Amerikai gazdaság: Jelentősen alulmúlta az elemzői várakozásokat az első negyedéves amerikai GDP-adat, végül 1,6 százalékos növekedést ért el az Egyesült Államok gazdasága, míg az elemzői várakozások 2,5 százalékos bővülésről szóltak. A lakossági fogyasztás 2,6 százalékos növekedést mutatott, alulmúlva a 3 százalékos Wall Street-i várakozást. A lakossági fogyasztás mellett kormányzati költekezések is segítették a GDP növekedését, viszont a nettó export 0,86 százalékponttal lassította a bővülés ütemét. A vártnál gyengébb adatra eséssel reagáltak a részvénypiacok. 

Továbbá nem volt kedvező hír a piacoknak az sem, hogy a GDP-adatokkal egy időben közzétett inflációs adatok magasabban alakultak a vártnál. Így a kötvényhozamok is emelkedésnek indultak, hiszen a Fed várhatóan tovább tarthatja fenn szigorú monetáris politikáját. A PCE maginfláció 3,7 százalék volt az első negyedévben, míg az elemzői konszenzus 3,4 százalékkal számolt. Ez egyébként jelentős emelkedést jelent a tavalyi negyedik negyedéves 2 százalékos szinthez képest.

Piacok: A vártnál gyengébb amerikai GDP-adatra látható mínuszokkal reagáltak a tőkepiacok, az S&P 500 index is közel 1 százalékos mínuszban indította a tegnapi kereskedést. A piacoknak nem kedvező hír, hogy annak ellenére sem tudta elérni a prognosztizált szintet a mutató az első negyedévben, hogy az infláció már gyorsabban növekedett. A nap hátralévő részében már javulni tudott a befektetői hangulat, így az S&P 500 végül 0,46 százalékos mínuszt mutatott a nap végére. Az energiaszektor és a chipgyártók is erősebben teljesítettek, az Nvidia árfolyama például 3,7 százalékot emelkedett. Az amerikai piacok mellett az európai részvénypiacokon is további esést eredményezett a tegnapi GDP-adat, így a DAX és a CAC 40 is közel 1 százalékos mínuszban zárt. A mai napot viszont már nagyobb erővel kezdhetik az európai részvénypiacok a határidős indexek állása alapján.

Magyar piac: Kisebb eséssel zárták a tegnapi kereskedést a magyar blue chipek, a nap első felében ugyan még emelkedés is látható volt, de a nemzetközi piaci hangulat romlásával a magyar piacon is alábbhagyott a lendület. A Magyar Telekom részvényéről a tegnap esett le az osztalékszelvény, így a napot 902 forinton zárta az árfolyam, tehát a 900-as szint felett tudott maradni. A többi blue chip esetében vegyes mozgásokat láthattunk, a Richter és az OTP részvénye mínuszban fejezte be a kereskedést, míg a Mol stagnált.

Közben anyavállalatunk, a Patria Finance 20 600 forintos célárat határozott meg az OTP-re, ami a mostani árfolyamnál magasabb szintet jelent, és a Bloomberg elemzői konszenzusában lévő 20 700 forinthoz is közel alakul.

Egyébként a Mol tegnapi közgyűlésén elfogadták a részvényesek az igazgatóság által javasolt osztalékot, így részvényenként 250 forintot fizethet ki osztalékként az olajcég a 2023-as üzleti éve után, ami 8,3-8,4 százalékos hozamot jelent. Emellett a Mol tegnap bejelentette, hogy 15 százalékos részesedést szerzett a Waberer’s-ben. A Richter közgyűlésén pedig a részvényenkénti 423 forintos osztalék került elfogadásra, ez 4,6-4,7 százalékos osztalékhozamnak felel meg. A Richter esetében a tulajdonosi megfeleltetés napja június 6., azaz június 4-én lehet utoljára az osztalékszelvényt is tartalmazó részvényt megvásárolni.

Kötvényhozamok: A tegnapi makroadatokra gyors emelkedéssel reagáltak a kötvényhozamok, a 2 éves amerikai hozam már 5 százalék felett is járt, egyelőre tehát nem látható csökkenés a rövid oldali hozamokban. Így a kamatok hosszabban maradhatnak magasabb szinteken, a 10 éves kötvényhozam pedig már a 4,7 százalékos szintet is átlépte, amelyre tavaly november elején volt utoljára példa. A magasabb inflációs adatok fényében a piaci szereplők már egyre kisebb esélyt látnak idén több kamatvágásra a Fed részéről, a piaci szereplők most már csak novemberre árazzák 100 százalék feletti valószínűséggel a csökkentést.

Forint: A gyengébb piaci hangulat ellenére is erősödni tudott a forint a tegnapi napon, az EURHUF árfolyama így már az 50 napos mozgóátlag alá is visszatért. Ma reggel egyelőre a 392-393-as szintek környékén tartózkodik a devizapár. Egyébként a mai napon teszi közzé a Standard & Poor's a Magyarországra vonatkozó hitelminősítését is, ami a forint szempontjából is érdekes lehet, bár a korábbi tapasztalatok alapján kérdéses, hogy sor kerül-e bármilyen változtatásra a téren.

Microsoft: Ugyan a negyedéves számok jobban alakultak a várakozásoknál a Microsoftnál, de némileg óvatosabb előrejelzésekkel jelentkezett a menedzsment. Az üzleti évet záró következő negyedév kapcsán 64 milliárd dolláros bevételt jósolnak, ez minimálisan marad el a konszenzus által várt 64,5 milliárdtól. Az AI térhódítása továbbra is nagymértékű profitjavulást hoz a cég számára, így további fejlesztésekre lehet szükség, hiszen erős kereslet mutatkozik, amelyet a vállalat kapacitása nem tud kielégíteni. A szegmensek közül az Azure-t érdemes kiemelni, hiszen a cég felhőszolgáltatására egyre nagyobb hangsúly kerülhet, éves szinten 31 százalékos bevételnövekedést ért el az üzletág, amely könnyedén felülmúlta az elemzők várakozásait. Profitsoron megközelítette a 22 milliárdot a társaság, ez részvényenként 2,94 dollárnak felel meg. Az eredményeknek köszönhetően 4 százalék feletti pluszba került a részvény, így a tegnapi gyenge szereplésén javíthat ma a Microsoft.

Alphabet: Felülmúlta a várakozásokat a jelentésében az Alphabet, így a részvény árfolyama több mint 10 százalékot ugrott zárást követően. Bevétel- és profitsoron is könnyedén hozta a várakozásokat a cég, így az első negyedév során 67,6 milliárd dolláros bevétel mellett 1,9 dolláros EPS-t realizált a társaság. A hirdetési bevételek 14 százalékkal emelkedtek, tehát egyelőre nem láthatóak lassulás jelei a hirdetései piacon. A felhőszegmens is a vártnál jobban teljesített, a 900 millió dolláros működési eredmény bőven hozta a 672 milliós prognózist, a részvényesek nagy örömére. Emellett kedvező hír, hogy további 70 milliárd dollárnyi részvényt vásárol vissza az Alphabet. Továbbá bejelentette a vezetőség, hogy a vállalat életében először osztalékot fognak fizetni, 20 centet részvényenként. 

Intel: Hiába hozta az első negyedévben a várt számokat az Intel, a vezetőségi várakozások nem hozták a hozzájuk fűzött reményeket, így a részvény árfolyama több mint 7 százalékot esett zárás utáni kereskedésben. A második negyedévben 13 milliárd dolláros bevétellel számol a vezetőség, ami elmarad a 13,6 milliárdos elemzői konszenzustól, míg profit téren 10 centes EPS-t várnak a 26 centes várakozással szemben. A vezetőség emellett jelezte, hogy az év második felében már erősebb teljesítményre számítanak, viszont a részvényeseket ez sem hatotta meg. Az első negyedéves számokra egyébként nem lehetett sok panasz, a 17 milliárdos bevétel és a 18 centes EPS is hozni tudta az elvárt szinteket.

Amerikai légitársaságok: Örülhettek a tegnapi gyorsjelentésnek az American Airlines részvényesei, hiszen a légitársaság a vártnál erősebb profitvárakozást tett közzé. A cég vezetősége a második negyedévben 1,15-1,45 dollár közötti EPS-t vár, ami inkább magasabb az 1,18 dolláros elemzői konszenzusnál. Kedvező trend az utazási szektorban, hogy az erős lakossági kereslet mellett már a vállalati oldalon is egyre több utazásra van igény, így a cégek is nagyobb mennyiségben vásárolnak repjegyeket, ami a tavalyi fellendülésből még hiányzott. Az első negyedév még gyengébben sikerült, a 34 centes részvényenkénti veszteség magasabb volt a prognózisnál, viszont a vártnál optimistább előrejelzésre így is pozitívan reagált az árfolyam. 

A Southwest Airlines jelentésére adott reakció viszont már kifejezetten negatív volt, a fapados légitársaság vezetősége ugyanis jelezte, hogy az idei évben kevesebb Boeing gép kerülhet leszállításra mint azt korábban várták. Most új 20 repülőgép érkezését várják a cégnél, míg a legutóbbi előrejelzés alapján 46 darabbal számoltak, igaz, az eredeti terv 85 Boeing gép működésbe állítása volt. A kevesebb elérhető gép bekorlátozhatja a légitársaság kapacitásait, ami a profitszámokon csapódhat le negatív hatásként a következő években. A társaság az első negyedév során 231 millió dolláros veszteséget halmozott fel, ami magasabb a várt 159 milliónál.

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Tartalom lezárása:2024.04.26 08:29
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.”

Készpénzhegyen ül a Berkshire Hathaway

Varga Dániel | 2024.05.06 14:53
Izgalmasan indította az évet a cég

Magyar blue chipek: Itthon is beindul a jelentési szezon

Varga Dániel | 2024.05.06 11:37
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

8 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.05.06 08:30
Amerikai munkaerőpiac, kötvényhozamok, Berkshire Hathaway