Nem teljesített jól az elmúlt hetekben a zöldenergiaszektor, így a SolarEdge is nagy eséseken van túl, így az indikátorok is kritikus szintek alá süllyedtek. Pénzügyileg stabilitás jellemzi a társaságot, emellett további növekedésre van kilátás, a november elején érkező negyedéves jelentés is tartogathat izgalmakat.

Nagy visszaeséseket produkáltak a megújuló energiával foglalkozó cégek részvényei az elmúlt hónapban, azonban a piaci környezet továbbra is felértékelődési potenciált hordoz magában hosszabb távon, így a jelenlegi szinteken a SolarEdge is izgalmasnak tűnik. Az elemzői konszenzus is további javulást prognosztizál a következő években, hiszen egyre inkább előtérbe kerülhetnek az alternatív energiaforrások már a közeljövőben is.

Nem látszódnak problémák fundamentális oldalról sem, sőt, az állami támogatások hatására folytathatja a stabil és gyors növekedési ütemét a cég. Az idei év végére már 322 millió dolláros, míg jövőre már 511 milliós nettó eredményt vár a konszenzus. Pozitívum, hogy nettó készpénzállomány áll a társaság rendelkezésére, így a jelenlegi kamatkörnyezet sem befolyásolja igazán a működést.

Nem kell már sokat várni a harmadik negyedéves eredményekre, az elemzők új rekordok elérését várják erre az időszakra vonatkozóan, hiszen a napenergiához kapcsolódó eszközök telepítése hatalmas lendületet vett idén, valamint az előállított gigawatt mennyisége is jelentős növekedésen van már túl tavalyhoz képest.

A részvény árfolyama közel 35 százalékot esett az elmúlt hónapban. A múlt heti raliban sem tudott szignifikáns mértékben növekedni, és a hét második felében zsinórban három kereskedési napot zárt mínuszban. A héten tesztelheti a 210 dollár körüli szintet a zöldenergia cég részvénye, érdemes lesz ezt a határt figyelni.

Be is került 30-as szint alá az RSI, jelezve, hogy túladott a részvény, viszont a MACD esetében még nem jelenthetjük ki, hogy kialakult volna vételi jelzés.

Rövid távon a 255 dolláros szint jelenthet ellenállást, korábban ez egy fontos támasz volt, amit a még szeptemberben tört le az árfolyam. Nagyon fontos lenne a kedvező technikai kép szempontjából, hogy ne essen jóval a 210 dolláros szint alá a héten a részvény ára, egy visszapattanás egyben meg is törné a csökkenő trendet és megerősítené az eddigi támaszt.

A SolarEdge napi grafikonja (2022. 10. 10. nyitás előtt)

A heti grafikont megfigyelve láthatjuk, hogy 2020 szeptembere óta nem igazán tudott kitörni az árfolyam a 210 és 365 dollár közötti tartományból, a 210 körüli támasz éppen most kerülhet még egyszer tesztelésre. A 200 napos mozgóátlagot még nem tesztelte az árfolyam, ha esetleg a 210 dolláros támaszt letörné, a mozgóátlag még megakaszthatja az esést.

A SolarEdge heti grafikonja (2022. 10. 10. nyitás előtt)

A szén árának emelkedése növeli a szén-, és gázerőművek operatív költségeit, ezzel egyre vonzóbbá tehetik a különböző alternatív megoldásokat kínáló cégeket. Ugyan az is látható, hogy az emelkedő inflációs környezet a költségek növekedésével jár a megújuló energiaforrások kapcsán is, de a kereslet továbbra is jelentős a napenergia, esetleg a szélenergia iránt. Emellett az Egyesült Államokban a nyár folyamán megszavazott támogatási csomag is a növekedés gyorsulását eredményezheti a szektronak.

A vállalat értékeltsége is sokat esett az elmúlt időszakban, ugyan az is igaz, hogy ez árfolyameséssel párosult, de a 2021-es év eleji 74-es előretekintő P/E rátához képest a jelenlegi 25-ös mutató erőteljes javulást mutat. Az elemzők is igencsak optimisták, hiszen a konszenzusos célár 366 dollárt mutat, amelynek elérése majdnem 75 százalékos emelkedéssel járna.

IQQH ETF

Az egyedi részvények mellett különböző ETF-ek is megtalálhatók a piacokon, amely sokszor egy adott iparág, esetleg szektor teljesítményét hivatottak lekövetni. Az zöldenergiai cégeket tömörítő iShares Global Clean Energy ETF (Ticker: IQQH) is érdekes szinteken tartózkodik, így érdemes pillantást vetni a grafikonra.

A 200 napos mozgóátlagról próbálna meg visszakapszkodni az árfolyam, így a 11,8 eurós, majd a 12,6 eurós szinteket vehetné célba. Feljebb még a 13,3 eurós lokális csúcspontok képezhetnek ellenállási szintet. Támaszokat tekintve a 10,4 eurós, illetve a lejjebb elhelyezkedő 8,8 eurós szint rajzolódik ki a napi grafikonon.

Az indikátorok esetében is éles csökkenést láthattunk az elmúlt hetekben, így az RSI is a 30-as zóna közelében tartózkodik jelenleg is, így innen próbálhat meg lendületet venni a papír. Mivel közel 100 részvény képezi az ETF portfólióját, így kevésbé volatilis az egyedi részvényekkel szemben.

Az IQQH ETF napi grafikonja (2022. 10. 10. 14:00)

Tartalom lezárása:2022.10.10 15:02
Időtartam:Rövid táv (néhány hét)
Magyar blue chipek: Nem látszik javulás a magyar piacon
KBC Equitas | 2022.10.10 11:47
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus
Útjára indulna a Ford
KBC Equitas | 2022.10.07 13:31
Izgalmassá vált a technikai kép
Fontos védelmi zónából fordulna a Paychex
Varga Dániel | 2022.10.06 14:36
Az indikátorok is segítséget nyújthatnak
Tartja a növekvő trendet a Starbucks
KBC Equitas | 2022.10.05 15:39
A fundamentumok is jól néznek ki
Érdekes szintekről fordulna az Apple
Cinkotai Norbert | 2022.10.04 15:33
Erős támasz volt a 140 dollár
Támaszról fordulna az American Express
Varga Dániel | 2022.10.04 13:52
Támogató a piaci hangulat

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A Patria Finance, a.s.-szel való együttműködés keretében létrejött, több szerzőt feltüntető marketingközlemények esetében az eredeti, cseh nyelvű marketingközlemény szerzője a Patria Finance, a.s. megjelölt munkavállalója, a magyar nyelvű fordítást, illetve a lektorálást pedig a K&H Értékpapír munkavállalója végzi, így az érintett marketingközlemény tartalma lényegében megegyezik az eredeti cseh nyelvű marketingközleménnyel.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Wells Fargo: Emelkedő költségek akadályozzák a teljesítményt

Mohácsi Mihály | 2024.07.12 15:55
A várakozások is emelkedő ráfordításokat mutatnak

10 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.07.12 08:30
Amerikai infláció, dollár, nemesfémek, Tesla

Delta Air: Akadozik a gépezet

Varga Dániel | 2024.07.11 15:26
Gyenge előrejelzések érkeztek