Fed: Tegnap kamatdöntést tartott a Fed, ahol a várakozásoknak megfelelően nem jelentettek be sem kamatvágást, sem kamatemelést, így az irányadó kamat mértéke változatlanul 5,25-5,5 százalék maradt. A piaci szereplők így leginkább a jegybanki közleményre, majd Jerome Powell szavaira figyeltek, a jegybank jelezte, hogy kissé megakadt az inflációs folyamatok mérséklődése, így a vártnál tovább tarthat az inflációs cél elérése is.

Powell jelezte, hogy az amerikai gazdaság a vártnál gyengébb első negyedéves GDP-adat ellenére is stabilitást mutat, ráadásul a munkaerőpiac is erősnek tűnik. Az infláció kapcsán elmondta az elnök, hogy a rövidebb távú kilátások és kockázatok ugyan romlottak valamelyest, de a hosszabb távú folyamatokban ez nem okozott érdemi változást. Így csak akkor változtatnak a kamatszinten, ha megbizonyosodik a Fed, hogy az inflációs cél felé halad ismételten az amerikai infláció. Ezzel kapcsolatban egyébként jelezte Powell, hogy nagy valószínűséggel nem kell kamatemeléssel számolnia a piacnak, de a kamatvágások kezdete is kitolódhat a korábbi várakozásokhoz képest. Összességében óvatosság jellemzi a jegybankot még mindig, a beérkező adatok tükrében hozhatják meg a jövőben is a döntéseket, így a piacokon is kisebb negatív hangulat alakult ki a döntést követően, de hatalmas esésekről azért nem beszélhetünk.

Amerikai munkaerőpiac: Erős lábakon áll az amerikai munkaerőpiac, legalábbis a friss adatok is ezt támasztják alá, a tegnap közzétett ADP a vártnál magasabb változást jelzett áprilisban. Összességében 192 ezres bővülést mutatkozott az előző hónapban, ez pedig magasabb az előzetes várakozásokhoz képest is, bár a márciusi 208 ezres adathoz képest azért lassulást jelent. Holnap egyébként a friss NFP-adat, illetve a munkanélküliségi ráta is tartogathat izgalmakat, amelyek megmozgathatják még a piacokat.

Piacok: A tegnapi Fed kamatdöntést megelőzően nagyobb bizonytalanság mutatkozott az amerikai részvénypiacon, majd Powell beszédét követően gyors emelkedésbe kezdtek a részvények, viszont a nap végére mégis egy kisebb lefordulásnak lehettünk szemtanúi. Elsősorban a félvezetőszektor mutatott nagyobb mínuszokat az AMD gyengébb jelentésére reagálva, de az olajárak csökkenésével párhuzamosan az energiacégek is gyengélkedtek a tegnapi kereskedés során. Tegnap szünetelt a kereskedés a magyar és több európai tőzsdén is május elseje alkalmával, így a mai nappal veszi kezdetét újból a tőzsdei kereskedés ezeken a piacokon. A határidős indexek állása alapján iránykereséssel indulhat a mai nap Európában. 

Devizák: Tegnap a dollár gyengülésnek indult a Fed döntését, illetve Jerome Powell szavait követően, ugyan a kamatszintek magasan ragadhatnak még egy időre, de a piacot megnyugtathatta, hogy kamatemelések lehetőségét elvetette az elnök. Az EURUSD árfolyama így 1,07 felett jár ismételten, amely az elmúlt hónapokhoz képest továbbra is alacsony szintnek számít, de az április közepén mutatott 1,06-os szinthez képest látni a dollárgyengülést. Ez egyébként a forint számára is kedvező hír, így ma reggel már 390 alatt jár az EURHUF is, egyre közeledve az elmúlt hónapok lokális mélypontját kijelölő 388-as szinthez.

Olaj: Az utóbbi napokban árcsökkenésnek lehetünk szemtanúi az olajpiacokon, a Brent árfolyama ma reggel már 84 dolláron tartózkodik, utoljára másfél hónappal ezelőtt láthattunk ilyen alacsony szinteket. Az olajáraknak nem kedvezett a tegnapi hír, miszerint az amerikai olajkészletek a vártnál nagyobb mértékben, 7,3 millió hordóval bővültek az előző hét során. Emellett a geopolitikai kockázatok is mintha enyhülnének, egy lehetséges tűzszüneti egyezmény Izrael és a Hamász között megnyugvást hozhatna a nyersanyagpiacokon.

Qualcomm: Egyrészt a nemrég zárult negyedéves eredmények kapcsán felülmúlta a várakozásokat a társaság, másrészt a következő negyedévre is kedvező előrejelzéseket tett közzé a menedzsment, ennek hatására a zárást követően 4 százalékos pluszba került a részvény. Az AI-chipeket használó okostelefonok iránti kereslet is javult az utóbbi időben, így 1 százalékkal nőttek a készülék értékesítésből származó bevételek éves alapon. Ezzel szemben az AMD még kedd este tette közzé a gyorsjelentését, amely nem győzte meg a befektetőket, így tegnap 9 százalékos mínuszban zárt a részvény. Az előrejelzések nagyjából a konszenzussal megegyezőek, de a befektetők ennél magasabbra tehették a lécet, így ezt nem sikerült megugrania az AMD-nek.

eBay: Gyengébb bevételi előrejelzést tett közzé tegnapi gyorsjelentésében az eBay, a vezetőség 1,10-1,15 dolláros egy részvényre eső bevétellel számol a második negyedévben, a megadott sáv középpontja pedig elmarad a konszenzus 1,14 dolláros várakozásától. Így hiába teljesítette felül az első negyedévben a piaci várakozásokat az eBay bevétel- és profitsoron, a gyengébb kilátásokra eséssel reagált a részvény árfolyama, ami tegnapi piaczárást követően 3 százalékos mínuszba került. 

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Tartalom lezárása:2024.05.02 08:34
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.”

Több termék, kényelmesebb kereskedés

K&H Értékpapír | 2024.05.16 16:21
milyen újdonságok érkeztek a K&H Értékpapír rendszerében?

Marathon Oil: Fordulhat az olajárral együtt?

Grébel Szabolcs | 2024.05.16 13:25
Kereskedési ötletet fogalmazunk meg

Magyar Telekom: Várakozásokon felüli eredmények

Varga Dániel | 2024.05.16 10:51
Könnyedén vette az akadályokat a cég