Finoman szólva sem sikerült meggyőző teljesítménnyel zárnia az első negyedévet a Teslának, hiszen nemcsak bevételi, de profit oldalon is elmaradt az előzetes várakozásoktól a cég. Emellett az értékesítési volumen sem alakult túl erősen, a részvény árfolyama azonban mégis 10 százalék feletti pluszban nyithat. A befektetők örömmel fogadhatták a híreket, miszerint új, megfizethetőbb autók gyártásába kezdhet majd a Tesla, emellett a gyártási kapacitás maximalizálása lehet a cél, ezáltal is némi költséghatékonyság növekedést érhet el a társaság.

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Meg kell látni a szép dolgokat

Az első negyedéves eredményekre tekintve közel sem lehetnek teljesen elégedettek a befektetők, hiszen a vártnál alacsonyabb bevételt termelt a Tesla, nem is beszélve a profitabilitás visszaeséséről. Azonban az árfolyamra pillantva 10 százalék feletti plusz figyelhető meg a nyitást megelőzően, ennek okait pedig nem a múltbéli adatok szolgáltatják, hanem a cég által bejelentett ambiciózus tervek. Összességében látható, hogy a versenyhelyzet fokozódik az elektromos autók piacán, az olcsóbb autók gyártását preferáló kínai gyártókkal szemben nehéz felvenni a versenyt, mindazonáltal a Tesla megpróbál új irányt venni, és új, megfizethető autókat tervezhet.

Elon Musk bejelentette, hogy jövő év elején, esetleg már idén év végén elkezdődhet az új, olcsóbb autók gyártása, míg korábban 2025 második felére jósolták a gyártás kezdetét. Emellett a Full Self-Driving fejlesztésére is egyre nagyobb hangsúlyt fektethetnek, ennek kapcsán jelezte Musk, hogy egy nagyobb autógyártóval egyeztetnek, hogy a vezetéstámogató rendszerüket licenszeljék.

A növekedési sztori valamelyest visszaszorult az utóbbi időben a Teslánál, ezért is örülhetnek a befektetők az új autóknak, amely volumen oldalon új lendületet hozhat, persze a profitabilitás alakulása is kulcspont maradhat. A vállalat célja, hogy maximalizálni tudja a kapacitáskihasználtságát, valamint, hogy 50 százalék feletti növekedést érjenek el gyártásban a tavalyi évhez képest. Az első negyedéves értékesítési számok egyelőre nem úgy alakultak, ahogy azt előzetesen szerette volna a vezetőség, hiszen mindössze 386 ezer autót adott el ebben az időszakban a társaság, amely 8,5 százalékos visszaesésnek felel meg. Ezt az adatot egyébként már korábban közölte a Tesla, így ennek negatív hatása beárazódhatott a részvényárfolyamba.

A negyedéves számok nem túl erősek

A különböző modellek folyamatos árcsökkenése a bevételi oldalon is negatív hatásokat eredményezett, így a bázishoz képest közel 9 százalékos bevételcsökkenés mutatkozott. Ez egyrészt 2012 óta a legnagyobb csökkenésnek számít, másrészt az elemzői konszenzust is alulmúlta. Összességében 21,3 milliárd dolláros bevétellel zárta az időszakot a Tesla, amely az előző negyedéves 25,2 milliárdos árbevételhez képest még nagyobb visszaesést jelent, habár ebben a szezonális hatások is szerepet játszanak.

A profitabilitás tovább romlott az év első három hónapjában, a bruttó eredményhányad 17,4 százalékra esett vissza, amely éves alapon 199 bázispontos csökkenésnek felel meg, de már az előző negyedéves 17,6 százalékos mutatóhoz képest is gyengélkedést jelent. A bruttó profit így nem érte el a 3,7 milliárd dollárt, ezzel együtt a működési eredmény 2 milliárd alatt ragadt. Ez marzs oldalon 5,5 százalékos értéket jelent, amely jókora visszaesésnek felel meg a tavalyi 11,4 százalékos mutatóhoz képest.

A profitabilitás csökkenésében tehát egyrészt a visszaeső értékesítési számok, az árazási problémák, illetve az emelkedő működési költségek is szerepet játszottak. A negyedévet 1,5 milliárd dolláros nettó profittal zárta a Tesla, amely majdnem a fele a tavalyi eredménynek, emellett EPS oldalon ez 45 centes eredményt jelent, ami elmarad a konszenzus által várt 51 centes EPS-től.

Merre tovább?

Az új járművek terén optimista a vállalat, hiszen a tervek szerint ezáltal felpöröghet az értékesítési volumen is. Habár idén a növekedési ütem elmaradhat a tavalyi évtől, de a mihamarabbi fejlesztések megvalósulása maradhat fókuszban. Emellett a robotaxi kialakítása is az asztalon van, így az önvezető taxiszolgáltatás is elérhetővé válhat a jövőben idővel, de egyelőre részletekről nem számolt be a vállalat.

Összességében tehát látható, hogy a negyedéves eredmények inkább csalódáskeltőek, mintsem, hogy meggyőzőek lettek volna. Rég nem látott visszaesések mutatkoztak, valamint a várakozásokat sem tudta teljesíteni a társaság. Ennek ellenére nagyobb mértékű pluszban nyithat a részvény, hiszen a befektetők pozitívan fogadták az új modellekről szóló bejelentéseket. Emellett jelezte a társaság, hogy nem terveznek új üzemeket létrehozni, hanem a kapacitás maximalizálására és a költséghatékonyság fejlesztésére fókuszálhatnak. Így hosszú út előtt állhat a Tesla, az első számú piaci pozíciója is meginoghat a cégnek, így ennek érdekében próbál akár nagyobb mértékű árcsökkentéseket eszközölni a vállalat.

Rég nem látott szinteken a részvény

A 400 dolláros csúcsoktól már jókora távolságra jár a Tesla, az elmúlt hónapok gyenge teljesítménye sem segített a részvény helyzetén. Egészen a 140 dolláros szintekig esett vissza a papír, amelyre tavaly január óta nem volt példa, de a gyengülő fundamentumok, a negatív hírek, az erősödő versenyhelyzet mind-mind nehezítő körülményként tornyosulnak az árfolyam elé. A tegnap esti jelentést összességében pozitívan fogadták a befektetők, az új modellek iránt nagy a bizalom, hiszen ezáltal talán a növekedési ütem is visszatérhet a régibe, bár azért a piaci környezet sokat változott immár, így nem lesz könnyű dolga már a piaci részesedés növelésével a cégnek.

A mai 10 százalékos nyitással fontos szintek közelébe érkezhet meg ismét a részvény, hiszen a 160-163 dollár körüli tartomány fontosabb támasznak minősült, azonban a múlt hét során a gyenge piaci momentum mellett letörte ezt a védelmi zónát is a papír. Lejjebb még a 108 dollár körüli szint jelenthet támaszt, a 100 dolláros szintek alatt egyébként 2020 nyara óta nem járt a papír, így az ide való visszaesés már jelentős romlást jelentene a grafikonon.

Ellenállások a 211 dolláros szinteken, illetve a 300 dolláros szinteken húzódnak, ezek elérése már jókora felértékelődést jelentene a mostani szintekhez képest. A mozgóátlagokon való átjutás is okozhat még akár kihívásokat, a múltban az 50 hetes mozgóátlag többször is védelmet nyújtott a részvény számára, így hosszabb távon akár folytathatná ennek mentén a mozgást a Tesla.

A Tesla heti grafikonja (2024. 04. 24. nyitás előtt)

Alulárazottnak egyébként még most sem mondható a Tesla, hiszen 48 feletti 12 havi előretekintő P/E rátával rendelkezik a Tesla, amely önmagában egyáltalán nem nevezhető alacsonynak, bár a historikus 100 körüli rátától így is kellő távolságban van már. Korábban akár 200 feletti értékek is mutatkoztak, ez pedig már jókora prémiumot jelzett a piachoz képest, és a befektetők által várt növekedési ütemet sem tudta tartani a társaság szemmel láthatóan. Az elemzők között sincs egyetértés a Tesla értékelése kapcsán, hiszen többek között a Morgan Stanley 310, míg egy JP Morgan 115 dolláros célárat adott meg. Összességében 182 dolláros konszenzusos célár mutatkozik, ami még mindig magasabb a jelenlegi árfolyamtól.

Tartalom lezárása:2024.04.24 14:28
Időtartam:Közép táv (néhány hónap)
Elemzői kitettség:Az elemzés szerzője a fenti értékpapírból nem rendelkezik részvényekkel.
11 fontos hír ma reggel
K&H Értékpapír | 2024.04.03 08:29
Kötvényhozamok, olaj, Tesla, Intel
9 fontos hír ma reggel
K&H Értékpapír | 2024.03.05 08:35
Forint, Kína, arany, Tesla
7 fontos hír ma reggel
K&H Értékpapír | 2024.03.14 08:30
Mol, USA makroadatok, forint, Tesla
8 fontos hír ma reggel
K&H Értékpapír | 2024.03.19 08:29
Japán jen, Alphabet, Tesla, Nvidia
7 fontos hír ma reggel
K&H Értékpapír | 2024.04.22 08:31
Forint, chipgyártók, Tesla, gyorsjelentések
8 fontos hír ma reggel
K&H Értékpapír | 2024.04.24 08:33
MNB kamatdöntés, forint, Tesla, Spotify

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Letörte a mozgóátlagot a BlackRock

Varga Dániel | 2024.05.24 14:01
Stop-szintünk elérésével zárjuk a kereskedési ötletet

6 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.05.24 08:32
Forint, kötvényhozamok, USA gazdaság, Richter