Piacok: Kitartott a szerdai lendület tegnap is az amerikai piacokon, így folytatódik az újabb csúcsok kijelölése az S&P 500 és a Nasdaq 100 indexek esetében is. A technológiai szektor továbbra is felülteljesít, de a kötvényhozamok csökkenésével párhuzamosan már az ingatlanszektorban is inkább emelkedést figyelhetünk meg. Európában viszont nagyobb mínuszok jellemezték a tegnapi kereskedést, a DAX és a CAC 40 index árfolyama is közel 2 százalékot esett vissza nap végére. Egyelőre tehát fennáll az EU választások után keletkezett bizonytalanság a piacokon, így az előttünk álló választásoknak is még nagy hatása lehet a piaci mozgásokra. Ázsiában vegyes teljesítményt nyújtottak a piacok, a japán Nikkei emelkedést mutatott, viszont Hongkongban és Ausztráliában is kisebb csökkenés látható. Az európai és az amerikai határidős indexek viszont enyhe emelkedést mutatnak a reggeli órákban. 

Magyar piac: Hiába ért el újabb csúcsot a BUX index a tegnapi kereskedés során, napon belül lefordult, végül mérsékelt mínuszban zárt. A nagyobb papírok közül a Telekom produkált nagyobb esést, végül 2,3 százalékos mínuszban zárt, vállalatspecifikus hírek nem érkeztek, így inkább a korábbi napok emelkedését követően némi természetes korrekció játszódhatott le a grafikonon. A Telekom mellett a Mol is 1 százalékos csökkenést produkált, az OTP inkább stagnálás jeleit mutatta, míg a Richter tudott kisebb erőt felmutatni.

Forint: Tegnap tovább folytatta a gyengülő trendjét a magyar deviza, ebben szerepet játszhatott a vártnál nagyobb uniós bírság bejelentése is, így napközben már a 398-as szintet közelítette az EURHUF, de jelenleg is 397 határán mozog. Ma este fog döntést hozni a Fitch Magyarország adósbesorolásáról, ez akár a forint mozgására is kihatással lehet a következő időben.

Japán jen: Hat hetes mélypontra süllyedt a japán jen árfolyama a Bank of Japan kamatdöntő ülése után, miután a jegybank nem változtatott az eszközvásárlási programon, és egyelőre kivár a következő júliusi üléséig az eszközvásárlási program normalizációjával. Emellett a jegybank nem változtatott az irányadó kamatokon sem, mindezek a lépések pedig a jen gyengüléséhez vezettek. 

Európai autógyártók: Kifejezetten gyenge napot zártak tegnap az európai autógyártók részvényei, az általános piaci bizonytalanság mellett az sem segítette a részvények teljesítményét, hogy új vámok bevezetését jelentette be a kínai elektromos autókra vonatkozóan az Európai Bizottság. Ennek értelmében egy 38,1 százalékos vámot vetnének ki az EU területére beszállított kínai elektromos autókra. A hírekre negatívan reagált több európai autógyártó részvénye, a piaci szereplők ugyanis egy hasonló lépésre számítanak a kínai vezetéstől, ami igencsak visszavethetné többek közt a Mercedes, BMW, Volkswagen és Porsche kínai eladásait is. 

Adobe: Az Oracle és a Broadcom gyorsjelentését követően az Adobe tegnap esti jelentése sem okozott csalódást részvényesi körökben, így a részvény árfolyama közel 15 százalékot emelkedett a zárást követő kereskedésben. Az új, AI szoftverekhez köthető megújuló bevételek ugyanis 460 millió dollárra fog emelkedni az előttünk álló negyedévben, míg az elemzői konszenzus csak 432 millióval számolt. Egyelőre tehát nem mutatkoznak arra utaló jelek, hogy az Adobe jelentős piaci részesedést veszítene a kisebb versenytársakkal szemben, a techóriás is jól használta ki a mesterséges intelligencia által nyújtott lehetőségeket, és ez a számokon is látszik. Így az idei EPS várakozását is megemelte az Adobe vezetősége 18,2 dollárra a korábbi 18 dollárról. 

Tesla: Jóváhagyták a Tesla részvényesei Elon Musk 56 milliárd dolláros kompenzációs csomagját, illetve a vállalat székhelyének módosítását is Texas államra. Azonban ezzel még korántsem biztos, hogy Elon Musk megkaphatja az összeget. Ugyanis Delaware-ben a bíróság elutasította a 2018-as kompenzációs tervet. Ez ellen az igazgatóság fellebbezne, illetve a Texas államba történő székhely áthelyezés is lehetővé tenné az újratárgyalást. Több nagy részvényes (köztük a Norvég Állami Alap) sem támogatta Musk részvényopciós csomagját, amellyel ha lehívásra kerül Elon Musk részesedése a Teslában 13 százalékról 21 százalékra növekedhetne. 

4iG: A társaság bejelentette, hogy a leányvállalatára 120 millió forintos bírságot szabott ki a GVH, még a korábbi tulajdonos időszakában elkövetett, 2022-es jogsértés miatt. A vállalat által közzétett tájékoztatás a BÉT honlapján elérhető.

Opus: Ma reggel tette közzé első negyedéves eredményeit az Opus, a cégcsoport 144 milliárd forintos bevételt ért el, és EBITDA soron 24,7 milliárdos eredményt realizált. Bevétel tekintetében ez közel 14 százalékos csökkenést jelentett a tavalyi szintekhez képest, bár EBITDA soron már csak 3,9 százalékos mínusz volt látható. A magyar ipar általános gyengélkedése nem segítette a cégcsoport forgalmát, de ezzel párhuzamosan a működési költségek is csökkenést mutattak, amit segíthetett az is, hogy érdemi változás nem történt a cégportfólióban. A csoport pénzügyi eredménye 2,9 milliárd forint volt az első negyedév során, ezzel együtt 11,9 milliárd forintnyi adózott eredményt ért el a társaság, ami már 3,6 százalékos növekedést jelent a tavalyi eredménnyel összehasonlítva. 

Tartalom lezárása:2024.06.14 08:34
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Mit rejt a Buffett indikátor?

Varga Dániel | 2024.10.21 13:48
Magasan az értékeltség

Magyar blue chipek: Óvatos emelkedést mutat a magyar piac

Varga Dániel | 2024.10.21 11:31
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

8 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.10.21 08:28
Arany, forint, olaj, légitársaságok