Izgalmas mozgásoknak lehettünk tanúi az elmúlt napokban a Bitcoin grafikonján, emellett már tavaly október óta nagyobb lendületet tudott venni a kriptodeviza, ezzel az amerikai részvénypiaci teljesítményt is jócskán túlszárnyalta. Az utóbbi időben egyébként a dollárgyengülés üteme is megtorpanni látszik, ezzel együtt a biztonsági menedékként számon tartott arany sem tudott érdemi emelkedést produkálni idén, így tehát mindenképp kiemelendő, hogy ilyen környezetben tudnak erőt mutatni a kriptopiacok. A Bitcoin kapcsán a nemrég bevezetésre kerülő spot ETF-ek eseményeire figyelhettek a befektetők, míg a következő hónapokban a feleződés bejelentésére várhatnak.   

Már-már a koronajárvány kirobbanását követő ugrásszerű folyamatok mutatkoznak a Bitcoin grafikonján, hiszen 2022 év végén még a 15-16 ezer dolláros szinteken oldalazott a kriptodeviza, addigra mára a 60 ezer dolláros szint is karnyújtásnyira került. Így rövid idő alatt megtriplázta az árát a Bitcoin, valamint a momentum ereje egyelőre nem csökkent, hiszen az elmúlt három napban is rendre nagyobb zöld gyertyáknak lehettek tanúi a befektetők. Érdemes tehát előbb a technikai képet is szemügyre venni, majd a mozgás mögötti eseményeket, híreket is bemutatjuk. 

Az elmúlt hetek, hónapok során újult erőre kapott a Bitcoin, amely a piaci környezet javulásával párhuzamosan éles menetelésbe kezdett, és úgy tűnik, hogy a csúcsig meg sem állna az árfolyam. Habár ehhez azért még több ellenállási szinten is át kell törnie a kriptopénznek, közeli akadályként a 60 ezer dolláros szint emelhető ki, ennek tartós átlépése akár további löketet adhatna, hogy a történelmi csúcsok felé vegye az irányt az árfolyam. A 65 ezer dolláros szintek képezhetnek még ellenállást, ennek áttörésével már reálissá válhatna a 69-70 ezer dolláros szintek érintése is. 

Ugyan az tisztán látszik a grafikonon, hogy az RSI már jócskán túlment a túlvettség alsó határát jelző 70-es szinteken, így ez akár korrekciót implikálhatna, bár már decemberben is hasonló kép rajzolódott ki a befektetők szeme előtt, de érdemi visszaesés nem játszódott le a Bitcoin árfolyamán. Egyébként tartósabban 2020 év végén – 2021 év elején tudott magas szinteken ragadni az RSI, ezt követően ugyan nagyobb visszaesés volt megfigyelhető, de hamar talpra állt a kriptodeviza és új csúcsokat tudott elérni. Támaszként így egy gyengébb piaci környezetben a 48 ezer dolláros, valamint a 31 ezer dolláros szintek üzemelhetnek, de a két mozgóátlagra is kiemelt figyelmet fordíthatnak a befektetők. Az aranykereszt megjelenése összességében pozitív, hiszen korábban a heti grafikonon ilyesmi nem volt látható, így ez új löketet adhatna a Bitcoinnak. 

A Bitcoin heti grafikonja (2024. 02. 28. 13:40)

Az idei eddigi legfontosabb esemény az új Bitcoin spot ETF-ek bevezetése volt a piacokon, hiszen jókora érdeklődés övezte a történéseket, két nap alatt 1 milliárd dollár áramlott az alapokba. Ezzel javulhat a Bitcoin elfogadottsága a befektetői körökben, ráadásul megkönnyíti a Bitcoinba való befektetést mind az intézményi, mind a magánbefektetők körében. Az ETF-ek bevezetése óta egyébként 26 százalékos pluszban áll a Bitcoin, az első napokban némi konszolidáció volt látható, de sokáig nem tartott a visszaesés. 

A másik fontosabb esemény a négyévente lejátszódó feleződés lehet. Erről még az évindító anyagunkban részletesebben is írtunk, ahol kiemeltük ezt a két eseményt, mint piacmozgató indikátort. Pontos dátum továbbra sem ismert, a feleződés a bányászható mennyiséget befolyásolja, ezzel is biztosítva a kriptopénz szűkösségét és az inflálódás megelőzését. Piaci várakozások szerint valamikor április környékére datálható az esemény, a korábbi időben a feleződést megelőző periódusban, illetve az azt követő 1 évben is felülteljesítő tudott maradni a Bitcoin, majd ezt követően rendre nagyobb korrekció ment végbe a grafikonon. Kérdéses, hogy ez a fajta ciklikusság folytatódhat-e a következő hónapok során, és ennek köszönhetően akár új csúcsokat tud-e elérni az árfolyam. 

Azért továbbra is kiemelendő, hogy a Bitcoin (és a többi kriptodeviza is) kockázatosabb termékek sorát bővíti, így elsősorban a piaci momentum, a kedvező a hangulat mozgathatja az árfolyamot. Emellett a dollár gyengülése, a kamatok csökkenése, illetve a pozitív hírek megjelenése is felfelé lökhetné a kriptopiacok árfolyamait.  

EURUSD

Tavaly októbertől kezdve dollárgyengülése volt látható az EURUSD árfolyamában, amelyben szerepet játszhatott a kamatcsökkentési várakozások növekedése is. Az idei évben viszont a trend megfordult, és újra látható a dollár erősödése.

A Fed kamatcsökkentésével kapcsolatos várakozások mérséklődtek, a jelenlegi adatok alapján inkább az tűnik valószínűnek, hogy a kamatcsökkentés kezdete az idei évben későbbre tolódhat. Az EKB szintén kivárhat a kamatcsökkentésekkel a Fed-del együtt. Az EKB döntéshozói közül szintén többen nyilatkoztak arról, hogy egyelőre elhamarkodottnak látják a kamatcsökkentéseket, és elsőként júniusban vágnának csak kamatot. Jelenleg A Fed részéről a piac is legkorábban a júniusi kamatdöntő ülésre valószínűsít már egy kamatvágást 75 százalékos valószínűséggel. Az Eurózónában júniusra már biztosra veszi a piac a 25 bázispontos kamatcsökkentést, ugyanakkor a tavaszi kamatdöntő üléseken még alacsony valószínűséget ad a kamatcsökkentésre.

A hosszú hozamok esetében az év eleje óta szintén emelkedés figyelhető meg, bár a német és az amerikai 10 éves államkötvényhozamok között a spread 1,8 körül mozog a tavalyi év vége óta. Az Eurózóna gazdasága viszont gyengébben teljesít az Egyesült Államokhoz képest.

Az infláció az Eurózónában, illetve az Egyesült Államokban is csökkenő pályán mozog, ugyanakkor láthatóan egyetlen kegybank sem szeretne idő előtt kamatot csökkenteni. Az infláció még nem érte el a toleranciasávokat, és a kockázatok az infláció magasabb szintjére továbbra is fennállnak. A nyersanyagárak továbbra sincsenek alacsony szinteken, valamint a munkaerőpiac továbbra is feszes, és a béremelkedés üteme is főként az Egyesült Államokban fennmaradt, amely óvatossá teheti a jegybankokat.

Nagy meglepetést nem okozott a negyedik negyedéve amerikai GDP második olvasata, évesítve 3,2 százalékkal növekedett a gazdaság, amely 10 bázisponttal ugyan rosszabb, mint az első olvasat, de a fogyasztás a vártnál jobban növekedett. Holnap érkezik a PCE maginflációs adat is az Egyesült Államokból, amelyre szintén figyelhetnek a befektetők. 

Januárban a maginfláció kisebb meglepetést okozott a vártnál magasabb értékkel, amely alapján a PCE maginfláció is emelkedhetett. Utóbbi a Fed által szintén figyelt mutató, amely módszertana miatt szélesebb körben tartalmazza a fogyasztás alakulását.

Kitört a csökkenő trendből az EURUSD árfolyama, azonban egyelőre nagyobb dollárgyengülése nem indult el. Egyelőre az 50 napos mozgóátlag környékén elakadt az emelkedést. A mai napon inkább dollárerősödés látható. Amennyiben a mozgóátlagokról ismét lefordul az árfolyam, először visszatesztelheti a csökkenő trendcsatornát az EURUSD, vagy visszatérhet a csökkenő trendcsatornába.

Az EURUSD napi grafikonja (2024. 02. 28. 14:20)

Arany

Az arany árfolyamában oldalazás látható a 2000 dolláros szintek környékén, így egy 200 dollár széles sávban mozog már hónapok óta az árfolyam, egyelőre nem tud tartósan a 2100 dolláros szintek fölé emelkedni az arany. A dollár tartósabb gyengülése tudna érdemi segítséget nyújtani ebben, azonban a kötvényhozamok változatlanul magas szinteken járnak, ez pedig némi akadályt képez egy tartósabb erősödés előtt. Így a kamatvágások hozhatnának még érdemi erőt az arany számára, ezzel akár a 2070-2080 dolláros szinteket is megpróbálhatná áttörni a nemesfém, hiszen ezek a szintek a múltban többször is kiemelt akadályt jelentettek az arany számára. Összességében azért emelkedő trend figyelhető meg még mindig hosszabb távon, így a mozgóátlagokra is fontos szerep hárulhat, segítséget nyújthatnának egy gyengébb piaci környezetben is.

Az aranyra a múltban sokszor biztonsági menedékként tekintettek a befektetők, amely a magas inflációs környezetben is jól tudott teljesíteni, így akár a gyengébb 2022-es esztendőben is ellenállónak bizonyult, míg tavaly 13 százalékos pluszban zárt az árfolyam. Idén kicsit elfogyott a lendület, a befektetők is inkább a kockázatosabbnak tartott technológiai papírok irányába fordultak, valamint a kriptopiacok iránt is megnőtt az érdeklődés, amely jelentősebb emelkedéseket hozott. A Bitcoint már egy ideje digitális aranyként tartják számon, kérdéses, hogy átvehetné-e a nemesfém helyét, mint megfelelő biztonsági alternatíva. Talán a magas volatilitás miatt erre kisebb esély mutatkozik, hiszen az arany jóval kisebb mértékű kilengéseket produkál, ugyan hosszabb távon ezzel a piachoz képest is lemaradó lehet, de jóval nagyobb kiszámíthatóságot biztosíthat a befektetők felé.

Az arany heti grafikonja (2024. 02. 28. 13:40)

Tartalom lezárása:2024.02.28 14:49
Időtartam:Rövid táv (néhány hét)
Elemzői kitettség:Az elemzés szerzője a fenti értékpapírból nem rendelkezik részvényekkel.
Mi történik az arany és az olaj piacán?
Varga Dániel | 2023.08.31 15:43
Nem érdemes még temetni a nemesfémeket
Kedvező ciklust alapozhat meg az arany?
Cinkotai Norbert | 2023.03.28 11:54
Kereskedési ötletet fogalmazunk meg
Eljöhet az arany ideje?
Varga Dániel | 2022.11.25 12:34
Fontos szinteket tört át az árfolyam
Menekülőutat jelenthetnek az aranybányák?
Mohácsi Mihály | 2023.03.24 14:10
Ideális a piaci környezet az arany számára
Most romlott el a tőzsdei hangulat?
Grébel Szabolcs | 2023.03.13 13:22
Az SVB csődje miatt aggódik a piac
Érdekes szinteken az aranybányák
Cinkotai Norbert | 2022.12.28 14:50
Érdemes figyelni a GDX árfolyamát

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Podcast: Meghátráltak a bikák

K&H Értékpapír | 2024.04.24 16:30
Pár Perc Tőzsde - április 22.-i felvétel

Örülhetnek a Tesla befektetői?

Varga Dániel | 2024.04.24 14:28
Gyenge eredmények, pozitív reakciók

8 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.04.24 08:33
MNB kamatdöntés, forint, Tesla, Spotify