Piacok: Megakadt az amerikai piacok menetelése az elmúlt napokban, így a Nasdaq 100 index a 18000 pontos, míg az S&P 500 index az 5100 pontos szintekről pattant vissza. Nagy korrekciónak azonban nem lehettek még tanúi a befektetők, a piaci szereplők a mai PCE-inflációs adatokra is várhatnak. Európában egyébként jobb hangulatban telt a tegnapi kereskedés, ugyan hatalmas emelkedés itt sem látszódott a főbb indexeknél, de a DAX is új csúcsra tudott kimenni, illetve a francia CAC 40 index sem jár messze a 8000 pontos szintektől.

Magyar piac: Javulást mutatott tegnap a magyar részvénypiac, miközben az európai és amerikai tőzsdéken is gyengült valamelyest a piaci hangulat. A BUX így a 66 ezer pontos szintet lépte át újból, a blue chipek közül az OTP és a Richter is 1 százalék feletti pluszban zárta a kereskedést. Utóbbi ma reggel tette közzé negyedéves eredményeit, első ránézésre erős számokat mutatott a jelentés, így akár folytatódhat is az emelkedő trend. A Mol és a Magyar Telekom viszont lemaradó volt, bár csökkenésről itt sem beszélhetünk. 

Richter: Nem okozott csalódást a Richter ma reggel közzétett negyedik negyedéves gyorsjelentésével. Bár egyes sorokon a konszenzus magasabb értékeket várt, a főbb tényezők összességében erős fundamentumokat mutatnak, a gyógyszergyártás bevételei a negatív devizahatások ellenére is szépen erősödtek. A profitszámok sokkal kedvezőbb képet mutatnak, mint a 2022-es negyedik negyedévben, így összességében pozitívan értékeljük a jelentést.

Amerikai GDP-adat: A negyedik negyedévi gazdasági növekedés üteme kicsit csökkent a második olvasat szerint, de így is 3,2 százalékos évesített bővülés mutatkozik, amely változatlanul erősnek számít. Az éves átlagos növekedés ezzel nem változott tavaly, így 2,5 százalékos GDP-növekedést produkált az amerikai gazdaság. Már az első olvasat meglepetést okozott a piacokon, látható, hogy a kamatemelések ellenére sem lassul az amerikai gazdaság, így továbbra is ellenállónak bizonyul. Ma egyébként a Fed által kiemelten fontosnak tartott PCE-inflációs adatokra fókuszálhatnak a befektetők.

Kriptopiacok: Folytatódik a Bitcoin kitörő teljesítménye, tegnap már a 60 ezer dolláros szintet is nagy erővel törte át a kriptodeviza árfolyama. Ezzel igen közel került már a történelmi csúcsszinthez a Bitcoin árfolyama, 2021 novemberében még 69000 dollár környékéről fordult le a kriptopénz. Ráadásul ma reggel sem látni gyengélkedés jeleit, így már 63000 dollár felett mozog a kriptodeviza. A következő napokban tehát azt lehet már figyelni, hogy képes lesz-e az új csúcs beállítására a Bitcoin, ami egyébként a kriptopiac egészének is fontos üzenetet küldhet. Az Ethereum is folytatja töretlen emelkedését, itt már a 3400 dolláros szinteket közelíti az árfolyam, míg az idén lemaradónak számító Solana esetében is emelkedés figyelhető már meg az utóbbi napokban.

Forint: Tegnap is kitartott a forint gyengélkedése, az EURHUF pedig már a 394-es szintet is érintette, erre egészen tavaly szeptember óta nem volt példa. Ma reggel egyelőre 393 környékén tartózkodik a devizapár árfolyama. A dollár is kisebb erőt tudott mutatni már az elmúlt napokban, emellett a piaci hangulat is romlott a nemzetközi piacokon, ezek a tényezők sem segítették a forint árfolyamát. A keddi kamatdöntést követően egyébként a mai napon beszédet tart Matolcsy György MNB elnök és Virág Barnabás alelnök a Bloomberg értesülései szerint.

Masterplast: Nagy meglepetéseket nem hozott a negyedik negyedév sem a Masterplast esetében, az építőiparban továbbra is gyengélkedés jelei mutatkoznak, így éves alapon 16 százalékos bevételcsökkenést szenvedett el a társaság. Ha a készletek értékvesztése miatt elszámolt veszteség nélküli tisztított eredményt vesszük alapul, akkor az operatív működésből fakadó EBITDA pozitív eredményt hozott már az utolsó negyedévben. Persze ez is jelentős visszaesést mutat éves alapon, ráadásul a tisztított adózott eredmény soron is 1,8 millió eurós veszteség figyelhető meg. Éves szinten a teljes veszteség elérte a 15 millió eurót (egyedi tételekkel együtt), ez pedig jelentős visszaesésnek számít a 2022-es 15 milliós nyereséghez képest. A vezetőség idén is mérsékelt környezetre számít, azonban a költséghatékonyság növelésére tett lépések javuló eredményeket hozhatnak már ebben az esztendőben. 

Opus: A mai napon tartja részvény-visszavásárlási aukcióját az Opus, melynek keretén belül legfeljebb 2 milliárd forint összegben vagy az alaptőke tíz százalékát meg nem haladó darabszámban vásárol vissza saját részvényt a társaság. A részvényenkénti vételár nem térhet el az előző napi záróártól több mint 30 százalékkal. Az aukció ajánlatgyűjtési szakasza 10:00-tól 12:30-ig tart, ezt követően az ügyletkötési szakaszra 12:30 és 15:30 között kerül sor. Az aukció ideje alatt szünetel a részvény kereskedése a BÉT-en, így 10:00 órától a “Lezárás szakasz” végéig nem lehet a tőzsdén kereskedni a papírral, olvasható a BÉT oldalán.

AutoWallis: A tavalyi évben 44 százalékkal több járművet adott el az AutoWallis csoport, ezzel együtt 36 százalékkal növelte árbevételét a vállalat a 2022-es évhez képest. Az EBITDA hasonló mértékben növekedett, a tavalyi évben pedig az EPS 21,3 forintra növekedett. A növekedéshez az akvizíciók is hozzájárultak, valamint az értékesített márkák közül a SsangYong és az Opel értékesítése is kiemelkedő volt. Annak ellenére, hogy Magyarországon csökkent a tavalyi évben a forgalomba helyezett autók száma, a Wallis közel 8 százalékkal tudta növelni az új autó értékesítéseinek a számát, és a használtautó-piacon is 13,4 százalékos növekedést ért el. 

Duna House: Az olaszországi szegmensben lezajlott céltartalékolás és értékvesztés hatására az olasz üzletág negyedik negyedéves EBITDA eredménye 2,7 millió forintra esett vissza, ez pedig a csoportszintű eredményt is erősen befolyásolta. Összességében így 626 millió forintos EBITDA mutatkozott, amely 60 százalékos csökkenést jelez a bázishoz képest. A gyengébb olasz eredmények következtében az előzetes éves terveitől is elmaradt a csoport, azonban a részvényesek számára pozitív hír, hogy részvényenként 131 forintos osztalék kifizetését tervezi a vállalat. Ebben a különböző projektekből befolyó eredmények is szerepet játszanak, ráadásul ez 18,7 százalék körüli osztalékhozamot jelent a tegnapi záróértékhez képest.

Disney: Tegnap bejelentette a Disney, hogy az indiai üzletágát egyesíti a Relience indiai konglomerátum médiacégével, a két társaság Star India és Viacom18 leányvállalata így egy társaságot alkotnak a jövőben. Az új vállalat értéke szinergiák kihasználása nélkül megközelítőleg 8,5 milliárd dollárt tesz ki, és több mint 750 millió nézővel fog bírni az indiai TV-piacon. A Disney várhatóan 36,84 százalékos részesedéssel fog rendelkezni az új vállalatban, így annak elsődleges irányítása az indiai félhez kerülhet. Az összeolvadás egyelőre a hivatali szervek jóváhagyására vár, de tervek szerint 2025 utolsó negyedévére már be is fejeződhet. 

AB InBev: Az áremelések révén sikerült növekvő bevételekre és profitra szert tennie a vállalatnak, így az amerikai Bud Light elleni bojkott ellenére is jól teljesített tavaly a cég. Rekordbevételt ért el 2023-ban tehát a cég, de némileg elmaradt így is az elemzői konszenzus várakozásaitól, nem sikerült 60 milliárd dolláros bevételt realizálni a társaságnak. EBITDA soron 7 százalékos javulás mutatkozott, ezzel 20 milliárdos profitot termelt a vállalat, ami nagyjából az elemzői várakozásoknak megfelelő mértékű eredményt jelent.

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Tartalom lezárása:2024.02.29 08:29
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Több termék, kényelmesebb kereskedés

K&H Értékpapír | 2024.05.16 16:21
milyen újdonságok érkeztek a K&H Értékpapír rendszerében?

Marathon Oil: Fordulhat az olajárral együtt?

Grébel Szabolcs | 2024.05.16 13:25
Kereskedési ötletet fogalmazunk meg

Magyar Telekom: Várakozásokon felüli eredmények

Varga Dániel | 2024.05.16 10:51
Könnyedén vette az akadályokat a cég