Piacok: Pozitív nyitással indulhat a kereskedés az amerikai tőzsdéken a határidős indexek alapján. A vártnál gyengébb amerikai GDP-adat ellenére optimista a hangulat piacokon, így  az S&P 500 és a Dow Jones is megpróbálhatja behozni a tegnapi esést. A mai napon sem láthatóak nagy mozgások az európai piacokon, a DAX sokáig stagnált, míg a francia CAC 40 index kisebb mínuszban tartózkodik. A hazai tőzsdén jobb hangulatban telt a kereskedés, a BUX index már 2 százalékot emelkedett a nyitó árfolyamához képest, így az 50 napos mozgóátlagtól is sikerült elszakadnia az indexnek. Az OTP és a Mol teljesítménye kiemelkedő volt a blue chipek között, míg a Richter és a Telekom részvénye alig mozdult. Az OTP nagyobb lendületet mutat, már a 10 ezer forintos szintet is meghaladta 5 százalékos emelkedésével, ezzel együtt a forgalom a hazai piacon azért nem annyira acélos.

USA gazdaság: A vártnál gyengébb amerikai GDP-adatok láttak napvilágot, 2023 első negyedévében 1,1 százalékkal bővült az Egyesült Államok gazdasága, míg elemzők előzetesen 1,9 százalékos évesített növekedési ütemmel számoltak. Látható, hogy a magasabb jegybanki alapkamatszint elkezdhette éreztetni hatását a reálgazdaságban is, ez akár a Fed jövőbeli kamatdöntéseit is befolyásolhatja, hiszen egy lassuló gazdasági környezetben hamarabb elkezdheti a kamatok visszavágását a jegybank. A jövő hét szerdán esedékes kamatdöntő ülés kapcsán egyelőre még 25 bázispontos emelést várnak a piaci szereplők, de ezután már csökkenő kamatpályát áraznak.

Emellett munkaerőpiaci adatok is érkeztek, a 230 ezer heti friss munkanélküli segélykérelem kevesebb volt a vártnál, de előző héthez képest is visszaesés mutatkozik. A munkaerőpiac egyelőre még nem igazán mutatja a gyengülés jeleit, de a korábbi feszesség mintha lazulna már. A további fontos adatok holnap érkeznek majd, amire a piaci szereplők is figyelhetnek. 

Devizapiac: Folytatja az erősödést a forint, így az EURHUF árfolyama a 373 forintos szinteket is megközelítette, ezzel újból elérhető távolságba kerültek a 370 forintos támaszok. A dollár gyengülése is megtorpant egyelőre, a gyengébb gazdasági adatok megjelenése után pedig erősödésbe is kezdett az amerikai deviza, így az EURUSD árfolyama az 1,105-ös szintről 1,1 dollár közelébe süllyedt vissza.

AbbVie: Csalódást keltő eredményeket tett közzé az AbbVie, mivel a Skyrizi és Rinvoq készítmények értékesítéséből vártnál kevesebb bevétel folyt be a gyógyszergyárhoz. A cég jelentését a Richter kapcsán is érdemes figyelni, hiszen a magyar gyógyszergyártó Cariprazine nevű hatóanyagát tartalmazó Vraylar készítményt az AbbVie forgalmazza az Egyesült Államok területén. A Vraylarból származó bevételek 31 százalékkal nőttek előző év azonos időszakához képest, ami alapvetően nem rossz eredmény, a receptszámok alapján is nagyjából hasonló növekedéssel lehetett kalkulálni.

Eli Lilly: Megemelte 28 centtel az Eli Lilly vezetősége az 2023-as EPS várakozásukat, derült ki a cég nyitás előtt közzétett jelentéséből. A frissített előrejelzés szerint 8,18 és 8,38 dollár közötti EPS-sel számolnak a cégnél, a befektetők nagy örömére. Egyébként a cég negyedéves eredményei inkább vegyesek voltak, ugyan a cég közel 7 milliárd dolláros bevétele erősebb lett a vártnál, de profit téren már nem tudta hozni a várakozásokat a gyógyszergyártó, az 1,62 dolláros EPS 5 százalékkal maradt el a piaci prognózistól. A jelentés közzététele után emelkedésnek indult a részvény árfolyama, így kisebb ugrással kezdheti a kereskedést a papír.

Légitársaságok: A várakozásoknak megfelelő eredményeket produkált az American Airlines az első negyedévben, bár a 10 millió dolláros profit így sem mondható kiemelkedő eredménynek. A következő negyedévek azonban már erősebb számokat hozhatnak, ahogy azt a Delta, vagy a United vezetősége is jelezte korábban. A Southwest Airlines már nem tudott ehhez hasonló eredményeket összehozni, hiszen a vártnál nagyobb mértékű veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a társaság. Ennek hatására a részvény is nagyobb mínuszban nyithat, míg a hagyományos légitársaságok esetében óvatos emelkedés látható a nyitást megelőzően.

Mol: Jóváhagyta a Közgyűlés az osztalékról szóló javaslatot, így a Mol 280 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött. Így ez a tavalyi rekordmértékű osztalékfizetés összegét is meghaladja, részvényenként 350 forintnyi osztalékra lesznek jogosultak a befektetők. Ez a jelenlegi szintekhez képest közel 13 százalékos osztalékhozamnak felel meg.

Masterplast: Ma délután tartotta meg az idei első befektetői tájékoztatóját a Masterplast, ahol többek között a friss előrejelzésekről, kilátásokról is beszámolt a vezetőség. Tibor Dávid, a cég elnöke elmondta, hogy a vártnál nagyobb visszaesés mutatkozott a hazai lakáspiacon, emellett egyelőre a felújításokhoz kapcsolódó újabb támogatások sem kerültek bejelentésre, ez pedig tovább ronthatta a piaci helyzetet. A magas áron beszerzett alapanyagok negatív hatása még az idei második negyedévben is érezhető lehet.

A romló környezet hatására az idei első félévet veszteségesen zárhatja a cégcsoport, magasabb költségekkel kellett szembesülniük az elmúlt időszakban, így érdemi javulás csak az év második felében várható. Ennek hatására az idei évben nem várható osztalékfizetés, továbbá a gyenge eredményeknek köszönhetően jövőre sem valószínű az osztalékfizetés. Így idén összességében 175 millió eurós bevételt vár a menedzsment, amihez 1 milliós adózott eredmény párosulhat. Hosszabb távon visszatérhet a stabil növekedési pályára a cég, bár ehhez jelentősen javulnia kellene még a hazai és a régiós ingatlanpiacnak. A mai előadásra készült prezentáció a BÉT oldalán is elérhető. A negatív hírek hatására a részvény is esésnek indult, így új lokális mélypontra jutott az árfolyam.

Tartalom lezárása:2023.04.27 15:26
Időtartam:N/A
Magyar blue chipek: Emelkedéssel próbálkozik a hazai piac
KBC Equitas | 2023.04.17 11:04
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus
Magyar blue chipek: Még nem ébredt fel a hazai piac
KBC Equitas | 2023.04.11 11:18
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus
Magyar blue chipek: Fordulat a Molnál?
KBC Equitas | 2023.03.20 11:21
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus
Magyar blue chipek: Javuló teljesítményt mutat a Mol
KBC Equitas | 2023.04.03 11:44
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus
Magyar blue chipek: Nem találja az erőt a magyar piac
KBC Equitas | 2023.04.24 11:37
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Apple: Növekedés a láthatáron

Mohácsi Mihály | 2024.05.03 14:40
Több hónapos csúcsra ugorhat az árfolyam

Emelkedés előtt állhat az LMVH

Varga Dániel | 2024.05.03 13:12
Izgalmas szinteken az árfolyam

10 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.05.03 08:39
Amerikai munkaerőpiac, Apple, Booking, 4iG