Emelkedést mutat idén az arany, a növekvő inflációs félelmek új löketet adhatnak a nemesfém árfolyamának. Az ukrán-orosz konfliktus közvetve szintén hatást jelent az arany piacára, a nyersanyagárak növekedése tovább fűtheti az inflációt, a kialakult geopolitikai helyzet kapcsán a jegybankok akár a vártnál lazább szigorítási pályát is követhetnek idén, amely az arany árfolyamának a szempontjából az emelkedés irányába mutató tényező. 

Szépen teljesít az arany ebben az ingatag piaci környezetben, így egyre több befektető menekülhet az infláció, illetve a részvénypiac esésének hatására az arany mögé. Ennek köszönhetően felülteljesítő a piacon az arany, amely ugyan nem biztosít gyors és hatalmas hozamokat (mint például egy jóval kockázatosabb kriptodeviza), azonban idén így is 4 százalék feletti plusznál jár már.

Gyakran titulálják biztonságos menedéknek az aranyat, amely sokszor kisegítette a bajban a befektetőket, így egy ilyen kiszámíthatatlan piaci környezetben akár újból megnőhet a nettó pozíciók száma. Az elmúlt napok jelei alapján jól látható, hogy az Ukrajnában zajló háború nincs negatív hatással az arany mozgására, továbbá a kialakult helyzet akár változásokat eredményezhet a jegybankok monetáris politikájában, így akár a vártnál mégis lassabb mértékű kamatemelés is lejátszódhat.

A kötvényhozamok ugyan emelkedést mutatnak idén, így a német 10 éves kötvényhozam is hosszú évek után került ismét pozitív tartományban, azonban az inflációt továbbra sem sikerült letörniük a jegybankoknak, így ez a környezet akár kedvezhet is a nemesfém piacának. A kamatemelés beárazódása akár már tavaly megkezdődhetett az arany piacán, így egy esetleges lazább szigorítási pálya újabb impulzust jelenthetne a nemesfémek piacán. A háborús konfliktussal együtt azonban a kötvényhozamok is ismét lefele indultak el a fejlett piacokon a kockázatkerülés miatt. 

Érdemes egy-két szót ejteni az infláció alakulásáról is, hiszen sokan ennek kapcsán szokták emlegetni az aranyat, mint hatékony megoldás az infláció elleni harcban. A tavalyi év második felében felváltotta az optimista szemléletet egy konzervatívabb nézet, miszerint az infláció tartós problémát okozhat a világban, így nem valószínű, hogy egyhamar visszatér a jegybanki célszintek alá. Míg az előző évben még decemberre várták az infláció csúcsát, addig a januári adatok sorra okoztak kellemetlen meglepetéseket az elemzők számára, továbbá a nyersanyagok várható tartós áremelkedése sem fog segíteni a helyzet megoldásán. Így a következő hónapokban még tovább emelkedhet a fogyasztói árindex értéke, amely akár tovább javíthatná arany piaci környezetét.

Az arany heti grafikonján láthatjuk, hogy egy emelkedő trend rajzolódott ki az elmúlt időben, ennek köszönhetően sikerült áttörnie az árfolyamnak a csökkenő trendvonalat, és egészen az 1970 dolláros szintekig eljutott az arany, amire közel másfél éve nem volt példa. Ugyan kisebb korrekciót hajtott végre az arany múlt pénteken, így ismét az 1900 dolláros szint közelében jár az árfolyam, emelkedés esetén újra megpróbálkozhatna az 1960 dolláros szint tartós áttörésével.

Lejjebb védelmet jelenthetne a 1760 dolláros szint, továbbá a lokális mélyponttal megegyező 1677 dolláros szint is. A mozgóátlagok továbbra is segítséget nyújthatnak az arany számára, hiszen az utóbbi időben sikeresen vette az akadályt, és átlendült ismét az 50 hetes mozgóátlagon az árfolyam, amely így a jövőben támaszként szolgálhat.

Az indikátorok közül az RSI egyre inkább közelíti a 70-es szintet, azonban egyelőre van még tere növekedésre. Az MACD az elmúlt év során nem mutatott egyértelmű trendet, így az árfolyammal párhuzamosan itt is inkább stagnálást figyelhettünk meg kisebb kilengésekkel.

Az arany heti grafikonja (2022. 02. 28. 12:00)

Az aranybányákat tömörítő GDX ETF árfolyama erősen korrigál az arany mozgásával, hiszen a nemesfém áremelkedése pozitív hozadékkal rendelkezik a cégek számára. A Newmont múlt héten tette közzé a negyedéves jelentését, amelyben sikerült felülmúlnia az elemzői várakozásokat. Az arany árfolyamának további emelkedése így tovább javíthatná a vállalat, illetve az egész bányaszektor eredményeit.

A 2020-ban elért lokális csúcsot követően csökkenésnek indult a GDX árfolyama, így egy háromszög alakzat kezdett kirajzolódni a grafikonon, melyből próbál kitörni jelenleg az ETF árfolyama. Sikeresen tudott pattanni az árfolyam a 200 hetes mozgóátlag elérést követően, így új lendületet kapva, a 50 hetes mozgóátlag fölé tudott ismét jutni az árfolyam.

Ellenállást elsősorban a csökkenő trendvonal képezhet, melynek stabil áttörése sokat javítana a technikai képen. Ezt követően harcba szállhatna a 37-38 dolláros szinttel, illetve a lokális csúcs környékén elhelyezkedő 44-45 dolláros szintekkel is. Az indikátorok közül az RSI semleges zónákban mozog jelenleg, míg az MACD január végén beadta vételi jelzését, ezzel is iránymutatást adva a befektetők számára.

A GDX ETF heti grafikonja (2022. 02. 28. nyitás előtt)

 

Tartalom lezárása:2022.02.28 14:23
Időtartam:Közép táv (néhány hónap)

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

9 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.03.05 08:35
Forint, Kína, arany, Tesla

Magyar blue chipek: Bizonytalan kezdés a magyar piacon

Mohácsi Mihály | 2024.03.04 11:52
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

9 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.03.04 08:30
Forint, olaj, kriptopiacok, Wizz Air