Az elmúlt időszakban tapasztalt stabil olajáremelkedés az energiaszektor számára is pozitív eredményeket hozott, így a szektor több részvénye is felülteljesítővé vált a piacon. A Chevron is fontos szinteket tört át, habár így is nagy tér mutatkozik még előtte, így a csúcsok felé kacsingatna, valamint az értékeltség alapján sem tűnik túlárazottnak a papír.

Az olajpiacokon lezajló emelkedő trend az energiaszektor szereplőinek is javuló eredményeket hozhat a következő időben. A Chevron vezérigazgatója a Bloomberg TV-nek adott interjúja során elmondta, hogy egyre nagyobb az esély arra, hogy ismét 100 dolláros olajáraknak lehessünk tanúi, ez pedig érdemi emelkedést jelentene azért a mostani szintekhez képest is. Az olajpiacról részletesebben is írtunk még egy korábbi elemzésünkben, ekkor is felhívtuk a figyelmet, hogy a szűkülő kínálat, valamint a stabil kereslet egyensúlytalanságot okoz a piacon, ez pedig az árfolyamok emelkedéséhez vezethet.

Persze a Chevronnál a gázárak alakulását is figyelembe kell venni, így azért ez valamelyest visszább foghatja az emelkedés ütemét, hiszen nem látni egyelőre elszálló energiaárakat ezen a téren. Egyelőre a gáztározók is jól állnak, valamint az ausztrál LNG termelés is visszaállt teljes üzemmódba a sztrájkot követően. Azért összességében a magasabb olajár kedvező helyzetet teremt a Chevron számára, így van még tér növekedésre a részvény előtt is.

A technikai képet tekintve is láthatjuk, hogy át tudta törni a napi mozgóátlagokat az elmúlt időben a részvény, így a 172 dolláros ellenállási szint elérését tűzheti ki célul magának a következő napokra. Látni kell, hogy a történelmi csúcsokat kijelölő 188 dolláros szintek is azért még bőven távol vannak, az olajárak fokozatos, stabil emelkedése hozhatna új lendületet a részvény számára is, így akár célba vehetné ezeket a szinteket is majd a Chevron.

Védelmet elsősorban a 149-150 dolláros szintek képviselhetnek, hiszen az elmúlt fél év során is többször itt akadt meg az árfolyam csökkenő tendenciája, és próbált meg kisebb-nagyobb fordulatokat produkálni a részvény. Lejjebb még a 140 dolláros lokális mélypontot kijelölő szintet lehet érdemes figyelni, bár az ehhez való visszajutás már a fundamentumok sérülését is jelezhetné. Az indikátorok egyelőre nem járnak a túlvett szinteknél, így talán érdemi akadályt ezek nem jelentenének, folytathatja az emelkedő mozgását a Chevron.

A Chevron napi grafikonja (2023. 09. 19. nyitás előtt)

Látható, hogy hosszabb távon is kialakult egy emelkedő trendvonal, melynek mentén akár folytatódhatna a felfelé irányuló mozgás, habár azért szemmel látható, hogy a 2021-2022-es rali tempóját már közel sem tudja tartani a részvény. Pozitívum, hogy a napokban az 50 hetes mozgóátlagon is sikerült átlépnie az árfolyamnak, ezzel a lokális, majd a történelmi csúcsok felé vehetné az irányt. A fontosabb támaszok a heti grafikonon is kirajzolódnak, emellett a 200 hetes mozgóátlag jelenthetne még menedéket a papír számára.

A Chevron heti grafikonja (2023. 09. 19. nyitás előtt)

Az értékeltséget tekintve sem láthatunk elszálló mutatókat, a 12 havi előretekintő P/E rátája 11 körül mozog a Chevronnak, ami nem jelez azért túlértékeltséget. Az elemzői ajánlások ennek fényében is inkább pozitivitásról árulkodnak, hiszen a Bloomberg adatbázisában csak vételi és tartási ajánlások figyelhetők meg, így nem meglepő, hogy a konszenzusos 185 dolláros célár is felértékelődési potenciált jelez a mostani szintekhez képest.

Tehát az olajárak mozgásának ismeretében talán várható volt, hogy az elmúlt időszakban ismét felülteljesítővé váljon az energiaszektor, habár egyes komponensek így is lemaradónak számítanak egyelőre, így van még tér ezen részvények előtt is. A finomítói marzsok jól alakulnak, valamint a magasabb olajár a kitermelő vállalatok számára is kedvező helyzetet teremthet, így az olyan integrált cégek, mint a Chevron is új lendületet vehetne.

Tartalom lezárása:2023.09.19 14:26
Időtartam:Rövid táv (néhány hét)
Magyar blue chipek: Megugrott a Telekom árfolyama
KBC Equitas | 2023.09.18 11:08
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus
Adobe: Optimistább előrejelzéseket várhatott a piac
Varga Dániel | 2023.09.15 15:15
A fundamentumok viszont nem sérültek
Jó híreket kapott a Telekom
Varga Dániel | 2023.09.15 14:18
Kilőtt az árfolyam
Crowdstrike: Folytatódik az emelkedő trend
Grébel Szabolcs | 2023.09.13 14:56
Továbbra is nagy a növekedés a cégnél
Felfelé törtet a Deutsche Telekom
Mohácsi Mihály | 2023.09.12 15:31
Fontos ellenállásokat vitt át az árfolyam

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A Patria Finance, a.s.-szel való együttműködés keretében létrejött, több szerzőt feltüntető marketingközlemények esetében az eredeti, cseh nyelvű marketingközlemény szerzője a Patria Finance, a.s. megjelölt munkavállalója, a magyar nyelvű fordítást, illetve a lektorálást pedig a K&H Értékpapír munkavállalója végzi, így az érintett marketingközlemény tartalma lényegében megegyezik az eredeti cseh nyelvű marketingközleménnyel.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Wells Fargo: Emelkedő költségek akadályozzák a teljesítményt

Mohácsi Mihály | 2024.07.12 15:55
A várakozások is emelkedő ráfordításokat mutatnak

10 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.07.12 08:30
Amerikai infláció, dollár, nemesfémek, Tesla

Delta Air: Akadozik a gépezet

Varga Dániel | 2024.07.11 15:26
Gyenge előrejelzések érkeztek