Piacok: Tegnap már inkább pozitív hangulat volt a piacokon, a főbb indexek az amerikai tőzsdéken erősödést mutattak, az S&P 500 megközelítette az 5100 pontot is zárásra. Ismét a techpapírok és a kommunikációs szektor volt erősebb, a chipgyártók is kimondottan erősek voltak tegnap. Európában egyébként szintén nem volt rossz a hangulat, főleg a DAX teljesítménye volt erős, az index 17700 pont körül jár már, múlt hét szerda óta pedig több mint 3 százalékkal sikerült javítani.

Kína: Továbbra is gyenge keresletre utal Kínában a 49,1 pontos feldolgozóipari PMI adat, amely 5 hónapja csökken trendszerűen. A gazdasági lassulás jelei így továbbra is látszódnak. A gyenge adatok miatt akár újabb gazdasági stimulusok bejelentése is jöhet a következő időszakban. 

Magyar piac: Kisebb mínuszban zárt a magyar tőzsde tegnap, de a BUX 0,2 százalékos visszaesése nem nevezhető jelentősnek. A Magyar Telekom 1,8 százalékot gyengült, míg a Richter végül zárásra szintén mínuszba csúszott, annak ellenére is, hogy a gyorsjelentést összességében kedvezően értékeljük. A cég részéről egyébként az is elhangzott, hogy idén  2,15 és 2,25 milliárd euró között lehet a gyógyszergyártás árbevétele, ez alacsony kétszámjegyű bővülést jelentene, ami összességében kedvező eredménynek számítana.

Forint: A 394-395 forintos szint egyelőre erős ellenállási szintnek minősül az EURHUF grafikonján, még tavaly augusztusban, illetve szeptemberben is innen tudott erősödésnek indulni a forint, emellett technikai képet tekintve már az RSI is kezd magas szintekre kerülni. Egyelőre az látszik, hogy az elemzői várakozások szerint monetáris politika további lazulása várható a következő hónapokban, ez pedig a forint kamatelőnyét is mérsékelheti, ami a forint erejére is hatással lehet, ezért az EURHUF ellenállásait érdemes lehet technikailag figyelni. 

PCE infláció: A Fed által is szemmel tartott PCE inflációs mutató az elemzői várakozásoknak megfelelően alakult januárban, így havi alapon 0,3, éves alapon pedig 2,4 százalékos emelkedést mutatott. A maginfláció már gyorsabb áremelkedést jelzett, de a 0,4 százalékos havi változás még nem nevezhető kifejezetten magasnak. A fenti inflációs adatok még kedvezőbbnek tűnhetnek annak fényében, hogy a személyi bevételek 1 százalékos növekedést mutattak decemberhez képest. A dollár egyébként nagyobb mozgásokat nem mutat az euróval szemben, továbbra is 1,08-1,085 körül mozog.

Európai infláció: Az elemzői várakozásoknál éppenhogy alacsonyabban alakult a februári infláció Németországban, januárhoz képest 0,4 százalékos emelkedést mutatott a fogyasztói árindex, ami 10 bázisponttal alacsonyabb a vártnál. Az éves mutató így már 2,5 százalékra csökkent vissza, folytatódik tehát a dezinfláció Németországban. Spanyolországban is hasonló folyamat látható, az éves fogyasztói árindex itt 2,8 százalékra csökkent le februárban az előzetes számok alapján. A mostani adatok megerősítették a piac várakozását az EKB jövőbeli kamatdöntései kapcsán, így továbbra is a júniusra várják a kamatvágási ciklus kezdetét. 

Kriptodevizák: Kifulladni látszik az utóbbi egy-két napban a kripto-rali, a Bitcoin árfolyama ma reggel is a 61-62 ezer dolláros szintek között mozog egyelőre. Az Ethereum sem talál egyértelmű irányt az elmúlt napokban, a kriptodeviza árfolyama a 3500 dolláros szintek közelében találta meg csúcsát és egyelőre 3400 dollár közelében mozog. Kérdéses tehát, hogy képesek lesznek-e az új történelmi csúcsok beállítására a kriptopénzek, az Ethereum ettől még messzebb áll, de a Bitcoin grafikonján már igen közel találhatóak a 2021-es csúcsszintek. 

Félvezetőgyártók: Folytatódik a chipgyártók idei menetelése a tőzsdéken, a Philadelphia Semiconductor Index a tegnapi 2,7 százalékos teljesítményt követően új csúcsra emelkedett már. A szektorból kitűnő volt az AMD teljesítménye, a tegnapi napot 9 százalékos emelkedéssel zárta a részvény. Ezzel már a 300 milliárd dolláros piaci kapitalizációt is átlépte a cég. Segített a piaci hangulaton tegnap, hogy a Citigroup elemzőcsapata jelezte, továbbra is optimisták az AI piac kapcsán, kiemelve az AMD, Nvidia és Broadcom részvényét is. 

Dell: 19 százalékos emelkedést produkált a zárást követően a Dell árfolyama, miután a vártnál kedvezőbb eredményekkel zárta a legutóbbi negyedévet. Az AI-szerverek iránti kereslet jelentősen nőtt az elmúlt időben, ebből pedig a Dell is profitált, habár a gyengébb PC piac miatt így is 6 százalékkal esett a bázishoz képest a szegmens bevétele. Azonban a vezetőség optimista, várakozásuk szerint az AI iránti érdeklődés növekedése a Dell számára is kedvező számokat hozhat a jövőben is, így lehet még tér a dinamikus javulásra.

Opus: Lezajlott a tegnapi napon az Opus részvény-visszavásárlási aukciója, a társaság végül 4,56 millió darab részvény vásárolt vissza 438,5 forintos átlagáron, az aukció keretén belül elfogadott legmagasabb vételi ár 450 forint volt. Az ügyletet követően az Opus tulajdonában lévő saját részvények száma 53,3 millióra (7,6 százalék) nőtt. Az aukciót követően folytatódott a részvény kereskedése a BÉT-en, az árfolyam kisebb pluszba került zárásra. Az aukció eredményéről szóló közlemény a BÉT oldalán olvasható. 

4iG: Újabb negyedévet zárt új rekordbevétellel a 4iG, szemmel látható, hogy a Vodafone akvizíciója jelentős javulást eredményez a portfólióban, azonban a felvásárláshoz kapcsolódó tételek miatt ismét veszteséges negyedévet zárt a csoport. Az EBITDA közel 50 milliárd forintra emelkedett, az alacsony bázishoz képest ez 134 százalékos javulásnak felel meg. Az egész éves teljesítményt tekintve 33,2 százalékos EBITDA-marzsot produkált a társaság, azonban a teljes átfogó jövedelem soron 32,8 milliárdos veszteség figyelhető meg, habár a korrigált adózott eredmény 6,5 milliárd lenne. A nettó hitelállománya továbbra is magas a cégnek, így ennek csökkenésén dolgozhat a következő időben is, ennek kapcsán még korábban bejelentették, hogy a költséghatékonyság fejlesztésére, illetve a csoport átstruktúrálására is nagy energiát fektetnek, hogy növeljék a profitabilitást is.

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Tartalom lezárása:2024.03.01 08:30
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Magyar blue chipek: Túl vagyunk az első jelentéseken

Mohácsi Mihály | 2024.05.13 14:05
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

Erős jelentés jöhet a Richtertől

Cinkotai Norbert | 2024.05.13 10:22
Holnap nyitás előtt jönnek a számok

6 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.05.13 08:24
Forint, Kína, heti gyorsjelentések