Az ünnepi hétvégét követően javítani tudtak a magyar blue chipek, ma délelőtt egyedül a Magyar Telekom papírja tartózkodik mínuszban. Az Opus részvénye még a blue chipek közül is kiemelkedik, miután a társaság a tavalyi éves jelentés közzététele mellett bejelentette, hogy újból osztalékot fizetnek a részvényeseik számára. Az utóbbi napokban újból nagyobb erőt mutatott a magyar részvénypiac, viszont az elmúlt hetekben lemaradó volt a BUX Európán belül, így a magyar index továbbra sem éri el a korábbi csúcsszintjeit. 

A weboldalon megjelenő tartalmakra az alábbi módon is feliratkozhat a WebTraderen keresztül:
Fiókom->Szolgáltatások->E-mail feliratkozások
Bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.

OTP 

Továbbra is folytatja az oldalazást az OTP árfolyama a 17000 forintos szint alatt. Az oldalazó mozgással a részvény letörte az 50 napos mozgóátlagot, viszont 16000 és 16500 forint környékén még mindig támaszai lehetnek az részvénynek. A korábbi rali után így egy konszolidációs szakaszba ért a részvény, míg a fundamentumokban jelentős változás nem történt az elmúlt időszakban. Az idei évi csúcs jelenti továbbra is az ellenállást a részvényárfolyamnak.  

Az OTP napi grafikonja (2024. 04. 02. 11:15)  

Mol 

Tovább folytatja a múlt hét végi emelkedést a Mol árfolyama, a részvény már közelíti a 3000 forintos szintet. Az olajárak az elmúlt időszakban szintén emelkedtek, amely kedvező az energiacégeknek, ezzel együtt a Mol árfolyama is jól teljesített, valamint céláremelés is érkezett a részvényre. A 3000 forintos szint feletti zóna még mindig ellenállás a részvény számára, illetve még mindig egy nagyobb rést kellene betöltenie az árfolyamnak.  

Az olajárak a tavaly októberi szinteken járnak, az ismételten szűkülő kínálat újra emelkedő olajárakhoz vezetett, ez a trend pedig az év eleje óta már látszik. A Mol tavalyi eredményei alapján ebben a környezetben még mindig magas cash flow-t tud termelni, amely miatt a fundamentumok stabilak maradhatnak. A részvényre a konszenzusos célár 3490 forint, amely 16 százalékkal magasabb a mostani árfolyamnál.  

A Mol napi grafikonja (2024. 04. 02. 11:15) 

Richter 

Egyelőre nem tudott elrugaszkodni az előző hetek lokális mélypontjairól a Richter árfolyama, továbbra is szűken nézve 9200 és 9400 forint között mozog a papír. Technikailag viszont kedvező, hogy az MACD indikátor már vételi jelzés felé kezd fordulni, így az árfolyam kisebb oldalazása esetén is idővel beadhatja a pozitív jelzést. 

Továbbra is úgy látszik, hogy a cég árfolyama korrekciót mutat a 10 ezer forintos szintek környékéről, miközben az értékeltség már 7 alá csúszott a 12 havi előretekintő P/E ráta tekintetében. A szlovén Krka értékeltségével szemben is egyre jelentősebb a diszkont, miközben a devizahatások idén már jóval kedvezőbbek lehetnek a tavalyi évhez képest. Összességében tehát a Richter lemaradónak látszik, miközben a fundamentumok erős képet mutatnak. 

A Richter napi grafikonja (2024. 04. 02. 11:15) 

Magyar Telekom 

Az elmúlt hetekben csak oldalazás jelei mutatkoztak a Telekom grafikonján, a 900 forintos szintek egyelőre túl nagy falatot jelentenek a részvénynek, így nem tudta még áttörni ezt az akadályt az árfolyam. A fontosabb támaszok nem sérültek továbbra sem, inkább lendületét vesztette a papír, habár az elmúlt hónapok teljesítményét követően talán ez nem is túl meglepő. Védelmet tehát az 50 napos mozgóátlag képezhet még, de akár a 850 forintos szintre is érdemes lehet figyelmet fordítani. A befektetők új impulzusra várhatnak, a cég április 16-án tartja a közgyűlését, ahol elfogadhatják az Igazgatóság által javasolt részvényenkénti 44,7 forintos osztalékot, illetve a részvény-visszavásárlás lebonyolításáról is döntés születhet. 

A Magyar Telekom napi grafikonja (2024. 04. 02. 10:45) 

Opus 

Ma reggel tette közzé az Opus a tavalyi éves jelentését, a látott eredményekre nem lehetett panasz, sőt, az osztalék és a részvény-visszavásárlási program bejelentése is inkább kedvező. A társaság igazgatósága összesen 6,73 milliárd forint osztalék kifizetését terjeszti a Közgyűlés elé, ami részvényenként megközelítőleg 10,3 forint, ez a jelenlegi árfolyammal számolva 2,5 százalékos osztalékhozamnak felel meg. Az osztalék kifizetésére javasolt kezdő időpont 2024. június 17. 

A jelentésben szereplő eredményekre alapvetően nem lehet panasza a befektetőknek, EBITDA soron az ipari termelés és a mezőgazdasági üzletág is felülteljesítette 2022 negyedik negyedéves teljesítményt, ellensúlyozva az energetikai szegmensben látott profitcsökkenést. A legkisebb turizmus üzletág pedig profit mellett tudta már zárni a tavalyi évet. Társaság szintjén így 22,6 milliárd forintos EBITDA-t ért el 2023 negyedik negyedévében az Opus, ami annak ellenére haladja meg 1 százalékkal a 2022-es eredményt, hogy a bevétel csökkenést mutatott éves szinten. Az év egészét nézve viszont bevételsoron is javulni tudott az Opus teljesítménye, végül 686 milliárd forintos bevétel mellett 44,9 milliárdos adózott eredményt ért el a társaság 2023 során. 

A tavalyi éves eredmények mellett az Opus közzétette a hosszú távú üzleti stratégiáját. A 2024-2026 közötti időszakban továbbra is a konszolidáció lehet a fókuszban, ezen szakaszban a szinergiák kihasználásán lehet a hangsúly. 2026-ot követően újra az akvizíciókon lehet hangsúly, valamint egy új ötödik stratégiai üzletág kiépítését tervezik, tovább diverzifikálva a bevételeket. A jövőben a részvényesi juttatásokra is nagyobb hangsúlyt fektetnek a cégnél, a tervek szerint az adózott eredmény minimum 15 százalékát tervezik kifizetni osztalékként a jövőben, a tavalyi év után egyébként az adózott eredmény 57 százalékát fizetik ki osztalékként. Emellett a vezetőség egy további részvény-visszavásárlási programot jelentett be, aminek keretén belül 2024 és 2026 között 10 milliárd forintnyi saját részvényt vásárolna vissza a társaság. 

A részvény árfolyama pozitívan reagált a közzétételekre, így ma délelőtt több mint 3 százalékos pluszban tartózkodik. A jelentést megelőzően 400 forint környékén oldalazott az árfolyam, láthatóan a jelentésre várhattak a piaci szereplők is. A technikai kép szempontjából most az a legfőbb kérdés, hogy vissza tud-e kerülni tartósan az 50 napos mozgóátlag fölé az árfolyam, vagy az akadályt jelent, megakasztva az emelkedést. A korábbi támaszok továbbra is érvényesek, így a 390 forintos szint felett a 400 forintos támasz is védelemmel szolgálhat a közeljövőben.  

Az Opus napi grafikonja (2024. 04. 02. 10:45) 

 

Tartalom lezárása:2024.04.02 11:55
Időtartam:Rövid táv (néhány hét)
Elemzői kitettség:Az elemzés szerzője a fenti értékpapírból nem rendelkezik részvényekkel.
Amazon: Célkeresztben a történelmi csúcs
Varga Dániel | 2024.03.28 13:59
Folytatná az emelkedést a részvény
Lenne még tér emelkedésre a Marvell előtt
Mohácsi Mihály | 2024.03.27 14:06
Erős támaszokról indult meg az árfolyam
Kitörés előtt a Palo Alto Networks?
Varga Dániel | 2024.03.26 13:56
Korrekciót követően kapaszkodik a részvény
Izgalmas szintekről fordult a Deutsche Post
Mohácsi Mihály | 2024.03.22 15:09
Trendvonalról pattant vissza az árfolyam
Mozgóátlagról fordulna az AMD
Varga Dániel | 2024.03.20 12:56
Véget érhet a korrekció?
Synopsys: Idén is folytatódik az emelkedő trend
Mohácsi Mihály | 2024.03.19 13:17
Mélyül az Nvidiával való együttműködés

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A Patria Finance, a.s.-szel való együttműködés keretében létrejött, több szerzőt feltüntető marketingközlemények esetében az eredeti, cseh nyelvű marketingközlemény szerzője a Patria Finance, a.s. megjelölt munkavállalója, a magyar nyelvű fordítást, illetve a lektorálást pedig a K&H Értékpapír munkavállalója végzi, így az érintett marketingközlemény tartalma lényegében megegyezik az eredeti cseh nyelvű marketingközleménnyel.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Wells Fargo: Emelkedő költségek akadályozzák a teljesítményt

Mohácsi Mihály | 2024.07.12 15:55
A várakozások is emelkedő ráfordításokat mutatnak

10 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.07.12 08:30
Amerikai infláció, dollár, nemesfémek, Tesla

Delta Air: Akadozik a gépezet

Varga Dániel | 2024.07.11 15:26
Gyenge előrejelzések érkeztek