A Mol szombaton bejelentette, hogy magántőkealapokkal együttesen megvásárolnák az Alteo-t. A nyilvános vételi ajánlatban szereplő ár 3040 forint, amely jelentős diszkontot mutat a pénteki záróárfolyamhoz képest. Az akvizíció segítségével tovább bővíthetné a Mol a megújuló energia portfólióját, továbbá egy erős fundamentumokkal rendelkező, növekedésben levő vállalatot szerezhet meg így.

A hétvégén izgalmas bejelentések érkeztek az Alteo felől, hiszen a cég egy közleményt adott ki, amiben jelezték, hogy Mol Csoport többségi részesedést szerezne az Alteoban. A lépés talán nem teljesen váratlan, hiszen az elmúlt évek egyik legjobban teljesítő részvényéről és vállalatáról beszélhetünk, így zöldenergiában folyamatos bővülés és újítás jellemzi a céget, ez pedig felkelthette a Mol érdeklődését is. Ezzel a lépéssel tovább bővítené a részesedését a magyar olajipari vállalat a megújuló energiák piacán. A következőkben összegyűjtöttük, milyen ajánlatok kerültek elfogadásra, illetve milyen hatásokkal kell szembesülniük a kisbefektetőknek.

Erős lábakon áll az Alteo

Érdemes azért áttekinteni mivel is foglalkozik pontosan az Alteo, miért is válhatott a Mol célpontjává. A cég profilját a megújuló energiahordozók, illetve a földgázon alapuló energia termelése és kereskedelme adja, továbbá különböző energetikai szolgáltatásokra, fejlesztésekre specializálódott a cég. Dinamikus fejlődés, az utóbbi években pedig már jelentős mértékű nyereség jellemezte a társaságot.

Jelentős gyorsulást ért el bevételsoron az elmúlt pár évben a cég, emellett tavaly 6 milliárd forint feletti adózott eredményt produkált, míg idén 10 milliárd forintot érhet el a várakozások alapján. A legutóbbi negyedéves eredménye is várakozásokon felüli számokat hozott, emellett a zöldenergia térnyerése is egyre inkább fókuszba kerülhet a következő időkben, így lenne még hova bővülnie a cégnek.

A vállalat 100 százalékos felvásárlása így 60 milliárd forint körüli összegbe kerülhet, amely jelezte, hogy akvizíció új kapukat nyithat ki számára, ezzel növelheti jelenlétét a zöldenergia-termelésben, valamint a kereskedelemben, nem mellékesen pedig a vállalat 2030-as stratégiájával is összhangban van. A Mol árfolyamára jelentős hatást nem gyakorolt a tranzakcióról szóló hír, azonban az Alteoban rejlő potenciál pozitív hír lehet a Mol befektetői számára hosszabb távon is, habár ugyanez nem mondható el az Alteo részvényesei esetében. Az alábbiakban részletesebben is összegyűjtöttük, hogyan valósulhat meg a felvásárlás folyamata, milyen ajánlatokat tettek a felek:

A többségi részesedés megszerzése

A Mol RES Investments Zrt. közösen tett ajánlatot a Diófa Alapkezelő Zrt.-vel, illetve az Indotek Investments Zrt.-vel. Így az összehangoltan eljáró személyek adásvételi szerződéseket írtak alá az Alteo többségi tulajdonosával, a Wallis Asset Management Zrt.-vel az összességében a 9,99 százalékos részesedést megtestesítő törzsrészvények megvásárlásáról. A részvények vételára 2872 forintnak felelt meg, a tranzakció várhatóan rövid időn belül lezárulhat.

A többségi tulajdon megszerzése érdekében további szerződést kötöttek a felek, így a Wallis Asset Management tulajdonában álló 51,567 százalékos részesedést megtestesítő részvénycsomagot is közösen megvásárolják a vevők. A szerződés szerinti vételár ebben az esetben is 2872 forintnak felel meg, amely érdemi diszkontot jelent a pénteki záróárfolyam értékéhez képest.

Nyilvános ajánlattétel

A vállalat struktúráját tekintve látható, hogy a közkézhányad körülbelül 34 százalékot tesz ki, így a teljeskörű felvásárlás érdekében nyilvános ajánlattételt tettek a vevők. Az ajánlati ár részvényenként 3040 forintnak felel meg, amely ugyancsak nagymértékű eltérést mutat a pénteki záróértékhez (3300 forint) képest. Az ajánlat mértéke megegyezik a jogszabályok alapján számított minimumárral.

A lakossági befektetők ezzel döntési kényszerbe kerültek, hiszen a részvényeseknek majd a meghatározott kezdőnaptól 30 nap áll majd rendelkezésre, hogy elfogadják a 3040 forintról szóló vételi ajánlatot. Ez a jelenlegi árfolyamhoz képest további leértékelődést jelentene, ma már így is jelentősebb mínuszba került az árfolyam a hétvégi híreknek köszönhetően. Amennyiben az ajánlattevő a vételi ajánlat lezárását követően legalább 90 százalékot elérő részesedést szerez, akkor érvényesítheti a vételi jogát, amely lehetőséget biztosít számukra a meg nem szerzett részvények megvásárlására is. Amennyiben erre kerülne sor, akkor a kisebbségi részesedéssel rendelkező tulajdonosok rákényszerülhetnek a részvények eladására.

A technikai képről sokat nem érdemes beszélni, azonban abból a szempontból érdekes lehet, hogy láthatóan stabil emelkedés jellemezte a részvény árfolyamát az elmúlt időben. Ezzel a részvényesek jelentős hozamokat tehettek zsebre, bár látni kell, hogy a 3040 forintos ajánlat így is kedvezőtlen a jelenlegi árfolyam alapján.

Az Alteo heti grafikonja (2022. 12. 19. 13:00)

A tranzakció jóváhagyására még az MNB, illetve a GVH engedélyére is várnak a felek, ezt követően lesz lehetőségük a részvényeseknek az ajánlattétel elfogadására, esetleg elutasítására. Összességében elmondható, hogy a Mol a felvásárlás által egy igencsak impozáns eredményeket felmutató céget tud megszerezni, amely lehetőséget biztosít az olajvállalat portfóliójának szélesítésére.

Tartalom lezárása:2022.12.19 14:06
Időtartam:Rövid táv (néhány hét)
Oracle: Fényes jövő előtt áll a felhőszegmens
Mohácsi Mihály | 2022.12.13 15:16
Jól sikerült a cég negyedéves jelentése
Jól járhatnak ezek a cégek az ünnepi időszakkal
KBC Equitas | 2022.12.08 11:34
Izgalmas részvényeket gyűjtöttünk össze
4iG: További bővülés külföldön is
Grébel Szabolcs | 2022.12.01 15:05
Közzétette harmadik negyedéves számait a 4iG
Megmozgatta a piacokat a Fed
KBC Equitas | 2022.12.01 14:28
Pozitív üzenet érkezett a jegybanktól
Milyen szektorban van az erő?
Cinkotai Norbert | 2022.11.30 15:24
Mit mutatnak az adatok?
Eljöhet az arany ideje?
Varga Dániel | 2022.11.25 12:34
Fontos szinteket tört át az árfolyam

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A Patria Finance, a.s.-szel való együttműködés keretében létrejött, több szerzőt feltüntető marketingközlemények esetében az eredeti, cseh nyelvű marketingközlemény szerzője a Patria Finance, a.s. megjelölt munkavállalója, a magyar nyelvű fordítást, illetve a lektorálást pedig a K&H Értékpapír munkavállalója végzi, így az érintett marketingközlemény tartalma lényegében megegyezik az eredeti cseh nyelvű marketingközleménnyel.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Wells Fargo: Emelkedő költségek akadályozzák a teljesítményt

Mohácsi Mihály | 2024.07.12 15:55
A várakozások is emelkedő ráfordításokat mutatnak

10 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.07.12 08:30
Amerikai infláció, dollár, nemesfémek, Tesla

Delta Air: Akadozik a gépezet

Varga Dániel | 2024.07.11 15:26
Gyenge előrejelzések érkeztek