Piacok: Az ázsiai és az amerikai piacok is emelkedést mutattak tegnap, ezzel például az S&P 500 visszatért az 50 napos mozgóátlag fölé, amely technikailag egy fontos jelzés lehet. A korábbi korrekcióból így kezd visszatérni az index ismét a technológiai szektor vezetésével. A főbb részvényeknél a technológiai szektorban emelkedést lehetett látni, kivétel volt az Apple, amely közel egy százalékkal esett. Nem segített a papírnak a hétvégi Berkshire Hathaway bejelentés, miszerint nagyobb összegű Apple részvénycsomagot értékesített a társaság. 

Magyar piac: Új csúcsokra került tegnap a BUX index, ez leginkább az OTP kiemelkedő teljesítményének tudható be, hiszen a magyar bankrészvény 2 százalékos pluszban tudott zárni, ezzel új történelmi csúcson zárt a papír. A többi blue chip egyébként nem produkált érdemi mozgást, a Richter és a Telekom minimális pluszban, míg a Mol alig látható mínuszban fejezte be a kereskedést. A magyar piacon a közelgő gyorsjelentésekre várhatnak a befektetők, pénteken hajnalban az OTP és a Mol számaira lesz érdemes figyelni.

Forint: Technikailag fontos szintekre esett vissza az EURHUF árfolyama, hiszen a 388-as szintek jelölték ki az áprilisi mélypontokat, legutóbb is itt akadt meg a forint erősödése. Ma reggelre is némileg elfogyott a magyar deviza ereje, azonban kedvező piaci környezetben akár a 200 napos mozgóátlagot is tesztelhetné a devizapár árfolyama. A befektetők a pénteki magyar inflációs adatokra is várhatnak, amely az elemzői konszenzus szerint emelkedhet a múlt hónaphoz képest, ezzel megtörhet a csökkenő inflációs trend némileg.

UBS: A UBS két veszteséges negyedév után ismét nyereséges lett, az 1,8 milliárd dolláros nettó profit meghaladta az 598 millió dolláros várakozást. A vagyonkezelés a vártnál jobb, 27 milliárd dolláros nettó új eszközállomány növekedést könyvelt el, míg a Credit Suisse-szel egyesített befektetési bank szintén erős amerikai teljesítményről számolt be. A részvényárfolyam a tavalyi év óta javuló trendet mutat, igaz az idei évben egyelőre még nulla százalék körüli az eredmény az elmúlt hónap korrekciója miatt. 

Unicredit: Az UniCredit első negyedéves profitja felülmúlta az elemzői várakozásokat, mivel a magasabb díjak és a hitelezési kamatbevételek növelték a bevételt. Olaszország második legnagyobb bankjának nettó nyeresége 24 százalékkal 2,56 milliárd euróra emelkedett, meghaladva a 2,12 milliárd eurós átlagos várakozást. Az első negyedéves bevétel több mint 7 százalékkal, 6,37 milliárd euróra emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Az UniCredit bejelentette emellett, hogy az egész évre 8,5 milliárd eurót meghaladó korrigált nyereséget céloz meg, mivel a magasabb díjak várhatóan ellensúlyozni fogják az alacsonyabb nettó kamatbevételt. Mivel a magas kamatokból származó pozitív hatás várhatóan kisebb lesz, az olasz bank arra törekszik, hogy növelje a díjbevételeket. Az UniCredit részvényei idén 42 százalékot erősödtek, ami az egyik legjobb teljesítmény az európai bankok között.

Infineon: Visszavágta az idei bevételvárakozását az Infineon vezetősége, így a korábbi 15,5-16,5 milliárdos sáv helyet már csak 14,7-15,5 milliárd euró közötti bevételt várnak. A vezetőség elmondása szerint a jelenlegi gazdasági környezet nem támogató, elsősorban az autóipar gyengélkedése húzhatja vissza a társaság teljesítményét. A most lezárult negyedévben 3,63 milliárd euró bevételt ért el a chipgyártó, ami visszaesést jelent az előző periódushoz képest. 

Apple: Az Apple saját fejlesztésű chipet fejleszt a mesterséges intelligencia eszközeinek adatközpontokban történő alkalmazására, a Wall Street Journal értesülései alapján. Az Apple részvénye a hétfői zárás utáni kereskedésben 1,2 százalékot is emelkedett. Az Apple a generatív mesterséges intelligencia, a chatbotok és más népszerű új eszközök alapjául szolgáló technológia terén igyekszik felzárkózni versenytársaihoz. A vállalat azonban arra készül, hogy a jövő hónapban megrendezésre kerülő Worldwide Developers Conference-jén új stratégiát mutasson be a mesterséges intelligenciával kapcsolatban

Spirit Airlines: A vártnál gyengébb bevétellel számol a második negyedévre vonatkozóan a Spirit Airlines vezetősége, a piac által prognosztizált 1,46 milliárd dollárral szemben 1,32-1,34 milliárd közötti bevételt várnak. A fapados légitársaság az egyik fő elszenvedője a Pratt & Whitney hajtóművek okozta kieséseknek, ebből fakadóan a társaság mintegy 25 repülő kiesésével számol az idei évre vonatkozóan. A tegnap közzétett első negyedéves eredmények sem érték el a piaci várakozásokat, így a Spirit részvénye több mint 9 százalékos eséssel zárta a kereskedést. 

Palantir: Szintén gyengébb előrejelzés közzétételét követően megütötték a Palantir árfolyamát a befektetők, így a zárást követően 8,4 százalékos mínuszba került a papír. A lezárt negyedéve azonban jól sikerült a társaságnak, hiszen bevételi oldalon sikerült a várakozásokat is felülmúlnia, míg a 8 centes EPS megegyezik a konszenzus által jósolt összeggel.

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Tartalom lezárása:2024.05.07 08:33
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.”

Mozgóátlag felett a ServiceNow

Varga Dániel | 2024.05.17 14:27
Erősek a fundamentumok is

9 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.05.17 08:32
Magyar Telekom, forint, Kína, Reddit

Több termék, kényelmesebb kereskedés

K&H Értékpapír | 2024.05.16 16:21
milyen újdonságok érkeztek a K&H Értékpapír rendszerében?