Piacok: Tegnap már kisebb emelkedést tudtak felmutatni az amerikai tőzsdeindexek, így az S&P 500 és a Nasdaq 100 index is az idei csúcsok közelébe erősödött vissza, azt azonban egyelőre még nem vitték át. A szektorok közül a technológiai szektor teljesített a legerősebben, míg a defenzívebb papírok lemaradóak voltak. Európában ennél valamelyest óvatosabb mozgásokat láthattunk, de a határidős indexek alapján ma emelkedéssel nyithatnak az európai tőzsdék. Ma délután érkezik az áprilisi amerikai inflációs adat, így elsősorban ez határozhatja meg a piaci mozgásokat, mivel az amerikai monetáris politika kapcsán is irányadó lehet.

Magyar piac: Hiába tett közzé meggyőző eredményeket a Richter, napközben lefordult az árfolyam, és ezzel közel 1 százalékos mínuszban zárt a papír. Emellett a Mol sem tudott erőt mutatni, így összességében a BUX index is inkább stagnálás jeleit produkálta. Az OTP és a Telekom kisebb emelkedéssel zárt, ezzel kompenzálták valamelyest a másik két blue chip gyengébb teljesítményét. A kisebb papírok között egyébként több erősebb teljesítményt is láthattunk, így a Nyomda is új csúcsra emelkedett, de a Masterplast vagy a PannErgy is folytatta a felfelé tartó útját. Ma piaczárás után egyébként a befektetők a Telekom negyedéves számaira figyelhetnek. Tegnap este egyébként az MSCI bejelentette az indexeinek az átsúlyozását, de a magyar részvények kapcsán nem kerültek be új papírok az indexekbe, illetve a meglévők sem kerültek ki.

Forint: Az utóbbi hetek során erősödő trend alakult ki a forint grafikonján, tegnap pedig már a 200 napos mozgóátlagot is letörte az EURHUF árfolyama. Korábban a 385-386 körüli szintek fontos támasz-, illetve ellenállási zónát állítottak, ma reggel is éppen ezen szintek közelében mozog a devizapár, így érdemes lesz figyelni merre mozdul innen az árfolyam. Az MNB jövő hét kedden tarja májusi kamatdöntő ülését, ahol akár az alapkamat további csökkentéséről dönthet a Monetáris Tanács. Egyébként egy tegnapi konferencián jelezte Virág Barnabás MNB alelnök, hogy az alapkamatot 6,75-7 százalék közé várja az MNB a félév végére, ami egy szűkebb célsáv a korábban jelzett 6,5-7 százalékkal szemben. 

Amerikai infláció: Ma délután teszik közzé az áprilisi inflációs adatokat az Egyesült Államokban, a várakozások szerint 3,4 százalékra csökkenhetett az éves fogyasztói árindex az előző hónapban. Az adat a Fed várható kamatpolitikáját is erősen befolyásolhatja. Egy tegnapi beszélgetésen egyébként jelezte Jerome Powell, hogy a következő kamatdöntés kapcsán valószínűleg a kamatok szinten tartása mellett dönthet a jegybank.  

Egyébként a tegnap közzétett  termelői árindex havi alapon 0,5 százalékos növekedést mutatott áprilisban, ami magasabb a prognosztizált 0,3 százaléknál. Ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy az előző havi adat lefelé került módosításra. Éves szinten így a várakozásoknak megfelelően 2,2 százalékot drágultak a termelői árak, ami egyébként a legmagasabb szint az elmúlt egy évben. Látható, hogy az infláció tovább maradhat magasabb szinteken, de a mai fogyasztói árindex még meglepetést hozhat e tekintetben. 

Alibaba: Az Alibaba Group 86 százalékos profitcsökkenést közölt kedden a negyedik negyedéves gyorsjelentésében, elsősorban a részvénybefektetésekből származó értékvesztés miatt. Ennek következtében az amerikai tőzsdén jegyzett részvény 3 százalékot esett a tegnapi kereskedés során, annak ellenére, hogy a bevételek felülmúlták az elemzők várakozásait. Az olcsóbb árukra helyezett hangsúly, amellyel a csoport a gyengébb fogyasztói költekezésre reagált, hozzájárult a belföldi online eladások fellendüléséhez. Az Alibaba emellett bejelentette, hogy újjáélesztik az először 2022-ben felvetett tervet, miszerint a hongkongi másodlagos tőzsdei jegyzést elsődleges tőzsdei jegyzéssé alakítanák át, miközben megtartanák a New York-i elsődleges tőzsdei jegyzést. A kettős elsődleges tőzsdei bevezetést augusztusra kívánják befejezni, remélve, hogy a kínai befektetők így könnyebben hozzáférhetnek az Alibaba részvényeihez.

Home Depot: A vártnál nagyobb bevételcsökkenést tett közzé tegnapi jelentésében a Home Depot, így a várt 36,6 milliárd dollár helyett 36,4 milliárdos bevételt generált a lánc az első negyedév során. Nem segítette a társaság bevételeit, hogy az amerikai fogyasztók inkább a kisebb összegű vásárlásokat részesítették előnyben, míg a nagyobb összegű, felújításokhoz és nagyobb otthoni beruházásokhoz kapcsolódó költekezések elmaradtak. A vásárlók visszafogták a kényelmi kiadásaikat, így a drágább felújításokat elhalasztották, alkalmazkodva a magasabb hitelköltségekhez és a megemelkedett inflációhoz.

Allianz: Az elemzői várakozásoknál erősebb működési eredményt tett közzé az Allianz a ma reggeli jelentésében, így 4 milliárd eurós profot realizált az első negyedév során a biztosítótársaság. Az éves előrejelzésén viszont nem változtatott a vezetőség, tehát továbbra is 13,8-15,8 milliárd euró közötti működési eredményt várnak az egész évre vonatkozóan, ami inkább csalódást keltő lehet a 15,5 milliárdos elemzői konszenzushoz képest. 

Commerzbank: Felülteljesítette az első negyedévben a várakozásokat a Commerzbank, a 747 millió eurós nettó profit magasabb lett a konszenzus által várt 656 milliónál. Segítette a bank teljesítményét, hogy a német gazdaság a vártnál inkább erősebben teljesített az első negyedév során, míg a kamatok továbbra is magasan tartózkodnak. A bank tőkemegfelelése is javulni tudott, a CET1 mutató már 14,9 százalék volt a negyedév végén. Az erősebb eredményeket látva a bank vezetősége megemelte az idei várakozásait, így 8,1 milliárdos nettó kamatbevétellel számolnak 2024 végéig. 

Graphisoft Park: Erősebben indult a 2024-es év a Graphisoft Park számára, a 2,14 millió eurós adózott eredmény 4 százalékkal haladja meg az előző évi profitot. A kihasználtsági ráta 95 százalék volt, azaz nem változott az előző negyedévhez képest, viszont a bázisban szereplő 97 százalékos szinthez képest elmarad. A bevételek viszont ennek ellenére is emelkedtek, többek közt az euró alapú indexálásnak köszönhetően. A vártnál erősebb első negyedéves eredmények ellenére a vezetőség óvatos, így a korábbi előrejelzésein nem változtatott. A vezetőség azzal számol, hogy a bérbe adott területek tovább csökkenhetnek idén, de jelezték, hogy a kihasználtsági ráta 90 százalék felett maradhat. Tehát bevétel- és profitsoron is csökkenéssel számolnak a tavalyi évhez képest, a bérleti díjak indexálása is csökkenő pályát mutat az inflációs folyamatok mérséklődésével.

OTP: Megemelte az OTP részvényére vonatkozó célárát az Autonomous Research elemzője, ami így 23001 forintról 24082 forintra módosult, ezzel a legmagasabb elemzői célár a Bloomberg adatbázisa alapján. A konszenzus így már 21215 forintos célárat mutat, ez 16,4 százalékkal magasabb az OTP tegnapi záróáránál. 

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Tartalom lezárása:2024.05.15 08:31
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

General Motors: Elromlott a technikai kép

Grébel Szabolcs | 2024.07.26 14:27
Lezáródott a kereskedési ötletünk

Airbnb: Letörte a mozgóátlagot az árfolyam

Mohácsi Mihály | 2024.07.26 11:25
Lezárjuk kereskedési ötletünket

10 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.07.26 08:41
Richter, magyar gazdaság, amerikai gazdaság, Ford