Tovább tart a piacok gyenge szériája, a fundamentumok sem kecsegtetnek sok jóval, így a jelenlegi környezetben nehezen találják a felfelé vezető utat az indexek. Rég mutatott ilyen gyenge teljesítményt az S&P 500 index is, valamint a folytatódó szigorítások sem kedveznek a piaci hangulatnak.

Lassan ráfordulnak az év végi hajrára a részvénypiacok, hiszen a héten már az idei év harmadik negyedéve is zárulni fog, így érdemes megvizsgálni hogyan is állnak, miként teljesítettek ebben a periódusban a fontosabb indexek. Az elmúlt időben persze többször is írtunk a piaci helyzetről, hiszen jól látható, hogy továbbra sem tudnak kiszabadulni az eladók szorításából a piacok.

Az elmúlt 30 év S&P 500 index teljesítményeket (árfolyamváltozás) vizsgálva láthatjuk, hogy 6 évben tapasztalhattak esést a befektetők, szemben a 24 emelkedő évvel. Továbbá igencsak meglepő fordulatnak kéne bekövetkeznie, hogy ismét pluszban zárjon idén az index, hiszen jelenleg 23 százalékos mínuszban jár az év eleje óta. Évesítve ez 29 százalékos mínuszt jelentene, ettől rosszabb évet utoljára a 2008-as válság kapcsán láthattunk, hiszen akkor 38 százalékos árfolyamesést kellett átvészelniük a befektetőknek.

Romló gazdasági kilátások

Maga a piaci környezet azért merőben más, mint 2008-2009-ben volt, inkább a ’70-es évek stagflációs időszakához kezd hasonlítani a jelenlegi helyzet. Többször is kiemeltük, hogy a magas infláció könnyen párosulhat gazdasági lassulással, amely jelentős problémákat okozhatna világszerte. Egyelőre nem látni, hogy jelentősen visszaesne az infláció mértéke a következő időben, emellett a puha landolás kivitelezése is egyre problémásabb feladatnak tűnik a Fed számára is.

Világszerte kamatemelések sorával próbálják a jegybankok letörni az inflációt, azonban ami igazán gondot okoz a gazdaságok számára, hogy egyszerre van jelen mind keresleti, mind kínálati infláció. A jegybankok elsősorban a keresleti inflációra tudnak hatni az eszközeikkel, így a kínálati infláció ellen sokkal tehetetlenebbek. A végtelenségig nem szigoríthatnak a jegybankok, hiszen azzal könnyen recesszióba sodorhatnák a gazdaságokat, így ezzel a kettősséggel kell megküzdeniük a jegybankároknak világszerte.

Meddig emelkednek még a kamatok?

Gyors ütemű szigorításba kezdett idén a Fed, így az év eleji 0,25 százalékos szintekről immár 3,25 százalékra kúszott fel az alapkamat mértéke az Egyesült Államokban. James Bullard a St. Louis-i Fed elnöke szerint növekedett az elmúlt időben a recesszió esélye a világgazdaságban, azonban az Egyesült Államok egyelőre ellenálló maradhat. Év végére 4,5 százalékos kamatszint elérését prognosztizálja a jegybankár, ez további 125 bázispontos kamatemelést jelentene a következő két ülésen összesen.

Az elemzők valamelyest konzervatívabbak, hiszen 4,2-4,3 százalékos kamatszint elérését jósolják év végéig, így ez inkább 100 bázispontos növekedést jelentene a mostani szintekhez képest. Jövő év elején is folytathatja a szigorítást a Fed, emellett a legutóbbi dot plot szerint év végén is 4,5 százalék lehet az alapkamat mértéke.

Az elemzői várakozások is sokat csökkentek a következő évek gazdasági növekedései kapcsán, így a legfrissebb OECD riport alapján, 3 százalékos növekedést várnak idénre, míg jövőre már csak 2,2 százalékot az elemzők. Korábban még 2,8 százalékos növekedést jósoltak, azonban a monetáris szigorítás, a háború hatásai, illetve a kínai lezárások is visszafoghatják a bővülés ütemét.

Az energiaszektor zárhat pluszban idén

Az már jól látható, hogy ez az év nem igazán a magas hozamokról fog szólni, azonban voltak részvények idén is, amelyek emelkedést tudtak produkálni. Továbbra is az energiaszektor komponensei emelkednek ki idén eddig a mezőnyből, év eleje óta 26 százalékkal emelkedtek átlagosan a szektor tagjai. Minden más szektor esetében mínuszokat fedezhetünk fel, esetleg még a közmű szektor tagjai tudtak erőt mutatni.

Az elmúlt három hónapban a ciklikus fogyasztási javak szektora tudott kisebb erőt mutatni, de a közművek is felülteljesítették a piacot. Az olajárak esése kihatással volt az energiaszektorra is, azonban jól látható, hogy amíg az olajárak jelentős esést szenvedtek el az elmúlt időszakban, addig a szektorban nem történt ekkora drasztikus visszaesés. Az olajfinomítói cégek számára továbbra is kedvezőek a jelenlegi olajszintek, hiszen jelentős marzsok mellett működnek, így nagy profitnövekedést produkálhatnak a következő időszakokban is.

Merre tartanak az indexek?

A kedvezőtlen fundamentumok, a romló gazdasági környezet menekülésre fogta a befektetőket az utóbbi hetekben. A hangulat is kezd egyre pesszimistábbá válni, ahogy azt a KBC Befektetői Hangulatindex is mutatja, így kérdéses, hogy képesek lehetnek-e, egy rövidebb távú felpattanásra a piacok.

A tegnapi esés után az S&P 500 index új lokális minimumot ért el, legutóbb a júniusban süllyedt ilyen szintekre az amerikai index. Folytatódik tehát a szeptemberi csökkenő trend a piacokon, és az sem megnyugtató, hogy év eleje óta minden fontosabb támaszt áttört eddig az árfolyam, legutóbb a 3750-es támaszt törte le, most kérdéses, hogy a 3650 körüli előző visszapattanást megismétli-e.

A héten az RSI átlépte a lélektani határnak mondható 30-as szintet, jelezve, hogy az S&P 500 túladott, tehát elképzelhető egy visszapattanás, viszont ellenállást jelenthet az 50 napos mozgóátlag és a csökkenő trendvonal is. Azonban a gyenge piaci környezet, akár további esést hozhat el a piacon.

A hosszútávú trendben nem várható nagy változás, a Goldman Sachs is 3600-ra változtatta 4300-ról az index célárát év végére múlt hét pénteken. Egyébként legtöbb elemző inkább kemény landolást vár, azaz arra számítanak, hogy a Fed agresszív kamatemelései recesszióba taszítják az Egyesült Államok gazdaságát. Látható tehát, hogy igencsak nehéz helyzetből futhat neki az év végének az amerikai index, kérdéses, hogy hol érhet véget a medvepiaci esés.

Az S&P 500 index napi grafikonja (2022. 09. 28. nyitás előtt)

Tartalom lezárása:2022.09.28 15:09
Időtartam:Rövid táv (néhány hét)
Napokon belül tőzsdén a Porsche!
Varga Dániel | 2022.09.27 15:56
Az új IPO tartja lázban az európai piacokat
Tesla: Ismét a fontos támasznál jár
Cinkotai Norbert | 2022.09.27 14:36
Felpattanás előtt a papír?
Magyar blue chipek: Keresi az irányt a magyar tőzsde
KBC Equitas | 2022.09.26 11:54
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus
Felülteljesít a Johnson & Johnson
Cinkotai Norbert | 2022.09.23 14:30
Fókuszban a defenzív papírok
Mire számítsunk az olajpiacon?
Grébel Szabolcs | 2022.09.22 14:51
Tart a korrekciós szakasz az olajárakban
Visa: Eljöhet a fordulat?
Varga Dániel | 2022.09.21 14:48
Fontos szinteken az árfolyam

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A Patria Finance, a.s.-szel való együttműködés keretében létrejött, több szerzőt feltüntető marketingközlemények esetében az eredeti, cseh nyelvű marketingközlemény szerzője a Patria Finance, a.s. megjelölt munkavállalója, a magyar nyelvű fordítást, illetve a lektorálást pedig a K&H Értékpapír munkavállalója végzi, így az érintett marketingközlemény tartalma lényegében megegyezik az eredeti cseh nyelvű marketingközleménnyel.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Wells Fargo: Emelkedő költségek akadályozzák a teljesítményt

Mohácsi Mihály | 2024.07.12 15:55
A várakozások is emelkedő ráfordításokat mutatnak

10 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.07.12 08:30
Amerikai infláció, dollár, nemesfémek, Tesla

Delta Air: Akadozik a gépezet

Varga Dániel | 2024.07.11 15:26
Gyenge előrejelzések érkeztek