OTP: Várakozásainknál magasabb adózott eredményről számolt be az OTP, amely egyébként az elemzői konszenzus által várt 221,6 milliárdos profitot is felülmúlta, illetve a várakozásunknál (231 milliárd forint) szintén magasabb volt az első negyedévben az eredmény. A bevételek alulmúlták a várakozásainkat, viszont a konszenzusnak megfelelően alakultak, míg a működési költségek is alacsonyabbak voltak, ezzel együtt a működési eredmény 334 milliárd forintra tudott növekedni. Csoportszinten összességében céltartalék felszabadításra került sor, amely javította a negyedéves profitot, ezzel a konszolidált adózás utáni eredmény éves alapon 23 százalékkal emelkedett. A negyedéves ROE 22,7 százalékos volt, amely még mindig erős profitabilitást jelent a bankcsoportnál.

Mol: Alulteljesített a Mol az első negyedévben, így egyik szegmensben sem tudta felülmúlni a várakozásainkat, de így is erős EBITDA-t realizált a társaság. Végül a tavalyihoz hasonló, 257 milliárd forint feletti CCS-EBITDA-t ért el a Mol. A csökkenő gázárak és a különadók elszámolása is negatív hatást jelentett, de a finomítói marzsok így is stabilitást mutattak a negyedévben. A cég profitabilitása is romlott a tavalyi évhez képest, így jelentős esés látható nettó profitban. 

Az első negyedéves eredmények mellett tegnap közzétette a Mol az osztalék fizetésének rendjét, a közlemény szerint az osztalékszelvény május 24-én esik le a részvényről, így utoljára május 23-án lehet az osztalékkal együtt megvásárolni a Mol részvényét. Részvényenként 250 forintnyi osztalékot fog majd a Mol kifizetni, ez 8,2 százalékos osztalékhozamot jelent a tegnapi záróár alapján. 

Magyar Telekom: Május 23-án tartja a részvény-visszavásárlási aukcióját a Magyar Telekom, az erről szóló részleteket tegnapi közleményében osztotta meg a társaság. Az aukció során legfeljebb 24 milliárd forint összértékben tervez részvényeket visszavásárolni a Telekom, valamint a társaság által fizetett részvényenkénti ár 10 százaléknál nagyobb mértékben nem haladhatja meg az előző napi záróárat. Az ajánlatgyűjtési szakasz 10:00-12:30 óráig, míg az ügyletkötési időszak 12:30- 15:30 óráig tart aznap. Az aukció ideje alatt a részvény tőzsdei kereskedése szünetel.

Magyar infláció: Az elemzői konszenzusnak megfelelően 3,7 százalék volt az éves infláció üteme áprilisban, míg havi alapon 0,7 százalékos fogyasztói áremelkedés volt látható. Kedvező, hogy az éves maginfláció 4,1 százalék volt, ami csökkenést jelent a márciusi 4,4 százalékhoz képest. Az inflációs adat közzétételét követően kisebb erősödést mutatott fel a forint, az EURHUF árfolyama már 388 alá is lecsökkent. 

Részvénypiacok: Nem volt rossz a hangulat tegnap a főbb nemzetközi piacokon, az amerikai indexek kisebb pluszban zártak, míg a DAX 1 százalékkal tudott emelkedni. Ezúttal a nyersanyagok, az ingatlanszektor és az energiacégek jobban szerepeltek, míg a technológiai szektor minimális korrekciót mutatott. Segíthetett az is a piacoknak, hogy a dollár 1 hónapos mélypontjára gyengült az euróval szemben. A határidős indexek állása szerint folytatódhat ma reggel is az emelkedés az európai piacokon.

Egyesült Királyság: Az elemzői várakozásokhoz képest erősebben teljesített az Egyesült Királyság gazdasága az első negyedév során. Éves alapon 0,2 százalékkal nőtt a brit GDP a várt stagnálás helyett, míg az előző negyedévhez képest 0,6 százalékos növekedés volt látható a prognosztizált 0,4 százalékkal szemben. 

A várakozásoknak megfelelően változatlanul 5,25 százalékon hagyta az irányadó kamat szintjét a Bank of England tegnap, a 9 döntéshozó közül heten a szinten tartás, míg ketten a kamatvágás mellett tették le voksukat. A BoE emellett jelezte, hogy a magas kamatok hatása már érzékelhető az inflációs számokban, viszont a júniusi kamatdöntés előtt még több makroadat is befolyásolhatja a jegybank döntését. Piaci várakozások jelenleg megoszlóak a lehetséges kamatvágás kapcsán, így júniusra erre majdnem 60 százalékos esélyt áraznak a piaci szereplők.

USA-Kína: A Bloomberg értesülései szerint az amerikai vezetés tervezi, hogy megemeli az egyes Kínából érkező szállítmányokra érvényes vámokat. A vámemelések az elektromos autó, akkumulátor és napenergia szektorokat érinthetik elsősorban. A vámemelésekről szóló törvénycsomagot akár már jövő héten előterjesztheti a Biden kormány. A kínai CSI 300 index először eséssel reagált a hírekre, de reggelre már visszapattant az index árfolyama.

Amerikai munkaerőpiac: Továbbra is enyhülni látszik az amerikai munkaerőpiac feszessége, legalábbis a tegnapi új munkanélküli segélykérelmek adata alapján. Eszerint az előző hét során összesen 231 ezer darab kérelmet nyújtottak be az Egyesült Államokban, ami magasabb a várt 212 ezernél, valamint tavaly augusztus óta ez a legnagyobb mértékű növekedés. Az adat közzétételét követően kisebb csökkenést láthattunk a kötvényhozamokban, így az amerikai 10 éves hozam 4,5 százalék alá is bekerült, viszont tartós csökkenésről egyelőre nem beszélhetünk, az utóbbi napokban inkább oldalazás mutatkozik a hozamokban.

Nemesfémek: A dollár gyengülésének köszönhetően erősebben teljesítettek az utóbbi napokban a nemesfémek, az arany árfolyama így már három hetes csúcson tartózkodik ma reggel, ezzel a 2400 dolláros szint is egyre közelebb került. Az ezüst is nagyobb lendületet vett az utóbbi napokban, tegnap közel 3,5 százalékot emelkedett a nemesfém árfolyama, de egyelőre ma is emelkedés látható az ezüst grafikonján. A nemesfémek mellett egyébként az egyéb ipari fémek is emelkedésnek indultak, a réz árfolyama már az idei csúcsokat közelíti.

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

Tartalom lezárása:2024.05.10 08:40
Időtartam:N/A
Magyar blue chipek: Itthon is beindul a jelentési szezon
Varga Dániel | 2024.05.06 11:37
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus
Magyar blue chipek: Javulás jelei láthatóak
Mohácsi Mihály | 2024.04.29 11:54
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus
10 fontos hír ma reggel
K&H Értékpapír | 2024.04.30 08:36
Magyar GDP, OTP, forint, európai gazdaság
Mol: Stabil negyedévet zárhatott a cég
Grébel Szabolcs | 2024.05.09 15:55
Holnap reggel érkezik a jelentés
OTP: Még mindig alacsonyan értékelt
Grébel Szabolcs | 2024.04.26 14:45
Erősen teljesít a bankcsoport

jogi nyilatkozat

A fenti tájékoztatást a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze.

A K&H Értékpapír jelen tájékoztatás útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, marketingközleménynek, így az itt szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A tájékoztatásban szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A tájékoztatásban szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.”

Mozgóátlag felett a ServiceNow

Varga Dániel | 2024.05.17 14:27
Erősek a fundamentumok is

9 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.05.17 08:32
Magyar Telekom, forint, Kína, Reddit

Több termék, kényelmesebb kereskedés

K&H Értékpapír | 2024.05.16 16:21
milyen újdonságok érkeztek a K&H Értékpapír rendszerében?