Piacok: Erősen zárult az előző hét a részvénypiacokon, a vártnál gyengébb NFP adatra pozitívan reagáltak az amerikai részvények, így az S&P 500 1,3, míg a Nasdaq 100 index 2 százalékos emelkedéssel zárta a pénteki napot. Az emelkedést a technológiai részvények vezették, de a többi szektorban is pluszok jellemezték a pénteki kereskedést, tehát az általános piaci hangulat is pozitív fordulatot vett. Láthatóan az utóbbi hetekben megakadt az áprilisi időszakra jellemző piaci korrekció, az S&P 500 árfolyama sem tudott sokáig 5000 pont alatt maradni, inkább oldalazás látható Amerikában. Európában is már emelkedéssel zárult a hét, bár itt egyelőre még inkább csökkenő trend volt a jellemző az előző hét során, a gyengébb céges jelentések sem segítették a befektetői hangulatot. Ma reggel kisebb pluszokat mutatnak az európai határidős indexek, így emelkedéssel indulhat a hét. 

Magyar piac: Erősen indult az előző hét a BÉT piacán, így a BUX árfolyama már a 68 ezer pontos szintet is átlépte. A hét második felében viszont megakadt a lendület, pénteken például az OTP 0,8 százalékos mínuszt mutatott, de a Mol és a Telekom részvénye is gyengébben zárta a pénteki napot, igaz, volt is honnan esni. A Richter részvénye továbbra is az 50 napos mozgóátlag áttörésén dolgozik, de az utóbbi hetekben igen erős teljesítményt mutatott a papír. Egyébként egy múlt pénteki közleményében bejelentette a Richter, hogy a belga Mithra egyes eszközeire vételi ajánlatot tett, de kötelező erejű megállapodást egyelőre nem írtak alá a felek.

Amerikai munkaerőpiac: A várakozásoknál alacsonyabb lett a múlt pénteki NFP foglalkoztatottsági adat, így 240 ezer helyett csupán 175 ezerrel bővült az amerikai munkahelyek száma áprilisban. Ezzel párhuzamosan a munkanélküliség 3,9 százalékra emelkedett az Egyesült Államokban, míg az elemzői konszenzus változatlanul 3,8 százalékos értéket várt volna. Tehát az amerikai munkaerőpiac feszessége valamelyest enyhült az elmúlt hónapban, ami a Fed számára is jelzésértékű lehet a várható kamatdöntések kapcsán. Az alacsonyabb NFP-adatot követően a piaci várakozások már szeptemberre kezdték el árazni a következő kamatvágást a Fed részéről, míg korábban novemberre mutattak 100 százalékos esélyt erre.

Kötvényhozamok: A kamatcsökkentési várakozások előrébb tolódásával az amerikai kötvényhozamok gyors csökkenésbe kezdtek, a 10 éves hozam már 4,5 százalékot mutatott pénteken. De a 2 éves hozam is 4,8 százalékra csökkent vissza, pedig néhány nappal ezelőtt még 5 százalék felett járt. Az utóbbi napokban Európában is hozamcsökkenésnek lehetünk szemtanúi, így a német 10 éves hozam 2,5 százalék körül jár, igaz, ez továbbra is magasabb az év elejei 2 százalék körüli szintekhez képest. 

Devizák: A Fed kamatdöntése óta némi megnyugvás mutatkozott a piacokon, így a dollár is vesztett az erejéből, ezzel az EURUSD árfolyama is 1,06-os szintekről jelenleg már 1,076-es szintekre került vissza. Ezzel együtt a forint is erősödni tudott az utóbbi napok során, az EURHUF már a 388-as szinteket közelítette, azonban mostanra kicsit megakadt a magyar deviza erősödése.

Berkshire Hathaway: Jól sikerült az első negyedéve a Berkshire Hathaway-nek, az operatív profit 39 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest, ezzel együtt a készpénzállomány mértéke is új rekordot ért el, immár 189 milliárd dolláros állománnyal rendelkezik a cégcsoport. Kiemelendő, hogy az Apple részesedését 13 százalékkal csökkentette a társaság ebben az időszakban, habár így is a részvényportfóliója szerves részét képezi a részvénycsomag, de ez némi stratégiaváltást jelez a korábbi időszakokhoz képest. Összességében látható, hogy továbbra is a megfelelő célpontok felkutatására várhat Warren Buffett, a nagymértékű készpénzállománnyal minden lehetőség adott egy-egy nagyobb akvizíció, vagy részvénycsomag vásárlásra.

Heti gyorsjelentések: A nagyobb amerikai techjelentéseken ugyan már túl vagyunk, de ez nem jelenti azt, hogy ne várnának ránk izgalmas gyorsjelentések a következő néhány napban. Amerika után most Európára szegeződhet elsősorban a figyelem, mivel holnap teszi közzé eredményeit a UBS, az UniCredit, a Ferrari és az Infineon is, míg szerdán a Continental, a BMW, a Puma és az AB InBev jelentése tartogathat izgalmakat. De Amerikából is várhatunk további fontos jelentéseket, hiszen a Disney és az Uber mellett az Airbnb is a héten jelenti eredményeit. Pénteken pedig már az itthoni cégekre érdemes figyelni, hiszen az OTP és a Mol is aznap hajnalban teszik közzé az első negyedéves számaikat. A fontosabb gyorsjelentések időpontjait az oldalunkon gyűjtöttük össze. 

Heti makroadatok: Makroesemények terén már kevésbé mozgalmas hétnek nézünk elébe, ma reggel a német PMI adatokra figyelhetünk, míg szerdán érkezik a német és a magyar ipari termelési adat is. A hetet a magyar inflációs adat zárja, elemzők évi 3,7 százalékos inflációval számolnak áprilisra vonatkozóan, ami 10 bázispontos emelkedést feltételez az előző havi adathoz képest. A fontosabb makroadatokat összegyűjtöttük az oldalunkon

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Tartalom lezárása:2024.05.06 08:30
Időtartam:N/A

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.”

Mozgóátlag felett a ServiceNow

Varga Dániel | 2024.05.17 14:27
Erősek a fundamentumok is

9 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.05.17 08:32
Magyar Telekom, forint, Kína, Reddit

Több termék, kényelmesebb kereskedés

K&H Értékpapír | 2024.05.16 16:21
milyen újdonságok érkeztek a K&H Értékpapír rendszerében?