Nemzetközi piacok: Gyengébben szerepeltek tegnap az európai piacok, a DAX így 0,8 százalékos csökkenéssel zárt, ezzel pedig 600 pontos távolságra került már a március végi szintekhez képest. Az amerikai piacokon már nagyobb erő mutatkozott, elsősorban a technológiai és kommunikációs részvények teljesítettek erősen, de az Amazon részvénye is új történelmi csúcsot érintett 2021 óta először. A pénzügyi szektor viszont gyengébben szerepelt, az amerikai nagybankok részvényei a ma érkező jelentések előtt estek vissza. 

Magyar részvények: A szerdai felülteljesítés után már mínuszokat mutatott tegnap a BUX, igaz csak kismértékű volt a visszaesés. Az OTP fél százalékon belüli mínusza enyhe korrekciónak nevezhető, miközben a többi nagyobb részvénynél sem lehetett látni jelentősebb elmozdulást, inkább vegyesen teljesítettek a blue chipek. Az OTP részvényére egyébként céláremelés érkezett ma reggel, az Erste elemzője a korábbi 15300 forintról 20500-ra módosította a részvényre adott célárát, ezzel a konszenzus 19668 forintot mutat immár.

Magyar gazdaság: A tegnap délelőtt tartott Kormányinfó keretein belül Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés alakulásáról is beszámolt. Megemelte a kormány az idei hiánycélt 4,5 százalékra a korábbi 2,9 százalékos szintről, emellett bejelentették, hogy közel 700 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztása mellett döntöttek. Továbbá az idei évben 2,5 százalékos GDP-növekedést prognosztizálnak, amely érdemi vágást jelent a korábbi 4 százalékos előrejelzéshez, habár már Nagy Márton miniszter is jelezte, hogy a korábbi cél teljesítése valótlannak tűnik. 

EKB kamatdöntés: Az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamatokon az EKB a tegnapi kamatdöntő ülésén, így a betéti alapkamat 4 százalékon maradt. A döntést követő sajtótájékoztatóján Christine Lagarde EKB elnök kifejtette, hogy az európai gazdaságok még gyengék, de idővel akár a monetáris politika is egyre kevésbé fogja visszavetni a gazdasági növekedést, utalva a várható kamatcsökkentésekre. De külön hangsúlyozta a jegybankelnök, hogy még mindig adatvezérelt módon hozza meg döntéseit az EKB, így a következő, júniusi kamatdöntés kapcsán figyelembe veszik az addigi inflációs adatokat, valamint a frissített reálgazdasági előrejelzések is segíthetik már a jegybank döntését. Arra a kérdésre, hogy mennyiben függ az EKB monetáris politikája a Fed-től azt válaszolta Lagarde, hogy az EKB-nak az eurózónával kapcsolatban van felelőssége, de a külső folyamatokra is figyelemmel kell lenni.

Kötvényhozamok: Egyelőre inkább felfelé trendelnek a kötvényhozamok a nemzetközi piacokon. Az amerikai 10 éves papír hozama már a 4,6 százalékot közelíti, utoljára tavaly november közepén járt itt, de a német hozamok is közel vannak az idei 2,5 százalékos csúcsukhoz. A héten így inkább negatívabb hírt kaptak a kötvénypiaci szereplők, ez pedig a részvények számára sem jött most jól.

EURUSD: A tegnapi EKB kamatdöntést követően is folytatódott a dollár erősödése az euróval szemben, igaz, Christine Lagarde szavaira nem volt egyértelmű reakció a piacok részéről. A szerdai amerikai inflációs adatot követően kezdődött még el a gyors ütemű ereszkedés az EURUSD grafikonján, de a napokban geopolitikai feszültségek is növekedtek, ami alapvetően a dollár erősödését támasztja alá. Az EURUSD árfolyama tegnap már az idei mélypontok közelébe ereszkedett vissza 1,07 környékére, és a mai napon is kitart egyelőre a dollár ereje.

Nemesfémek: A dollár erősödése, illetve a kötvényhozamok emelkedése ellenére is több mint meggyőző teljesítményt mutat a nemesfémek piaca, a relatív magasabb inflációs környezet még fennmaradhat, illetve idővel a kamatvágások is megkezdődhetnek így ez az arany számára is javíthatja a kilátásokat. Pozitívum, hogy több jegybank is aranyvásárlást hajtott végre az utóbbi időben, ami a keresleti oldalon nyomást eredményezett. Így az arany árfolyama közel jár a 2400 dolláros szintekhez, de az ezüst is újabb és újabb lokális csúcsokat jelöl ki. 

Apple: Tegnap több mint 4 százalékot emelkedett az Apple árfolyama, ez a legnagyobb napi emelkedés amit a részvény bemutatott az utóbbi 11 hónapban a Bloomberg adatsora alapján. Segítették az árfolyam emelkedését a tegnapi hírek, miszerint az Apple a teljes Mac kínálatot frissíteni tervezi, az új számítógépek várhatóan az idei év végén vagy jövő év elején érkezhetnek. Az új gépek az Apple legújabb M4-es chipjét fogják magukban hordozni, amelyből várhatóan legalább 3 verziót fog kínálni a cég. 

Morgan Stanley: A Wall Street Journal tegnapi értesülései szerint több amerikai hatóság együttes vizsgálatot indított a Morgan Stanley vagyonkezelési üzletágával szemben. A szabályozók azt szeretnék kideríteni, hogy a Morgan Stanley megfelelő módon vizsgálta-e ügyfeleinek hátterét, valamint a vagyonuk forrását. A tegnapi riport szerint a vizsgálat a befektetési bank nemzetközi ügyfeleire is kiterjed. Az utóbbi években a Morgan Stanley folyamatosan bővítette a vagyonkezelési üzletágát, így már az teszi ki a bank bevételeinek majdnem felét. A hírekre negatívan reagált a cég részvénye, végül a tegnapi kereskedést több mint 5 százalékos mínuszban zárta a papír.

Mol: Megállapodást kötött a Mol a Janaf horvát kőolajvezeték üzemeltetővel, amelynek keretein belül 2025 végéig 2,2 millió tonna kőolaj érkezhet Horvátországon keresztül. A Bloomberg információja alapján a szállítási szerződés a piaci áraktól jóval magasabb, azonban a régiós ellátásbiztonság miatt fontos a szerződés. Továbbá az NGM korábbi közleménye alapján az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kellene lenniük, a jelenlegi árszint pedig a régiós átlagnál drágább. 

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Tartalom lezárása:2024.04.12 08:35
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.”

Mozgóátlag felett a ServiceNow

Varga Dániel | 2024.05.17 14:27
Erősek a fundamentumok is

9 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.05.17 08:32
Magyar Telekom, forint, Kína, Reddit

Több termék, kényelmesebb kereskedés

K&H Értékpapír | 2024.05.16 16:21
milyen újdonságok érkeztek a K&H Értékpapír rendszerében?