Ahogyan az internet világa egyre népesebb, úgy a befektetésekkel kapcsolatban egyre több blog, tartalom, videó, podcast, valamint más szakmai anyag jelenik meg. Ezzel persze nincsen semmi baj, a 21. században az online világ adta lehetőségek rendkívül költséghatékonyan hozták el széles rétegek számára a befektetések világát, a megismerés élvezetét, és persze annak eredményeit is. Mi a KBC Equitas elemző csapataként hiszünk abban, hogy a szakmaiság és a fogyaszthatóság kéz a kézben járnak, ezért is készítettük el 10 részes videosorozatunkat a befektetések témájában, Pár perc befektetés címen. A mostani írásunkban az első részt mutatnánk be néhány percben.

Ha jobban belegondolunk, akkor a csapból is sokszor a befektetések folynak, számtalan írás hangoztatja a befektetések fontosságát (igen, köztük alapvetően ez is). De ez miért alakulhatott ki?

2008-2009 emléke az utóbbi időszakban már nem volt túl erős, az akkori sebek látszólag elkezdtek begyógyulni, és emiatt a kockázatvállalási kedv is megnőtt, ahogyan azt ebben az áprilisi videóban is kiemeltük már. Nem csoda, hogy ilyen nagy optimizmus esetén van esély a piaci korrekcióra, ez szépen meg is történt azóta, azt pedig ki is emeltük, hogy a kockázatokat nem érdemes figyelmen kívül hagyni még a jó időszakokban sem.

Végezetül pedig az internetes lehetőségek fejlődése termékoldalról is jelentős eredményeket hoztak a befektetők széles rétegei számára, legyen szó ETF-ekről, különböző speciális megoldásokról, és persze a költséghatékonyságról.

Befektetése mindenkinek van

Legyen bármilyen jövedelmünk is, ha ennek egy részét nem költjük el, az már megtakarítást jelent, amiből végső soron vagyon képződik. Ennek menedzselése pedig lényegében a befektetés, a megtakarított összeget próbáljuk okosan elhelyezni különböző eszközosztályok (pl. részvények, kötvények, ingatlanok, stb.) között.

Ha tehát sok időt töltünk azzal, hogy minél tudatosabban költekezzünk, sok időt töltünk azzal, hogy minél jobban dolgozzunk és nagyobb bért kapjunk, akkor a befektetésekről sem érdemes elfeledkezni. Végeredményben ugyanis az okos befektető akár kisebb jövedelemmel is nagyobb vagyont építhet fel magának, mint az, aki a nehezebb megkeresett pénzét hagyja a parlagon heverni.

Ha befektetés, akkor tőzsde

Gyorsan tisztázzuk meg az elején, hogy a befektetések egyik legfontosabb terepe a tőzsde, talán sokan erről hallottak a leggyakrabban. A tőzsdén a cégek tőkéhez tudnak jutni, így fejleszthetnek, terjeszkedhetnek, álmaik megvalósításához tehát fontos pénzhez jutnak. A lakosság pedig ezáltal tulajdonossá válhat, és nem csak bérből, hanem tőkejövedelemből is forráshoz juthat, attól függően persze, hogy milyen részvényt választ. A tőzsde szerepe tehát igen fontos, nélküle a modern gazdaságok működése azért nem lenne túl könnyű.

Az infláció veszélye

Az elmúlt hónapokban jelentősen megemelkedett az infláció Európában, illetve globálisan is, így Magyarországot sem kerülte el az árak növekedése. Ez alapvetően magasabb megélhetési költségeket jelent így, az összespórolt pénz (vagyon) pedig ezáltal egyre „kevesebbet ér”. A befektetések viszont segíthetnek, hogy a vagyon (pénz) vásárlóértékét sikerüljön megőrizni, így magasabb inflációs környezetben azért felértékelődhet a befektetések fontossága.

Az inflációs nyomás tehát alapvetően egy külső körülményt jelölnek, a magánemberek és befektetők viszont védekezhetnek ellene, sőt, célszerű is ezt megtenni. A befektetések motivációja tehát helyesen inkább a vagyon vásárlóértékének megőrzése, semmint a gyors meggazdagodás, utóbbi ráadásul igen káros magatartáshoz vezethet a piacokon.

A kamatos kamat ereje

Rendkívül fontos fogalom a fenti, elég ha a hitelekre gondolunk. Ha hitelt veszünk fel, akkor a törlesztőrészleteket ugye kamatos kamattal számolják ki, azonban nem feltétlenül lehetünk csak a „rossz” oldalon, befektetőként ugyanis ennek előnyeit éppen a befektetők élvezik. A hozamok tehát kumulálódnak, és az előző évi hozam után a következő években is többlet hozamot érünk már el, így hosszú távon jelentősen gyarapítható a vagyon nagysága.

A lenti videóban ezeken túl a 72-es szabályról is beszéltünk, ami rendkívül egyszerű gyors fejszámolási eszköz ahhoz is, hogy megállapítsuk milyen kamatszint mellett milyen gyorsan duplázódna meg a pénzünk, illetve adott infláció milyen gyorsan felezi meg vagyonunk vásárlóértékét.

Ezért kell tehát befektetned

Összegzésként tehát elmondható, hogy a befektetések elérése napjainkban nem csak egyre könnyebb, hanem egyre fontosabb is. Az inflációs környezet kihívás elé állítja a lakosságot, azonban sok eszközzel lehet, és szükség is védekezni ez ellen. A Pár perc befektetés videosorozatunk első részében tehát ezeket a témákat jártuk körül.

Tartalom lezárása:2022.11.28 16:21
Időtartam:N/A
Előrejelezhetők az olajárfolyamok?
Grébel Szabolcs | 2022.10.07 16:22
Többféle módszer közül is választhatunk

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A Patria Finance, a.s.-szel való együttműködés keretében létrejött, több szerzőt feltüntető marketingközlemények esetében az eredeti, cseh nyelvű marketingközlemény szerzője a Patria Finance, a.s. megjelölt munkavállalója, a magyar nyelvű fordítást, illetve a lektorálást pedig a K&H Értékpapír munkavállalója végzi, így az érintett marketingközlemény tartalma lényegében megegyezik az eredeti cseh nyelvű marketingközleménnyel.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Wells Fargo: Emelkedő költségek akadályozzák a teljesítményt

Mohácsi Mihály | 2024.07.12 15:55
A várakozások is emelkedő ráfordításokat mutatnak

10 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.07.12 08:30
Amerikai infláció, dollár, nemesfémek, Tesla

Delta Air: Akadozik a gépezet

Varga Dániel | 2024.07.11 15:26
Gyenge előrejelzések érkeztek