Meglepetésre magasabb bevételi számokat közölt negyedik negyedéves jelentésében a Graphisoft Park, így a tavalyi összbevétele 17,4 millió euróra emelkedett. A vártnál magasabb bevételek mögött az állt, hogy néhány bérlő előre fizette a bérleti díjak egy részét szerződésmódosítások okán, így 2023-ban magasabb, 7,9 millió eurós nettó profitot realizált a társaság. Ennek köszönhetően a tavalyi év után járó osztalék összege is magasabb lehet, várhatóan 70 eurócentet fizet ki részvényenként a társaság.

Magasabb lett a bevétel a vártnál

A tavalyi negyedik negyedévben több mint 4,7 millió eurós árbevételt realizált a Graphisoft Park, ami az egy évvel ezelőtti szintekhez képest 16 százalékos növekedést jelentetett. Bevétel téren tehát igen erősen zárta a tavalyi évet a Park, 2023 egészében így 17,4 millió euró volt a társaság összebevétele. Az egyéb bevételek terén szemmel láthatóan kiemelkedő volt a negyedik negyedév, ezen a soron 550 ezres tétel mutatkozott végül. Néhány bérlő esetében ugyanis már a szerződés lejárta előtt létrejött egy új megállapodás, amelynek értelmében lecsökkentették a kibérelt irodaterületet. Így a szerződésben hátramaradt időre egy összegben fizették ki előre ezen bérlők a területcsökkentések kompenzációját, ami az egyéb bevételek között került elszámolásra. Ezen bevételek egy jelentős részét csak 2024-re várták a cégnél, ez 2023-ban 400 ezer euró többletbevételt jelentett végül.

A vártnál erősebb bevételi számok tehát nem a core üzletágnak voltak köszönhetőek, itt továbbra is 4,2 millió eurós bevétel volt látható a negyedév végén. A bérleti díjbevételek egyelőre nem mutatnak számottevő növekedés, bár ez a második és harmadik negyedévről is ugyanúgy elmondható volt. Ugyan a bérleti díjszabás magasabban alakult, de a kihasználtság visszaesése már nem segítette a bevételeket. Az irodahelyiségek kihasználtsági rátája 2023 végére már 95 százalékra csökkent vissza, az irodapiac gyengélkedése már a Graphisoft számain is jól láthatóak.

Erős profittal zárt a Park

Költségek terén nem volt látható nagyobb meglepetés, működési költségsoron 394 ezer eurós veszteséget könyvelt el a Graphisoft Park, ez 35 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A költségek emelkedése mögött a személyi jellegű költségek emelkedése és a társaság által igénybe vett szolgáltatások inflációs áremelkedése áll. A magasabb bevételeknek köszönhetően viszont EBITDA soron így is 4,3 millió eurós eredmény mutatkozott, ez 15 százalékos növekedést jelentett éves szinten, tehát a magasabb működési költségek ellenére javulni tudott a profitabilitás.

Az egyéb költségek terén nem volt látható jelentős emelkedés, sőt, 2023 egészében közel feleannyi veszteséget számolt el ezeken a sorokon a Graphisoft Park mint 2022-ben. Az alacsonyabb hiteltőke után kevesebb kamatot kellett már fizetnie a Graphisoft Parknak, így a negyedik negyedéves nettó kamatkiadása 290 ezer euróra csökkent a tavalyi 329 ezerrel szemben. Az egyéb pénzügyi műveletek eredménye pedig már nyereséget mutatott a negyedév során, a forint erősödése is segítette a forinteszközök árfolyamát, végül 24 ezer eurós nyereség mutatkozott ezen a soron. Mindent egybevetve az irodapark adózott eredménye 2,3 millió euró volt a most lezárt negyedévben, 2023 egészében pedig 7,9 milliós profitot realizált a társaság.

Milyen lett az osztalék?

Az egész év során tehát 7,9 millió eurós nettó eredményt ért el a Park, amelynek legalább 90 százalékát kell osztalékként kifizetnie részvényeseinek SZIT cégformájából adódóan. Így mintegy 7,1 millió eurót fizet ki összesen osztalékként a társaság, ami törzsrészvényenként olyan 70 eurócentes osztalékot jelent, ez a mostani árfolyammal számolva 7,6 százalékos osztalékhozamnak felel meg. Ez magasabb, mint amit előzetesen várni lehetett volna, és egy eurós papír esetében kifejezetten kedvező szintnek nevezhető. Az osztalék pontos összegét és a kifizetés időpontját majd a társaság éves közgyűlésén határozzák meg, de valószínűsíthetően marad a 70 centes osztalék, amit májusban fizethetnek ki a részvényeseknek, az idei évben már ténylegesen euróban történhet meg az osztalékkifizetés. Az idei osztalék összege egyébként 30 százalékkal magasabb a tavalyi 54 eurócentnél.

Gyengék maradtak 2024-es kilátások

A korábban közzétett 2024-es előrejelzésein egyelőre nem változtatott a vezetőség, nem váltak tehát optimistábbá a kilátások terén. A főbb sorokon nem várható idén növekedés, a bérleti díjbevételek másfél százalékkal csökkenhetnek, emellett a profit terén is lassulás van kilátásba helyezve. A működési költségek tovább emelkedhetnek, így EBITDA soron már csak 15,3 millió eurós eredményt várnak a cégnél, ami így 7,1 milliós nettó eredményt jelenthet.

Az irodapiac továbbra sem tudott talpra állni, a kínálat jelentősen felülmúlja a keresleti szinteket, nem kis részben a home office állandósulása miatt, de a gazdasági lassulás sem segít. Az MNB tavaly októberi kereskedelmiingatlan-piaci jelentése alapján a budapesti irodapiac kihasználatlansági ráta 2023 első félévében 12,6 százalékra emelkedett, továbbá csak a második félévben 91 ezer négyzetméter új irodaterület kerülhetett átadásra, tovább növelve a kínálatot. A gyengébb piaci környezet miatt a Graphisoft Park kihasználtsága tovább csökkenhet az év során, bár továbbra is 90 százalék feletti szintekkel számolnak a cégnél.

Technikai kép

A jelentésre emelkedésre reagált a Graphisoft részvénye, így már 9 euró feletti szinteken mozog az árfolyam. Emellett már az 1 milliárd forintos forgalmat is elérte a BÉT-en a papír, csak az OTP-nél látható ennél magasabb kereskedett volumen a mai napon. Külön segíthet a mai forgalmon, hogy ismertté vált az idei évben kifizetendő osztalék összege, ez egyébként az árfolyamnak is kedvező. Az utóbbi fél évben egyébként stabil emelkedés figyelhető meg a részvény grafikonján, viszont a 9 eurós ellenállást nem tudta tartósan átvinni az árfolyam, ez jelenthet most is akadályt a további emelkedés előtt. Ezeken a szinteken viszont már inkább kedvező az idei évben várható osztalék, a 7,6 százalékos osztalékhozam igen magasnak számít eurós részvények között.

A Graphisoft Park heti grafikonja (2024. 02. 21. 13:30)

Tartalom lezárása:2024.02.21 14:13
Időtartam:Közép táv (néhány hónap)
Elemzői kitettség:Az elemzés szerzője a fenti értékpapírból nem rendelkezik részvényekkel.
Graphisoft Park: Rekordszámok a főbb sorokon
Mohácsi Mihály | 2023.05.10 14:08
Erősebb lett a negyedéves teljesítmény a vártnál
12 fontos hír ma reggel
K&H Értékpapír | 2024.02.21 08:30
Nvidia, devizák, Palo Alto Networks, Graphisoft Park

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Podcast: Meghátráltak a bikák

K&H Értékpapír | 2024.04.24 16:30
Pár Perc Tőzsde - április 22.-i felvétel

Örülhetnek a Tesla befektetői?

Varga Dániel | 2024.04.24 14:28
Gyenge eredmények, pozitív reakciók

8 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.04.24 08:33
MNB kamatdöntés, forint, Tesla, Spotify