Piacok: Vegyes mozgások jellemezték az amerikai tőzsdéket tegnap, a technológiai szektor, azon belül is a félvezetők csoportja mutatott nagyobb erőt. A nyersanyag-kapcsolt, a közműcégek és az ingatlanszektor viszont gyengébben szerepeltek, így az S&P 500 0,2 százalékos mínuszban zárta a napot. Európában már gyengébb piaci teljesítmények voltak láthatóak, a főbb tőzsdeindexek mind 1 százalék feletti esést produkáltak. A gyengélkedés várhatóan folytatódhat ma reggel is, az európai határidős indexek kisebb mínuszokat mutatnak nyitás előtt, de Amerikában is mínuszok láthatóak.

Magyar piac: Meglehetősen gyengén teljesítettek a tegnapi napon a magyar részvények, a BUX árfolyama is 3 százalékot esett, ezzel a 65 ezres szintekig korrigált vissza az index. Az esést az OTP részvénye vezette, amelynek árfolyama 3,8 százalékos mínuszban zárt végül, de a Mol is több mint két százalékot esett. A Richter árfolyama napközben egy nagyobb leszúrást mutatott be, egészen a 8800 forintig szúrt le, amit egy gyors visszapattanás követett, viszont külön hírek nem érkeztek a vállalat kapcsán. A kereskedés végén végül 3 százalékos mínuszban tartózkodott az árfolyam, de a 9000 forintos szintet nem törte le. A Telekom is gyengébben szerepelt, bár a 0,4 százalékos mínuszával így is felülteljesítő volt a részvény. 

Fed: Jerome Powell egy tegnapi beszédében jelezte a piaci szereplőknek, hogy innentől fogva nem kívánnak előrejelzéssel szolgálni a Fed várható kamatdöntései kapcsán. A jegybankelnök kiemelte, hogy az utóbbi hónapokban több magasabb inflációs adat is érkezett, így nem adott a környezet a monetáris enyhítés megkezdéséhez. A jelenlegi munkaerőpiaci és inflációs adatok fényében tehát nincs oka egyelőre restriktív monetáris politika enyhítésére a Fed-nek, így Powell szerint a kamatok a jelenlegi szinteken maradhatnak addig, amíg az infláció egyértelműen csökkenő pályára került. 

Kötvényhozamok: A Fed elnök beszédét követően további hozamemelkedés volt látható a kötvénypiacokon, az amerikai 10 éves már 4,7 százalék közelébe emelkedett, de a 30 éves hozam egy ponton 4,8 százalék felett is járt. Rövidebb oldalon a két éves hozam továbbra is 5 százalék körül jár, az előző évi csúcsot az 5,2 százalékos szint jelentette. Az amerikai kötvényhozamok emelkedése Európára és átgyűrűződött, a német 10 éves 2,5 százalékra emelkedett, míg a magyar, szintén 10 éves hozam 7,2 százalékon jár ma.

Forint: Tovább folytatódik a forint gyengülő trendje, a magyar deviza euróval szembeni árfolyama már a 395 körüli szinteken jár ma reggel. Nem kedvez a forintnak a gyengébb hangulat a nemzetközi piacokon, emellett az erősödő dollár is a forint ellen dolgozik. De a várható kamatdöntéssel kapcsolatos várakozások is mozgathatják a következő napokban az EURHUF árfolyamát. Az MNB jövő hét kedden tartja a következő kamatdöntő ülését, kérdéses, hogy a kamatcsökkentési ütemén lassít-e a jegybank. Az előző kamatdöntésnél 75 bázispontos alapkamat vágás mellett döntött a Monetáris Tanács, ami így 8,25 százalékra csökkent le.

Kuti Zsolt az MNB vezető közgazdásza a Portfolio.hu-nak adott interjújában szintén kiemelte, hogy a jegybank lassabb kamatcsökkentési ciklusra vált, valamint jelenleg a pénzügyi piacok stabilitása nagyobb figyelmet kap, így a forint árfolyam változása is jobban felértékelődött. A jelenlegi környezetben a forint leértékelődése a korábbi évekhez képest jobban emeli az inflációt és ezt a jegybank is figyelembe veszi, valamint az államadósság devizaaránya miatt is fontosabbá vált a forint árfolyama. 

Világgazdaság: Az IMF frissítette az idei évre vonatkozó globális GDP-előrejelzését, így a januári prognózishoz képest 0,1 százalékponttal javított a becslésén az IMF, így 3,2 százalék bővülést várnak idén. Egyre nagyobb esély mutatkozik a puha landolásra globális szinten is, emellett kiemelték, hogy meglepően ellenállónak bizonyulnak a gazdaságok a magas inflációs környezet és szigorú jegybanki háttér ellenére is. A növekedési ütem egyébként jövőre is hasonló lehet az IMF szerint.

Amerikai bankszektor: Tegnap piacnyitás előtt tette közzé gyorsjelentését a Morgan Stanley, a látott számoknak alapvetően örülhettek a részvényesek, több mint 2 százalékos pluszba került a részvény a tegnapi kereskedés során. A vállalat befektetési banki bevételei 16 százalékkal nőttek előző évhez képest, de a vagyonkezelési üzletágban is javulás volt látható. Így a Morgan Stanley 2 dolláros EPS-t realizált az első negyedév során, míg a piaci prognózis 1,7 dollár volt. 

Ezzel szemben a Bank of America gyengébb eredményeket közölt a szintén piacnyitás előtt közzétett jelentésében. Ugyan több soron is felülteljesítette a várakozásokat a bank, például a kereskedési és nettó kamatbevételek is erősebbek voltak, viszont a nemfizető hitelek után 1,5 milliárd dollár leírást könyvelt el a bank, ami 26 százalékkal több mint az előző negyedévben. A jelentést követően még emelkedett a részvény, viszont a nap végére már 3,5 százalékos esést szenvedett el a Bank of America.

ASML: Profit téren hozta a várakozásokat az ASML, a chipgyártáshoz szükséges nyomtatókat készítő vállalat az első negyedévben 1,22 milliárd eurós nettó profitot realizált, ami erősebb az 1,08 milliárdos elemzői várakozásnál. Bevételsoron viszont alulteljesítés volt látható, az 5,3 milliárd eurós eredmény alulmúlta a várakozásokat. Továbbá az új megrendelések száma is csalódást okozhatott, 3,6 milliárd dollár volt a prognosztizált 5,4 milliárddal szemben. A cég vezetősége jelezte, hogy 2024 egy átmeneti év lehet számukra, így a bevételekben nem várnak változást a 2023-as eredményekhez képest, jelentős javulást majd 2025-ben érhetnek el. 

United Airlines: A vártnál jobb eredményeket tett közzé a társaság tegnap este, habár így is veszteséges negyedévet zárt, azonban a Boeing körüli problémák nélkül sikerült volna profitot realizálnia a cégnek. Az idei év során kevesebb új gépet tud leszállítani a Boeing, mint ahogy azt előzetesen tervezte a United Airlines, ezzel együtt az idei CapEx is 9 milliárd dollár helyett 6,5 milliárd lehet. A következő negyedév azonban a nehézségek ellenére is fényesen alakulhat, hiszen 3,75-4,25 dolláros EPS-t vár a menedzsment, amely az elemzői konszenzus becslését is felülmúlja. Látható, hogy a Boeing körüli problémák érzékenyen érintik a légitársaságokat, illetve a geopolitikai feszültségek is kihatással lehetnek az iparágra, de összességében továbbra is javuló pályán mozognak a cégek.

Magyar Telekom: Tegnap tartotta az éves közgyűlését a Telekom, ahol az osztalék kifizetéséről is döntöttek a résztvevők, nagy meglepetést nem tartogatott a közgyűlés, hiszen az Igazgatóság által javasolt részvényenkénti 44,7 forintos osztalék került elfogadásra. Emellett hétfő zárás után a Patria Finance megemelte a Telekomra vonatkozó célárát 1210 forintra, amelyhez vételi ajánlás párosul változatlanul.

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Tartalom lezárása:2024.04.17 08:38
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.”

Magyar blue chipek: Javulás jelei láthatóak

Mohácsi Mihály | 2024.04.29 11:54
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

7 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.04.29 08:27
Forint, japán jen, kötvényhozamok, gyorsjelentések

Alphabet: Kimagasló a felhőszegmens teljesítménye

Mohácsi Mihály | 2024.04.26 15:22
Új csúcson indíthatja a részvény a kereskedést