Piacok: Erősen zárult a múlt hét az amerikai tőzsdéken, a csütörtöki korrekciót követően hamar megtalálták a felfele tartó irányt a nagyobb tőzsdeindexek, így az S&P 500 árfolyama is majdnem 2 hetes csúcson zárt. A csütörtöki gyengébb negyedéves GDP-adatra még eséssel reagáltak a tőkepiacok, de a vártnál erősebb tech-jelentések javítani tudtak a piaci hangulaton. Így az emelkedés elsősorban a techszektornak volt köszönhető, de az Alphabet és az Amazon is nagyobb emelkedéssel zárta a pénteket. A héten a szerdai Fed kamatdöntés jelölheti ki az irányt a piacok számára, kamatvágásra nem sok esély mutatkozik egyelőre, így elsősorban a Fed kommentárjai lesz érdemes figyelni. Európában is javulást mutattak a nagyobb indexek, a DAX árfolyama például az 50 napos mozgóátlagáról tudott visszapattanni. Ma reggel az európai határidős indexek pluszokat mutatnak, így emelkedéssel indulhat a hét a piacokon, de a folyamatosan érkező makroadatok még hatással lehetnek a piaci hangulatra.

Szerdán, május elseje alkalmával több európai országban, köztük itthon is zárva tartanak a tőzsdék, de az amerikai piacokon zavartalanul folytatódik a kereskedés. A zárva tartó tőzsdék pontos listája az oldalunkon lévő naptárban érhető el.

Magyar piac: Újból 67 ezer pont fölé került a BUX index az erősebb pénteki kereskedésnek köszönhetően, a blue chipek közül a legnagyobb mértékű javulás az OTP-hez köthető, amely egyre inkább közelíti a 18000 forintos szinteket. Pénteken tartotta egyébként a közgyűlését a magyar nagybank, ahol többek között arról is beszélt Csányi Sándor, hogy új akvizíciós célpontok után nézhet az OTP, így az egyik legnagyobb indikatív ajánlatát tette egy külföldi bankért. A Richter is kapaszkodik felfelé, így 9200 forinton tudott zárni, ezzel együtt a 200 napos mozgóátlagon is átjutott a papír. A Magyar Telekom ezzel szemben nem tudott erőt mutatni a múlt hét végén, így a csütörtöki osztalék leesését követően tovább csökkent a részvény árfolyama, míg végül 900 forint alatt zárt a Telekom.

Forint: Stabil erősödést mutatott az előző hét során a forint, az EURHUF árfolyama így a múlt hétfői 394 körüli szintekről 392 környékére csökkent vissza ma reggelre. Egyébként az S&P hitelminősítő péntek este nem változtatott Magyarország adósbesorolásán, így továbbra is BBB- kategóriát határoz meg, valamint a kilátások is stabilak maradtak. A forint szempontjából az eheti magyar GDP-adat lehet még fontos esemény, elemzői várakozások szerint az első negyedévben 1,3 százalékkal bővülhetett a magyar gazdaság.

Japán jen: Mozgalmas egy-két napon van túl az USDJPY árfolyama, még múlt hét pénteken kezdett el gyorsan gyengülni a jen, mivel a Fed a korábban vártnál szigorúbb kommunikációt folytat, eközben a Bank of Japan nem emelte meg az irányadó kamatrátát, viszont a 2024-es inflációs előrejelzésüket megemelték. A mai napon már a 160-as szint fölé is felszúrt az USDJPY árfolyama, 1990 óta először. Ezt követően egy nagyobb korrekció mutatkozott a devizapár grafikonján, így ma reggel a 156-157 közötti szinteken mozog a devizapár. 

Kötvényhozamok: Kisebb megnyugvás látszik a kötvényhozamok kapcsán, a 4,6 százalék feletti 10 éves amerikai hozam ettől függetlenül nem számít alacsonynak, hiszen az elmúlt hetekben azért dinamikus emelkedés mutatkozott a piacokon. Egyre kisebb esélyt ad a piac, hogy akár 2 kamatvágást hajtson végre a Fed az idei év során, így a szerdai kamatdöntésre fókuszálhatnak a befektetők, hátha iránymutatást ad az amerikai jegybank. Egyébiránt Európában is tavaly novemberi szinteken járnak a kötvényhozamok, így a német 10 éves kötvényhozam is 2,5 százalék felett jár.

Heti gyorsjelentések: Az előző hét után az előttünk álló hét is izgalmasnak ígérkezik gyorsjelentések szempontjából, mivel olyan nagy nevek is közzéteszik jelentéseiket, mint az Amazon, az Apple és az AMD is. Amerika mellett már Európában is beindult a gyorsjelentési szezon, így a nagyobb német autógyártók mellett a Lufthansa és az Adidas jelentését is várhatjuk. A magyar cégek jelentéseire még jövő hétig kell várnunk. A héten esedékes fontosabb gyorsjelentéseket összegyűjtöttük az oldalunkon

Heti makroadatok: A héten érkeznek az európai GDP-adatok, holnap a német, francia és magyar gazdaság első negyedéves teljesítménye is kiderül. Emellett inflációs mutatók is érkeznek, ma délután a német fogyasztói árindexet teszik közzé, míg holnap a francia és az eurózónás inflációs adat is kiderül. A hét második felében az Egyesült Államokra terelődhet a figyelem, mivel szerdán tartja kamatdöntő ülését a Fed, emellett munkaerőpiaci adatok is érkeznek. A fontosabb makroeseményeket összegyűjtöttük az oldalunkon

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Tartalom lezárása:2024.04.29 08:27
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.”

Szépen menetel a BlackRock

Varga Dániel | 2024.05.15 11:32
Megemeljük a stop-szintünket

10 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.05.15 08:31
Forint, amerikai infláció, Commerzbank, Graphisoft Park