Piacok: Kifejezetten gyenge hetet zártak múlt héten az amerikai piacok, az S&P 500 zsinórban hat napot eséssel zárt, így egy hét leforgása alatt az index árfolyama 3 százalékot esett. Ez a leggyengébb hétnek számít az elmúlt egy évben, ennél nagyobb egy heti csökkenést utoljára csak a tavaly márciusi turbulens időszakban láthattunk. Pénteken egyébként megoszlott az amerikai részvények teljesítménye, míg a pénzügyi, közmű- és energiaszektor 1 százalék feletti pluszban zártak, addig a kommunikációs szektor másfél, míg a technológiai részvények majdnem 3 százalékos mínuszt mutattak, az Nvidia pedig 10 százalékot esett. Európában sem mutatnak sok erőt a piacok, de itt inkább kisebb mínuszokat láthattunk. A határidős indexek alapján ez a hét már erősebben indulhat, szinte csak pluszokat láthatunk Európában. 

Magyar piac: Nem találják az erőt a magyar részvények sem a gyengébb nemzetközi piaci hangulat közepette, a piaci szereplők is új impulzusokra várhatnak, viszont a gyorsjelentésekre még várnunk kell. Az esést a Richter papírja vezette előző héten, a gyógyszergyártó árfolyama már a 8900 forintos szint alatt zárt, de az OTP és a Mol részvénye is gyengélkedés jeleit mutatta. Pozitív viszont a Magyar Telekom teljesítménye, a részvény nemhogy esett volna, de több mint egy százalékos emelkedéssel zárta a hetet.

Forint: Az elmúlt két hétben nem mutatott meggyőző teljesítményt a forint, hiszen az EURHUF árfolyama a 388-as szintekről 395 fölé is eljutott, jelenleg 394 körül mozog a devizapár árfolyama. A forintgyengülésben a gyengülő nemzetközi hangulat, illetve a dollár erősödése is fontos szerepet játszhatott, emellett a holnap esedékes MNB kamatdöntésre is érdemes lehet figyelni, az elemzői konszenzus 50 bázispontos kamatvágást jósol holnapra.

Chipgyártók: Nagyobb korrekciót mutattak a pénteki napon a chipgyártók, az Nvidia árfolyama például 10 százalékot esett, de az AMD és a Micron is nagyobb esést szenvedett el. Nem kedvezett a befektetői hangulatnak, hogy a Super Micro Computer bejelentette, a cég gyorsjelentését csak később, április 30-án fogják közzétenni, amit viszont nem jelentett be előre a társaság. 

Tesla: A hétvégén bejelentette a Tesla, hogy visszavágják a Kínában értékesített Tesla modellek árait miután a cég első negyedéves értékesítési számai gyengébbek lettek a vártnál. A Model 3-as kezdőára így több mint 5 százalékkal csökkent. Emellett hír volt a Tesla körül, hogy a dolgozók közel 10 százalékát elbocsátják a cégtől, amit még múlt hét vasárnap jelentett be Elon Musk. A Tesla egyébként holnap zárás után teszi közzé első negyedéves eredményeit, a holnapi jelentést különösen nagy figyelem övezheti. 

Heti gyorsjelentések: A héten már több nagyobb techcég jelentését is várhatják a befektetők, szerda zárás után teszi közzé eredményeit a Meta, míg csütörtökön a Microsoft és az Alphabet jelentésekre érdemes figyelni. Emellett a héten érkezik még a Tesla, az IBM és a Visa gyorsjelentése is. Európában többek közt a Sanofi, a Deutsche Bank és a BNP Paribas is jelent, míg a magyar cégek eredményeire még májusig várni kell. A fontosabb gyorsjelentéseket összegyűjtöttük az oldalunkon

Heti makroadatok: Makroadatok terén is izgalmas hétnek nézünk elébe, kedden az MNB-re figyelhetünk, ahol az áprilisi kamatdöntés lesz napi rendben. Emellett európai és amerikai PMI-adatok is érkeznek aznap, míg a hét második felében érkezik az amerikai GDP-adat, a várakozások szerint 2,3 százalékkal bővülhetett az Egyesült Államok gazdasága az első negyedévben. A fontosabb makroeseményeket összegyűjtöttük az oldalunkon

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Tartalom lezárása:2024.04.22 08:31
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.”

Apple: Növekedés a láthatáron

Mohácsi Mihály | 2024.05.03 14:40
Több hónapos csúcsra ugorhat az árfolyam

Emelkedés előtt állhat az LMVH

Varga Dániel | 2024.05.03 13:12
Izgalmas szinteken az árfolyam

10 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.05.03 08:39
Amerikai munkaerőpiac, Apple, Booking, 4iG