2023 május 31-én megjelent 205/2023. (V.31.) kormányrendelet alapján a jelenlegi 15%-os kamatadó mellett 2023. július 1-től 13%-os szociális hozzájárulási adót is kell fizetni a 2023. július 1-je után keletkező kamatok és az újonnan, tőzsdén kívüli ügyleten keresztül eladott értékpapírok árfolyamnyeresége után. Társaságunk a jelenlegi megváltozott helyzetben is ügyfeleink mellett áll, így ezen az oldalon többféle megoldási lehetőséget is talál, hogy a jövőben is maximalizálhassa befektetéseinek hozamát.

 

Milyen ügyletek után kell szochót fizetni?

A befektetéseket célzó szociális hozzájárulási adó a banki lekötések mellett az értékpapír piacokon tartott megtakarításokat is érinti. Fontos tisztában lennünk a tényekkel, hogy a lehető legjobb döntést hozhassuk.

Kamatjövedelemnek minősülnek a Normál befektetési számlán július 1-t követően vásárolt, majd OTC-n, tehát tőzsdén kívül eladott értékpapír típusokat (részvények, kötvények, beleértve a 2019.06.01 előtt vásárolt magyar állampapírok; ETF-ek; certifikátok; befektetési alapok, kivéve Ingatlan befektetési lapok, amelyek Társaságunknál nem elérhetőek) érintő tranzakciók során keletkezett hozamok.

 

Milyen befektetések esetén nincs szocho fizetési kötelezettség?

  • Tartós Befektetési Számlára (TBSZ) vagy Nyugdíj Előtakarékossági Számlára (NYESZ) elhelyezett értékpapírok esetén, még akkor sem, ha azok a lejáratuk előtt feltörésre kerülnek
  • Ellenőrzött tőkepiaci ügyletekre (tőzsdén keresztüli adás-vétel) pl: részvények, ETF-ek, certifikátok esetén
  • Július 1 előtt megvásárolt eszközök esetében (függetlenül attól, hogy milyen számlán vannak)
  • Gazdasági társaságok bármely befektetése esetén
  • Ingatlanalapokból származó kamatjövedelem esetében (Társaságunknál nem elérhetőek)
  • Kamatadómentes, magyar, lakossági állampapírok, amelyeket 2019. június 1. után vásárolt

 

Egyéb kérdések

A szochót be kell vallani vagy levonják automatikusan?

Automatikusan levonásra kerül, ezzel külön teendő nincs.

Hogyan érinti a rendelet a 2023. június 30 előtt beadott, de későbbi időpontban teljesülő ügyleteket?

Amennyiben a megbízások bekerülése (elszámolása) 2023. július 1. után történik, ezek a befektetések már szocho kötelesek lesznek.

A befektetések kamatjövedelme után fizetendő szochóra vonatkozik a szochoplafon?

A kormányrendelet hatálya alá tartozó ügyletek után fizetendő szociális hozzájárulási adóra nem vonatkozik az adófizetési felső határ (szochoplafon).