Piacok: Gyengélkedést mutatott az amerikai piac a tegnapi kereskedés során, a technológiai szektor nem tudott erőt produkálni, egyedül az energiaszektor nyújtott meggyőző teljesítményt, ezzel több részvény is új csúcsok környékére érkezett meg. Ma egyébként a befektetők több fontos makroadatra is fókuszálhatnak, hiszen az amerikai ADP mellett az Eurózóna friss inflációs adatára is várhatnak a befektetők. Tegnap egyébként az európai piacokon is lefordulás vette kezdetét, így a DAX is 1 százalék feletti mínuszba került, ráadásul a határidős indexek sem állnak túl fényesen. 

Magyar piac: Az európai porondon felülteljesítőnek számított tegnap a BUX, habár nagymértékű emelkedést azért nem produkált a magyar tőzsdeiindex. A blue chipek közül egyedül a Telekom zárt mínuszban, amely továbbra sem tudja áttörni a 900 forintos szinteket, míg a többi vezető részvény óvatos emelkedést produkált az ünnepi hétvége után. Az OTP jelenleg az 50 napos mozgóátlag áttörésén dolgozik, míg a Mol a 3000 forintos szinteken nem tud egyelőre túljutni. 

Fed: Beszédet tartott tegnap Mary Daly és Loretta Mester, a San Francisco-i és a clevelandi Fed elnökei az idei kamatkilátásokról. Daly szerint az idei 3 kamatcsökkentés ésszerű lépés lenne a Fed részéről, de jelezte, hogy elsietni sem szabad a döntést. Mester már kevésbé biztos abban, hogy idén 3 kamatvágásra is sor kerülne, ennél akár kevesebb vágásra is lát esélyt a jegybankár. A piacok továbbra is 3 kamatcsökkentésre látnak nagyobb esélyt az idei évben, de az utóbbi hetekben egyre bizonytalanabbá váltak ezek a várakozások, így a júniusi kamatdöntés kapcsán is már csak 66-67 százalékos esélyt adnak a kamatvágásnak.

Kötvényhozamok: Több mint 4 hónapos csúcsra emelkedett az amerikai 10 éves kötvényhozam szintje a tegnapi nap folyamán, így már a 4,4 százalékot közelítette a hozam. A rövidebb oldali hozamoknál nem mutatkozik ilyen mértékű emelkedés, de az év eleji lokális mélypontokhoz képest már a 2 éves kötvényhozam szintje is jócskán emelkedett. Egyébként Európában is hasonló tendencia figyelhető meg, így a magyar 10 éves, illetve a német 10 éves kötvényhozam is feljebb került az elmúlt időben.

Olaj: Októberi csúcsokig emelkedtek az olajárak, miután a közel-keleti feszültség aggodalmat váltott ki a befektetők körében. A WTI árfolyama 85 dollárig emelkedett tegnap, de a Brent is 89 dolláros szinteken járt már tegnap. Az olajárak emelkedésének köszönhetően az energiaszektor részvényei is jól teljesítenek az elmúlt időben, így több papír is a csúcsok közelében mozog, ezzel a piacon is felülteljesítőnek számítanak.

Nemesfémek: Tovább tart a nemesfémek erős teljesítménye a piacokon, hiszen az arany egyre jobban közelíti a 2300 dolláros szinteket, de az ezüst is sikeresen áttörte a korábban fontos ellenállásként szolgáló 26 dolláros szinteket. Az idei évben ismét előtérbe került a sokszor biztonsági menedékként emlegetett arany a befektetők körében, hiszen az inflációs folyamatok ugyan enyhülnek, de teljesen nem tűntek el egyelőre, így a dollárerősödés és a kötvényhozamok ellenére is szép teljesítményeket produkálnak jelenleg a nemesfémek.

Egészségügyi biztosítók: Nagyobb esést szenvedtek el tegnap az amerikai egészségügyi biztosítók, a UnitedHealth részvénye 6 százalékos mínuszban zárt, míg a Humana papírja 13 százalékot esett. A biztosítócégek részvényei negatívan reagáltak a tegnapi hírekre, miszerint a 2025-ös Medicare Advantage költségvisszatérítési arány 3,7 százalék lesz, alulmúlva az elemzői várakozásokat. Ez fontos fejlemény, hiszen az arány határozza meg, hogy a biztosítók mennyit számítanak fel havi díjként és az általuk kínált egyéb juttatásokért, ami végső soron meghatározza a profitmarzsokat a szegmensen belül.

Tesla: A vártnál kevesebb autót értékesített a Tesla az idei első negyedévben, láthatóan a lakossági kereslet az utóbbi hónapokban visszaesett az elektromos autók iránt. A 453 ezres elemzői prognózissal szemben a gyártó végül csupán 387 ezer darab autót értékesített az elmúlt 3 hónap során, ez 20 százalékkal kevesebb, mint 2023 negyedik negyedévében, de a tavalyi Q1-es számtól is elmaradt az idén értékesített autók száma. Az utóbbi egy évben a Tesla jelentős árcsökkentő intézkedéseket hozott, ettől remélve a kereslet fenntartását, egyelőre viszont ennek ellenére sem tudja már a növekedést folytatni az elektromos autógyártó. A Tesla részvénye nagyobb, 6 százalékos eséssel kezdte a tegnapi kereskedést, de zárásra is 5 százalékos mínuszban tartózkodott az árfolyam. 

Intel: Tegnap közzétette a társaság, hogy a chipgyártó Intel Foundry szegmense az idei első negyedévben is veszteségesen működött. Az üzletág bevétele 18,9 milliárd dollárra esett vissza, ami elmarad az egy évvel ezelőtti 27,5 milliárdtól. Tehát profitsoron tovább nőtt a veszteség, így mínusz 7 milliárd dollár mutatkozott működési eredmény soron. Emellett jelezte az Intel, hogy a gyártó üzletág akár még évekig veszteségesen működhet. A részvény tegnapi zárás utáni árfolyama 4 százalékot esett. 

General Electric: A tegnapi napon véglegesen szétvált a General Electric repülőgépipari és energiaipari üzletága, amelyek különálló cégként fognak a jövőben működni. A General Electric Aerospace az eddigi, “GE” ticker alatti részvénnyel fog kereskedni a NYSE-n, míg a most kivált General Electric Vernova energiacég részvénye “GEV” tickerrel kezdte meg a kereskedést. Ezzel a lépéssel a végéhez ért a General Electric ipari óriás feldarabolása, melyből még egy évvel ezelőtt vált ki az egészségügyi üzletág GE HealthCare Technologies (GEHC) névvel.

Wizz Air: Közzétette a márciusi utasforgalmi adatait a Wizz Air, az előző hónap során 4,78 millió utas utazott a légitársaság járatain, ami 12 százalékos növekedést jelentett az egy évvel ezelőtti szinthez képest. A kihasználtsági ráta viszont valamelyest csökkent, így a tavalyi 92,2 százalék helyett 90,8 százalékos kihasználtság mellett operált előző hónapban a cég. A Wizz Air egyébként már március elsején újraindította a Tel-Avivba tartó járatainak egy részét, jelenleg 6 járat üzemel, de a következő hónapokban további járatok folytatását tervezik a légitársaságnál.

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Tartalom lezárása:2024.04.03 08:29
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.”

Mozgóátlag felett a ServiceNow

Varga Dániel | 2024.05.17 14:27
Erősek a fundamentumok is

9 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.05.17 08:32
Magyar Telekom, forint, Kína, Reddit

Több termék, kényelmesebb kereskedés

K&H Értékpapír | 2024.05.16 16:21
milyen újdonságok érkeztek a K&H Értékpapír rendszerében?