Piacok: A mai napon már a BÉT-en is folytatódik a piaci kereskedés, de a fontosabb európai és amerikai piacokon tegnap is zavartalanul folyt a kereskedés. Az amerikai részvénypiacon vegyes mozgásokat láthattunk a tegnapi nap folyamán, míg a technológiai szektor felülteljesített, addig a pénzügyi és fogyasztási szektorok lemaradóak voltak. Végül az S&P 500 minimális emelkedéssel zárta a napot, de a Nasdaq 100 index már 0,7 százalékos emelkedésre volt képes. Európában javítani tudtak a tőzsdeindexek a múlt pénteki gyengébb teljesítményt követően, a DAX és a CAC 40 is 0,35 százalékos pluszban zárt. A határidős indexek állása alapján kisebb mínuszban nyithat Európa.

MNB: A mai napon tartja májusi kamatdöntő ülését az MNB, ahol a Monetáris Tanács várhatóan 50 bázispontos alapkamat-csökkentés mellett dönt majd. Az alapkamat ezzel 7,25 százalékra csökkenne, közelebb kerülve a június végére előrejelzett 6,75-7 százalékos szinthez. Virág Barnabás MNB alelnök korábban már jelezte, hogy az év második felében már lassulhat a kamatcsökkentések üteme, igaz, az infláció tartós csökkenésével idővel tér nyílhat a további enyhítésre is. 

Forint: Erősebben indult a hét a forint szempontjából, így az EURHUF árfolyama ma reggel már a 386-os szint alatt tartózkodik. Ezzel újból a 200 napos mozgóátlag alá sikerült visszatérnie a devizapárnak, ami a technikailag kedvező a forintnak. Tehát továbbra is több hónapos mélyponton mozog az EURHUF, bár a technikailag is fontos 386-os szintről egyelőre nem tudott eltávolodni. 

Nemesfémek: Nagyobb emelkedésnek indultak az utóbbi napokban a nemesfémek árfolyamai, tegnap az arany már új történelmi csúcsra tört ki, de ma reggel is 2400 dollár felett található az árfolyam. De az ezüst is hasonló utat járt be, az előző hét során több mint 10 százalékot emelkedett a nemesfém árfolyama, áttörve a 30 dolláros szintet, amire 11 éve nem volt példa. Segíti a nemesfémek emelkedését, hogy a geopolitikai feszültségek egyelőre nem enyhülnek, Ebrahim Raisi iráni elnök halála is inkább további bizonytalanságot szült a piacon. Mindeközben a jegybankok továbbra is folytatják aranyvásárlásaikat, a dollártól való függőség csökkentésének érdekében. 

JP Morgan: Tegnap tartotta befektetői napját a JP Morgan, ahol Jamie Dimon, a bank vezérigazgatója is felszólalt. Dimon jelezte, hogy a jelenlegi árfolyamszinten nem tervezik a saját részvények visszavásárlását, így megvárják, hogy az alacsonyabb szintekre essen vissza. A bejelentésre negatívan reagáltak a piaci szereplők, a bank árfolyama 4,5 százalékot esett tegnap. Emellett jelezte a cégvezér, hogy hamarabb vonulhat nyugdíjba, mint a korábban jelzett 5 év, bár az utódját egyelőre még nem nevezték meg. Kedvező hír viszont, hogy az idei nettó kamatbevétel várakozását 90 milliárd dollárról 91 milliárdra emelte a bank. 

Palo Alto: Csalódást okozott a Palo Alto Networks tegnapi gyorsjelentése, ugyanis a vezetőség üzleti negyedik negyedéves bevétel előrejelzése elmaradt a piaci várakozástól. A menedzsment 2,15-2,17 milliárd dollár közötti bevétellel számol a negyedévben, ami bár 11 százalékkal haladná meg az előző évi eredményt, lassulást jelentene a most felmutatott 15 százalékos növekedési ütemhez képest. A gyengébb prognózisra reagálva a részvény árfolyama zárást követően 8,6 százalékot esett. Ez zsinórban már a második gyorsjelentés, amit követően nagyobb mínuszt mutatott az árfolyam, bár az előző jelentésnél ez közel 25 százalék volt. Akkor a cég vezetősége jelezte, hogy a céges ügyfelek költekezése lassulás jeleit mutatta. Részvényesi körökben akkor az volt a félelem forrása, hogy a cégek annak ellenére is visszavághatják a kiberbiztonságra fordított költekezésüket, hogy az informatikai támadások nem mutatják lassulás jeleit.

Heti makroadatok: Az MNB mai kamatdöntésén felül a héten esedékes makroesemények közül ki lehet emelni a holnap este esedékes Fed jegyzőkönyvét, ami a legutóbbi Fed kamatdöntés részleteit, illetve a jegybank gazdasági kilátásait is tartalmazza. Valamint holnap teszik közzé az áprilisi EU új autó eladásokat, emellett PMI adatok érkeznek Európából és Amerikából is, lesz tehát bőven mire figyelnünk makroadatok tekintetében. A fontosabb makroadatok összegyűjtöttük az oldalunkon.

Heti gyorsjelentések: A héten teszi közzé negyedéves gyorsjelentését az Nvidia, a chipgyártó az előző évhez képest megötszörözhette nettó profitját elemzői várakozások alapján. Továbbá a héten érkeznek még jelentések az amerikai kiskereskedelmi láncok felől, a Target és a Dollar Tree is jelent. Ezeken felül a Wizz Air számaira is érdemes lesz figyelni, a versenytárs Ryanair már tegnap közzétette negyedéves eredményeit, amelyre negatív piaci reakció érkezett. A fontosabb gyorsjelentéseket összegyűjtöttük az oldalunkon

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Tartalom lezárása:2024.05.21 08:28
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Mit rejt a Buffett indikátor?

Varga Dániel | 2024.10.21 13:48
Magasan az értékeltség

Magyar blue chipek: Óvatos emelkedést mutat a magyar piac

Varga Dániel | 2024.10.21 11:31
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

8 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.10.21 08:28
Arany, forint, olaj, légitársaságok