Piacok: Tovább folytatódott a piacok gyengélkedése tegnap, az amerikai tőzsdén egyedül a közművek tudtak kiemelkedni a mezőnyből, míg a technológiai papírokat megütötték a befektetők. Több chipgyártó is 4-5 százalékos esést szenvedett el, ennek eredményeképpen pedig a Nasdaq 100 index is 1 százalék feletti mínuszban zárt. Az utóbbi időben a Fed részéről érkező kommentek, a dollár erősödése és a kötvényhozamok emelkedése sem támogatta a részvénypiacok teljesítményét. Európában inkább bizonytalan mozgások láthatóak a piacokon, a határidős indexek is vegyes képet festenek a mai nyitás előtt is.

Magyar piac: A magyar piac relatív erőt tudott tegnap mutatni, hiszen a BUX 1 százalékos pluszban zárt, habár a keddi 3 százalékos esés után volt hova emelkednie a magyar tőzsdeindexnek. A blue chipek közül a Mol produkálta a legnagyobb mértékű emelkedését, közel 2 százalékos pluszban zárt, de az OTP és a Telekom is 1 százalék körüli emelkedést tudhat maga mögött.

Forint: A 395-ös szintekről fordult le az EURHUF árfolyama, amely mára már a 392-es szinteken tartózkodik, látható, hogy a dollár gyengülésével párhuzamosan a forint némi erőt tud mutatni. Technikailag a 388-389-es szintek képezhetnek támaszt a devizapár számára, míg felfele a 400-as szint jelent lélektanilag is kiemelkedő ellenállást.

Nyersanyagok: Joe Biden tegnap bejelentette, hogy a Kínából érkező acél- és alumíniumszállítmányok után fizetendő vámot háromszorosára, 25 százalékra tervezik emelni. Ezzel a lépéssel a helyi termelők helyzetét segítenék. Megemlítendő, hogy idén novemberben amerikai választásokat tartanak, emiatt az amerikai politikai vezetés is inkább a protekcionista intézkedéseket részesítheti előnyben. Éppen a napokban tiltották be az amerikai és brit árutőzsdéken az orosz eredetű fémek kereskedését, az intézkedés többek közt a réz árfolyamát is megdobta, de a tegnapi amerikai döntés is a rézárfolyam további emelkedését erősítette.

TSMC: A vártnál jobban teljesített az első negyedév során a TSMC, elsősorban a kiemelkedő AI chipek iránti keresletnek köszönhetően. Közel 19 milliárd dolláros bevételt ért el a társaság, ráadásul a vezetőség optimista a jövőre nézve, így tovább folytathatja a növekedést a cég. A cég profitmarzsa 40 százalékra emelkedett, amely historikusan is az egyik legmagasabb a vállalat életében, valamint iparági szinten is kimagasló eredménynek számít.

Európai autóeladások: Márciusban éves alapon 5,2 százalékkal csökkentek az európai autóeladások, amely leginkább a gyengébb elektromos autóeladásoknak köszönhető. Az ACEA kiemeli, hogy a húsvéti időszak szintén negatívan érintette az eladásokat, az elektromos autók esetében pedig 11,3 százalékos volt a csökkenés. Igaz, az első negyedévet tekintve 4,4 százalékkal növekedtek az új autók eladásai, amely azért nem számít gyenge teljesítménynek. 

Légitársaságok: Kiemelkedtek tegnap a piacon a légiipari szereplők, hiszen a vártnál erősebb gyorsjelentést követően a United Airlines 17 százalék feletti pluszban zárta a kereskedést, ezzel új lokális csúcsra futott a papír. Egyébként a légitársaság vezetősége bejelentette, kompenzációban fognak részesülni a Boeing részéről az első negyedéves járatkiesések után. Emellett a többi versenytárs is jól teljesített egyébként tegnap, hiszen az American Airlines 6,6 százalékos, a Delta Air pedig 2,9 százalékos emelkedést produkált. A nyári szezon előtt erős kereslet mutatkozik a szektoron belül, valamint a vállalati előrejelzések is optimizmusról árulkodnak.

Tartalom lezárása:2024.04.18 08:35
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.”

Felfelé nézelődik a BlackRock

Varga Dániel | 2024.04.30 15:09
Kereskedési ötletet fogalmazunk meg

Gyengélkedik a német autóipar

Mohácsi Mihály | 2024.04.30 14:43
A Volkswagen és a Mercedes profitja is beesett

10 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.04.30 08:36
Magyar GDP, OTP, forint, európai gazdaság