutat, és ismét a mozgóátlagai fölé kerülhet.

Nagy kitöréssel több mint 7 százalékkal emelkedett tegnap az Apple árfolyama, amellyel a 198-199 dolláros korábbi csúcsszinteket áttörte a részvény. Korábban is erőteljes emelkedő trend jellemezte a papírt, a negyedéves gyorsjelentés után egy nagyobb rést hagyott a grafikonon a részvény, viszont ezt nem töltötte be és folytatta a ralit az Apple.

Lassan a két mozgóátlag is keresztezheti egymást, megerősítve ezzel az emelkedő trend folytatódását. Elképzelhető a kitörés után egy visszateszt, amellyel az árfolyam a korábbi csúcsokat újra megközelíti, azonban mindenképpen figyelemre méltó a kitörés, amely mögött azért a fundamentumokat érintő hírek is vannak.

Az Apple napi grafikonja (2024. 06. 12. nyitás előtt)

A nagy árfolyamemelkedés egy nappal azután történt, hogy a vállalat hétfőn, az éves fejlesztői konferenciáján bejelentette a mesterséges intelligencia területén való régóta várt előrelépését. Az Apple egy sor új AI-funkciót mutatott be az eseményen, köztük a hangalapú asszisztens, a Siri átalakítását, az OpenAI ChatGPT-vel való integrációt, egy sor írástámogató eszközt és új, testre szabható emojikat. A vállalat a funkciókat az átlagemberek számára készült mesterséges intelligenciaként jellemezte, bár a felhasználóknak valószínűleg le kell majd cserélniük az iPhone-jukat, hogy hozzáférjenek az eszközökhöz. Mindez a várakozások szerint extra keresletet eredményezhet az Apple termékei iránt. Az esemény után célármódosítások is érkeztek az Apple-re, amelyek a 220-230 dolláros értéket is elképzelhetőnek tartják, viszont a jelenlegi mozgással az Apple elérte a konszenzusos célárat.

Az Apple esetleges jó teljesítményéből pedig más gyártók is részesülhetnek, emiatt érdemes lehet figyelni a vállalat fő beszállítóit. Az egyik ilyen példa a Qorvo, amely az Apple egyik beszállítója. A vállalat az Apple számára rádiófrekvenciás erősítőket szállít, amelyeket az iPhone-okban is használnak a vezeték nélküli kommunikációhoz az eszközökben. Az iPhone mellett más okostelefonokhoz és hordozható készülékhez is gyártja a Qorvo ezeket a chipeket. A mobiltelefonpiac mellett például az autóiparban is jelen van a cég, azonban a leghangsúlyosabb szegmens a mobilpiac. A Qorvo bevételeinek közel 40 százalékát adja az Apple, valamint más okostelefon gyártók pl. Samsung is jelentős részesedést ad a teljes bevételen belül.

Az idei évben inkább a második félévre várják az erősebb teljesítményt a cégtől, ebben egyrészt szezonális hatások is szerepet játszanak. A legutóbbi, március végén lezárt üzleti év alapján éves alapon már látható a növekedés, és az előrejelzések alapján az év második felére érhetik el a bevételek a 2022-es szinteket.

Az elmúlt időszakban a mobilpiac gyengélkedése miatt a Qorvo árfolyama is visszaesett, és persze kockázat marad, hogy Kínában hogyan alakulnak az értékesítések, de például az Apple esetében is a vártnál kisebb volt a visszaesés. Az elsődleges trend az AI és a szerver szegmens most a félvezető-szektorban, viszont az IDC előrejelzése alapján a következő időszakban növekedés jöhet a mobilpiacon, valamint a Qorvo kifejezetten az Apple teljesítményétől nagyobb részt függ.

A részvény értékeltsége az elmúlt időszakban átlagosnak mondható, jelenleg 16 körüli előretekintő P/E rátán forog a részvény. Az elemzői célárak több mint 6 százalékkal vannak magasabban a részvénynél.

A technikai kép alapján a részvény most törte át a 200 napos mozgóátlagot, és elkezdte betölteni a korábbi rést a grafikonon a részvény. Korábban a negyedéves gyorsjelentésre rosszul reagált az árfolyam. A dupla mélypont után azonban felfele indult el a részvény és ismét a mozgóátlagok fölé kerülhet, különösen, ha a kedvező piaci hangulat fennmarad az esetleges kamatvágással kapcsolatos várakozásokra. Felfele a rés betöltése, valamint 120 dollár körüli zóna elérése lehetséges a főbb ellenállások alapján. Lefele a 95 dolláros szint, valamint a mozgóátlag is támasz lehet.

A Qorvo napi grafikonja (2024. 06. 12. nyitás előtt)

A heti grafikon alapján egy enyhe emelkedő trendcsatorna is kirajzolódik, illetve az aktuális lokális mélypont után szintén a fordulat jelei látszódnak. A mindenkori csúcstól a részvényárfolyam még messze van, így egyelőre egy inkább enyhe emelkedő vagy oldalazó trend folytatódására van kilátás.

A Qorvo heti grafikonja (2024. 06. 12. nyitás előtt)

 

Tartalom lezárása:2024.06.12 15:18
Időtartam:Közép táv (néhány hónap)
Elemzői kitettség:Az elemzés szerzője a fenti értékpapírból nem rendelkezik részvényekkel.
Delta Air: Folytatódhat a szárnyalás?
Varga Dániel | 2024.06.11 13:47
Erős szezon elé nézhet a légitársaság
Érdekes szinteken a BNP Paribas
Cinkotai Norbert | 2024.06.07 11:02
Erős teljesítményt mutatott eddig idén a részvény
Fontos ellenállások előtt találja magát az AbbVie
Mohácsi Mihály | 2024.06.06 15:01
A heti grafikonon is pozitív fordulat jelei láthatók
Synopsys: Nem tört meg az emelkedő trend
Varga Dániel | 2024.06.05 13:49
Az AI segítheti a növekedést
Mozgóátlag erősíti az Oracle technikai képét
Mohácsi Mihály | 2024.06.04 15:27
Az indikátorokra is érdemes már figyelni

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A Patria Finance, a.s.-szel való együttműködés keretében létrejött, több szerzőt feltüntető marketingközlemények esetében az eredeti, cseh nyelvű marketingközlemény szerzője a Patria Finance, a.s. megjelölt munkavállalója, a magyar nyelvű fordítást, illetve a lektorálást pedig a K&H Értékpapír munkavállalója végzi, így az érintett marketingközlemény tartalma lényegében megegyezik az eredeti cseh nyelvű marketingközleménnyel.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Wells Fargo: Emelkedő költségek akadályozzák a teljesítményt

Mohácsi Mihály | 2024.07.12 15:55
A várakozások is emelkedő ráfordításokat mutatnak

10 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.07.12 08:30
Amerikai infláció, dollár, nemesfémek, Tesla

Delta Air: Akadozik a gépezet

Varga Dániel | 2024.07.11 15:26
Gyenge előrejelzések érkeztek