Piacok: Kisebb megnyugvás mutatkozott tegnap a piacokon, nem érkeztek piacmozgató negatív hírek a közel-keleti konfliktus kapcsán, így a befektetők elsősorban a gyorsjelentésekre, illetve majd a holnapi amerikai GDP-adatra koncentrálhatnak. A Nasdaq 100 összességében 1,5 százalékos emelkedést hajtott végre, de az S&P 500 is 1 százalék feletti pluszban zárt. Ma reggel az ázsiai piacokon is jó hangulat, valamint az európai határidős indexek is pozitív nyitást vetítenek előre.

Magyar piac: A BUX index 1,3 százalék körüli emelkedéséhez a Richter és az OTP járult hozzá elsősorban, hiszen előbbi 3,6, utóbbi pedig 2,1 százalékos pluszban zárta a kereskedést. A Mol teljesített a leggyengébben a négy blue chip közül, hiszen 1,3 százalékos mínuszba került, ebben közrejátszhatott, hogy Nagy Márton miniszter az Index kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a kormány ma dönthet arról, hogy beavatkozzanak-e az üzemanyagpiacon. Emellett a Mol jelezte, hogy szakaszos leállás jön majd a finomítókban, bár ez ütemezett karbantartásnak minősül, így negatív hatást nem jelent különösképpen.

MNB kamatdöntés: Tegnap az elemzői várakozásoknak megfelelő mértékű, 50 bázispontos kamatvágást hajtott végre az MNB, ezzel 7,75 százalékra csökkentve az alapkamatot. A jegybank jelezte, hogy óvatos és türelmes monetáris politikára van szükség, így ez akár a következő kamatdöntésekre utaló magatartást is jelezheti. Virág Barnabás, a jegybank alelnöke is jelezte, hogy türelmesnek kell maradni, nem szabad sietni, de az infláció letörése továbbra is elsődleges célnak számít. Emellett jelezte, hogy az év elején lassú fellendülést produkált a gazdaság, így 1,6 százalék körüli éves GDP-növekedést prognosztizálnak az első negyedévre vonatkozóan.

Forint: Tegnap némi forinterősödésnek lehettek tanúi a befektetők a piacokon a kamatdöntést követően, a jegybank jelezte, hogy türelmesek maradnak a jövőbeli esetleges kamatvágások kapcsán, ez pedig a forint szempontjából pozitív hírként értékelhető. Azonban így is 393 körül jár az EURHUF árfolyama, az 50 napos mozgóátlag letörése hozhatna akár nagyobb erősödést a magyar deviza számára.

Tesla: Pozitív fogadtatásban részesült a Tesla tegnapi gyorsjelentése, az autógyártó ugyanis bejelentette, hogy már az idei évben tervezik az új, olcsóbb modellek gyártását. Az új autók megjelenéséhez nem adtak meg határidőt, azt viszont tudni lehet, hogy a már meglévő gyárakban fog folyni a gyártásuk. A bejelentésre 13 százalékot emelkedett a részvény zárás utáni árfolyama, láthatóan a befektetők is olyan híreket vártak, ami további jövőbeli növekedést jelezhet. Az elmúlt negyedév egyébként nem sikerült erősre, a cég bevétele 21,3 milliárd dollár volt, ami 9 százalékos csökkenést jelent tavalyhoz képest. A cég autószegmensének bruttó eredményhányada 16,4 százalékra csökkent, így az egy részvényre eső nettó profit 45 cent volt, elmaradva a piaci prognózistól.

General Motors: Erősen zárult az idei első negyedév a General Motors számára, a 43 milliárd dolláros bevétel és a 2,62 dolláros EPS is magasabb lett a piaci várakozáshoz képest. Ez előző évhez képest 24,4 és 7,6 százalékos növekedést jelent profit-, illetve bevételsoron. A nyersanyagárak csökkenése, a termékmix javulása és a magas kamatkörnyezetben is stabil lakossági kereslet is segítette a detroiti autógyártó teljesítményét. Továbbá erősítette a társaság profitszámait, hogy a robotaxi üzletág működését tavaly év végén szüneteltették, és csak 2024 második negyedévében kezdte újra működését. A vezetőség még 2024 elején jelezte, hogy a programra az idei évben 1 milliárd dollárral kevesebbet fordítanak, 2023-ban egyébként 2,7 milliárd dollárt vesztett az üzletág. A vártnál jobb eredményeket látva az autógyártó vezetősége megemelte az idei profitvárakozását, immár 9-10 dolláros EPS-t várnak a teljes évre a korábbi 8,5-9,5 dolláros sáv helyett.

Visa: Könnyedén hozta a várakozásokat a Visa tegnapi gyorsjelentése, a társaság az első negyedévet 8,8 milliárd dolláros bevétel mellett 2,5 dolláros EPS-sel zárta, mindkét soron felülteljesítve az elemzői várakozásokat. Segítette a cég teljesítményét, hogy az amerikai lakosság fogyasztása a magas kamatkörnyezet ellenére is stabil maradt, emellett a nemzetközi utazások felpörgése is javítotatta a Visa eredményeit, ez elsősorban az amerikai és európai régióra volt igaz. Ázsia egyelőre lemaradónak tűnik fogyasztás tekintetében. Az előttünk álló negyedévre kétszámjegyű bevételnövekedést jelez előre a Visa vezetősége, míg a korábbi éves profitvárakozásukat megerősítették.

Spotify: Kedvező eredményeket tett közzé a Spotify a tegnapi gyorsjelentésében, ugyan a felhasználók számában nem hozott áttörést a cég, de a pénzügyi eredményekre nem lehetett panasza a befektetőknek. A havi aktív felhasználók száma az első negyedév végén 615 millió volt, alulmúlva a 618 milliós elemzői várakozást. Ezen belül a prémium előfizetők száma 239 millió volt, ami viszont már megfelelt a piaci prognózisnak, ez 14 százalékos éves növekedést jelentett. A most lezárult negyedévben így 3,64 milliárd eurós bevételt és 168 milliós profitot ért el működési eredmény soron a cég, felülteljesítve a piaci várakozásokat. A Spotify az utóbbi időszakban több piacán is megemelte szolgáltatásának árát, javítva a profitmarzsokon. A cég vezetősége a második negyedévre is erősebb teljesítményt vár, a 250 milliós működési profit és a 3,8 milliárdos bevételvárakozás is magasabb az elemzői prognózisoknál. 

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Tartalom lezárása:2024.04.24 08:33
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.”

Apple: Növekedés a láthatáron

Mohácsi Mihály | 2024.05.03 14:40
Több hónapos csúcsra ugorhat az árfolyam

Emelkedés előtt állhat az LMVH

Varga Dániel | 2024.05.03 13:12
Izgalmas szinteken az árfolyam

10 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.05.03 08:39
Amerikai munkaerőpiac, Apple, Booking, 4iG