Piacok: Bizonytalan mozgások jellemezték a tegnapi napot az amerikai tőzsdéken, ugyan a napot még kisebb emelkedéssel kezdték a nagyobb tőzsdeindexek, de a kereskedés végére már csak minimális elmozdulást mutattak. A vártnál gyengébb esti gyorsjelentések hatására mínuszokba kerültek az amerikai határidős indexek is, valamint a piaci hangulatra is kihatással lehet a következő időben. Európában sem láthattunk tegnap hatalmas elmozdulásokat, inkább kisebb mínuszok jellemezték a tegnapi kereskedést. Az európai határidős indexek vegyes képet festenek ma reggel, így iránykereséssel indulhat a mai kereskedés. A piaci szereplők akár a mai amerikai GDP-adatra várhatnak, így ezt megelőzően is kivárás jellemezheti a mai mozgásokat.

Magyar piac: Folytatódott a magyar piac emelkedése tegnap is, azonban most a Mol és a Richter tudott kiemelkedni a mezőnyből. A Molhoz kapcsolódó hír, hogy a kormány bejelentette, hogy az üzemanyagáraknak a régiós átlaghoz kell közelíteniük, ehhez pedig 2 hetes határidőt kaptak az üzemanyagkereskedők. Ez mind a benzinnél, mind a dízelnél némi árcsökkenést eredményezhet, előbbi esetében 27, míg utóbbinál 10 forintos hatásról lehet szó. Ma egyébként Kormányinfót tartanak, ahol akár részletesebben is beszámolhat Gulyás Gergely miniszter a döntés hátteréről. 

Másik blue chiphez kapcsolódó hír, hogy a Telekomnál ma esik le a 44,7 forintos osztalékszelvény, ez pedig 4,75 százalékos osztalékhozamot jelent a befektetők számára. A részvény-visszavásárlási program keretében további részvényesi juttatásban részesülhetnek majd a befektetők. Továbbá a Mol és a Richter ma tartja a közgyűlését. 

Amerikai gazdaság: A befektetők figyelme a gyorsjelentések mellett a mai GDP-adatra szegeződhet, ez megmozgathatja a piacokat is. A várakozások szerint az idei év első negyedévében, évesítve 2,5 százalékos növekedést produkálhatott az amerikai gazdaság, amely továbbra is erős és stabil gazdaságról árulkodik. Emellett a munkapiaci adatokra is figyelhetnek a befektetők, illetve a holnapi PCE-inflációs adatok is is fontosak lehetnek a jövőbeli kamatvágások szempontjából.

Meta: 15 százalék feletti mínuszba került a zárást követően a Meta árfolyama, miután a vártnál gyengébb előrejelzéseket tett közzé a társaság. Az első negyedévet meggyőzően zárta a társaság, hiszen a részvényenkénti 4,71 dolláros nyereséggel felülmúlta a konszenzus által becsült 4,32 dolláros összeget, emellett a 27 százalékos bevételnövekedési ütem 2021 óta a legjobbnak számít. A vezetőség 36,5-39 milliárd dollár közötti bevétellel kalkulál a második negyedévre, ez átlagosan 37,75 milliárdnak felel meg, amely némileg alulmúlja az elemzők által becsült 38,3 milliárdos bevételt. A fejlesztésekre továbbra is nagy hangsúlyt fektet a csoport, így az idei évi CapEx 35-40 milliárd dollár lehet, amely kissé magasabb az előzetes prognózishoz képest.

ServiceNow: Hiába hozta a várakozásokat az első negyedév során a Servicenow, a cég részvénye mégis beesett a tegnapi gyorsjelentést követően. A vezetőség által közzétett várakozások ugyanis valamelyest elmaradtak a piaci prognózistól. Az előfizetésekből befolyt bevételek az előttünk álló negyedévben 2,53 milliárd dollárt tehetnek ki, míg több piaci szereplő ennél optimistább előrejelzést várhatott. A részvény zárás utáni árfolyama közel 5 százalékot esett a jelentésre reagálva. 

IBM: Az IBM is a gyenge jelentések sorát bővíti, hiszen bevételi oldalon elmaradt a várakozásoktól is, így a zárást követően 8 százalékos mínuszt produkált. Emellett bejelentette a társaság, hogy felvásárolják a HashiCorp szoftvergyártó céget 6,4 milliárd dollárért, amely részvényenként 35 dollárnak felel meg. Az ügyfelek próbálják visszafogni a kiadások mértékét, ez pedig gyengébb bevételi számokat eredményez az IBM számára. 

Deutsche Bank: Várakozásokat felülmúló negyedéven van túl a német nagybank, 10 százalékkal nőtt a bázishoz képest a csoport profitja, ez közel 1,3 milliárd eurós nettó nyereséget jelent. A költségek csökkentése érdekében további elbocsátások jöhetnek még a cégnél, még 2023-ban jelezték, hogy 2,5 milliárd eurós hatékonyságjavulást céloznak meg, ezzel is emelve a profitabilitás mértékén. 

Wizz Air: Szűkítette a korábbi profitvárakozását a Wizz Air, így a március 31-én véget ért 2024-es pénzügyi évben 350-370 millió euró közötti nettó profittal számolnak, míg korábban 350-400 millió euró közötti sávot adtak meg. Bevételek terén 5,05-5,1 milliárd euró közötti eredménnyel számolnak, a magasabb jegyárak segíthették a bevételek növekedését, viszont az év második felében gyengébbek alakulhattak a kiegészítő bevételek.

Mai gyorsjelentések: Napközben érdemes lesz figyelni az American Airlines jelentésére, míg este a fontosabb techpapírok gyorsjelentéseire fognak figyelni a befektetők. Zárást követően teszi közzé a friss számait a Microsoft, az Intel és az Alphabet is. Ezek a jelentések megmozgathatják a piacot, kihatással lehetnek a piaci hangulatra, így érdemes lehet figyelni majd a cégek előrejelzéseire, hiszen a Meta esetében is ez okozott érdemi visszaesést.

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Tartalom lezárása:2024.04.25 08:34
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.”

Apple: Növekedés a láthatáron

Mohácsi Mihály | 2024.05.03 14:40
Több hónapos csúcsra ugorhat az árfolyam

Emelkedés előtt állhat az LMVH

Varga Dániel | 2024.05.03 13:12
Izgalmas szinteken az árfolyam

10 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.05.03 08:39
Amerikai munkaerőpiac, Apple, Booking, 4iG