Éppen az egy évvel ezelőtti jelentés után ugrott új történelmi csúcsra az Oracle részvénye, egy évvel később pedig mintha megismételte volna magát a történelem. Ugyanis a piaci szereplők igen pozitívan reagáltak a cég tegnapi gyorsjelentésére, így az árfolyam újabb csúcson kezdheti a mai kereskedést. A vártnál erősebb bevételi várakozások mellett annak is örülhettek a részvényesek, hogy a Google-lel és az OpenAI-jal való együttműködést is bejelentette az Oracle. Eddig tehát az látható, hogy érdemes már az Oracle-t is fontos szereplőnek venni a felhőpiacon, a felhő infrastruktúra üzletágban pedig a vezetőség is nagymértékű bevételbővüléssel számol.

Pozitívan reagáltak az Oracle befektetői a cég tegnapi gyorsjelentésére, ugyan a mostani negyedéves számok nem lettek a legerősebbek, de több nagy techcéggel való együttműködést is bejelentett a cég vezetősége, a részvényesek örömére. A jövőben a Google-lel is együtt fog működni az Oracle, valamint a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI-jal is szerződést kötött a cég. Ennek értelmében az OpenAI felhasználhatja az Oracle austini felhőparkját, amennyiben extra számítási kapacitásra van szüksége. Az OpenAI egyébként a fő támogató Microsoft rendszereit használja alapvetően.

Láthatóan a mesterséges intelligencia folyamatos fejlődésével egyre nagyobb kapacitásigényük keletkezik a fejlesztő szoftvercégeknek, amihez az Oracle felhőszolgáltatása tud infrastruktúrát nyújtani. A nagy nevekkel való leszerződés pedig jelzésértékű lehet a piac irányába, hogy érdemes már az Oracle-lel is számolni a felhőpiacon. Eddig tehát úgy tűnik, hogy az Oracle jó úton halad, hogy az egyik legnagyobb felhőszolgáltatóvá váljon a világon, potenciálisan megszerezve a negyedik helyet a Google Cloud, az Azure és az AWS mögött. Az optimizmust tovább tüzelte, hogy a cég vezérigazgatója szerint az Oracle felhőinfrastruktúra (OCI) bevétele 50 százalékkal növekedhet a most indult üzleti évben. Ez egy inkább optimistább előrejelzés, mint amivel a piac korábban számolt.

Ugyan az OCI bevételrészesedése még mindig relatíve alacsony, de a részvényesek ezt tartják az egyik legfontosabb növekedési tényezőnek az Oracle esetében, tehát kiemelt figyelemben részesül az üzletág. A most lezárult üzleti negyedik negyedévben 42 százalékkal növekedett az OCI bevétele, így 2 milliárd dolláros bevételt generált, ami az összbevétel 14 százaléka. Tehát a felhőszolgáltatások terén egyelőre kitart az erős növekedés, a SaaS bevételek is például 10 százalékkal növekedtek.

A szolgáltatások (Service) alá tartozó Cerner üzletág számait a jövőben már nem fogja külön megosztani az Oracle, a menedzsment elmondása szerint azért, mert azt akarják, hogy a növekedésre fókuszáljanak a befektetők. Az egészségügyi szoftvercéget még 2022-ben vásárolta fel az Oracle, és azóta azon dolgoznak, hogy felhőalapú szolgáltatássá alakítsák át a hagyományos szoftvereket. A vezérigazgató elmondása szerint a Cerner 2 százalékkal rontotta az Oracle összbevételét a most zárult negyedévben.

Az összbevétel így 3 százalékkal növekedett éves szinten, és már a 14 milliárd dolláros határt is átlépte. Ez első ránézésre nem tűnik hatalmas bővülésnek, de a bevételek az előttünk álló üzleti évben már nagyobb mértékben növekedhetnek. Ugyanis a társaság RPO-ja (Remaining Performance Obligations), azaz az olyan elhatárolt bevételek, amiket még a következő időszakban fog kiszámlázni a cég, 98 milliárd dollárra nőtt a negyedév végére, messze meghaladva a 73,9 milliárd dolláros elemzői becslést. A vezetőség részben ezért is meglehetősen optimista a bevételvárakozások kapcsán, az előttünk álló egy évben már több mint kétszámjegyű növekedést prognosztizálnak.

A jelentés kapcsán tehát inkább a várakozások és az együttműködések bejelentése, mintsem a negyedéves számok mozgatták meg a részvényesek fantáziáját. A társaság 14,3 milliárd dolláros bevétele végül valamelyest elmaradt a 14,6 milliárdos elemzői várakozástól, de hatalmas alulteljesítésről sem beszélhetünk. Ugyan a költségek csökkenni tudtak éves alapon, viszont profitsoron ennek ellenére sem volt látható túlteljesítés. Nettó profitja így 4,61 milliárd dollár volt a cégnek, ami minimális visszaesést jelent az egy évvel ezelőtti szinthez képest. Az EPS végül 1,63 dolláros lett, éppen elmaradva az 1,65 dolláros piaci konszenzustól.

Újabb csúcson nyithat a részvény

Összeségében a látottakra igencsak pozitív piaci reakció érkezett, így a nyitás előtti árfolyam is több mint 7 százalékos pluszban áll. Az Oracle technikai képéről egyébként egy hete írtunk még, kiemelve, hogy a 200 napos mozgóátlag még támogathatja az árfolyam emelkedését. Ez továbbra is fennáll, de már további támaszokat is ki tudunk jelölni a grafikonon. Immár a 127 dolláros ellenállási szintet is átvinné az árfolyam, ezzel az árszint a jövőben akár támaszként köszönhetne vissza, de védelmet nyújthat még az emelkedő trendvonal is.

Ellenállásokat tehát már nem igazán tudunk kijelölni, esetleg egy sávváltás esetén a 154-155 dolláros szinteket tudjuk említeni. Ezen szintek eléréséhez viszont még jelentős emelkedésre lenne szükség, és a mostani szintekről egy kisebb visszahúzás sem elképzelhetetlen. Az RSI is minden bizonnyal már túlvett szintekre fog ugrani nyitást követően, ami a korábbi árfolyammozgásokat elnézve nem túl kedvező hír.

Az Oracle napi grafikonja (2024. 06. 12. nyitás előtt)

Az elemzők is inkább pozitívan fogadták a jelentést, bár talán nem akkora optimizmussal reagáltak a látottakra, mint a piac. Mindenesetre a legtöbb elemző megemelte az Oracle-re vonatkozó célárát, viszont felminősítés nem érkezett. Így változatlanul 21 vételi ajánlás mellett 15 tartási és egy eladási látható a Bloomberg adatbázisában. A konszenzusos célár most 145 dollárt jelez, ami a nyitáskor várható piaci árfolyamhoz képest 8-9 százalékos felértékelődési potenciált jelent. Valamelyest tehát már romlott a hozam-kockázat arány az Oracle részvénye kapcsán rövid távon, viszont a hosszútávú kilátások közel sem gyengék, a felhőpiacon való terjeszkedés stabilan emelkedő bevételeket hozhat magával.

Tartalom lezárása:2024.06.12 14:25
Időtartam:Közép táv (néhány hónap)
Elemzői kitettség:Az elemzés szerzője a fenti értékpapírból nem rendelkezik részvényekkel.
Mozgóátlag erősíti az Oracle technikai képét
Mohácsi Mihály | 2024.06.04 15:27
Az indikátorokra is érdemes már figyelni
4iG: Még tisztulni kell az eredményeknek
Varga Dániel | 2024.05.31 14:15
Látni a növekedési trendeket
2024-et is erősen kezdte a Nyomda
Mohácsi Mihály | 2024.05.27 14:41
Négyszeresére nőtt az adózott eredmény
Letörte a mozgóátlagot a BlackRock
Varga Dániel | 2024.05.24 14:01
Stop-szintünk elérésével zárjuk a kereskedési ötletet
1000 dollár felett az Nvidia!
Grébel Szabolcs | 2024.05.23 14:44
Erős negyedéves számokat közölt a cég

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A Patria Finance, a.s.-szel való együttműködés keretében létrejött, több szerzőt feltüntető marketingközlemények esetében az eredeti, cseh nyelvű marketingközlemény szerzője a Patria Finance, a.s. megjelölt munkavállalója, a magyar nyelvű fordítást, illetve a lektorálást pedig a K&H Értékpapír munkavállalója végzi, így az érintett marketingközlemény tartalma lényegében megegyezik az eredeti cseh nyelvű marketingközleménnyel.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Wells Fargo: Emelkedő költségek akadályozzák a teljesítményt

Mohácsi Mihály | 2024.07.12 15:55
A várakozások is emelkedő ráfordításokat mutatnak

10 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.07.12 08:30
Amerikai infláció, dollár, nemesfémek, Tesla

Delta Air: Akadozik a gépezet

Varga Dániel | 2024.07.11 15:26
Gyenge előrejelzések érkeztek