Folytatták előző héten is a meggyőző teljesítményüket a magyar részvények, az emelkedést a Telekom vezette a saját 15 százalékos teljesítményével, de az OTP és a Mol papírja is szép pluszokban zárták a hetet, így újabb rekordszintre emelkedett a BUX index. A Richter részvénye viszont lemaradó volt, az erősebb forint sem segített a gyógyszergyártó árfolyamának. Ugyan a mai napot gyengébben indították a magyar blue chipek, de az utóbbi hónapok teljesítményére nem sok panasza lehetett a befektetőknek, továbbra is inkább pozitív hangulat uralkodik a magyar piacon.

OTP

Kisebb csökkenéssel nyitott az OTP árfolyama ma délelőtt, azonban a technikai kép így sem romlott el, valamint az európai piacokon sem erős a hangulat, a bankrészvények sem mutatnak nagyobb erőt. A 14780 forintos szintnél az árfolyam kijelölt egy lokális csúcspontot, innen most egy kisebb lefordulás látható, azonban az emelkedő trend még így is sértetlen. Az RSI indikátor alapján a részvény nincs a túlvett zónában, azonban egy divergencia megfigyelhető az indikátor esetében, amely utalhat egy trendforduló kezdetére. Lefele a 14000 forintos szint, valamint az 50 napos mozgóátlag is támaszt jelenthet, míg további emelkedés esetén az emelkedő trendcsatornára, valamint a korábbi lokális csúcspontra érdemes figyelni.

Az OTP napi grafikonja (2023. 09. 18. 10:45)

Mol

A 200 napos mozgóátlag és a 2760 forintos szint egyelőre megállította a Mol részvényének emelkedését, ezzel pedig kialakulhat egy oldalazó sáv a részvénynél. A sáv teteje 2760 forintnál található, míg lefele a 2640-2650 forintos zóna jelenthet támaszt az árfolyamnak. Lassan a 200 napos mozgóátlagot közelíti az 50 napos mozgóátlag is, azonban oldalazó mozgásban többször is előfordulhat a mozgóátlagok kereszteződése. Határozott trendfordulóhoz a mostani sávból történő kitörés lenne szükséges.

Fundamentális szempontból az olajárak emelkedése mellett a gázárak inkább lefele tartanak, valamint a finomítói marzsok esetében a Brent-Ural spread számít jobban, amely az elmúlt időszakban visszaesett. Globálisan emellett a finomítói marzsok magas szinten vannak, azonban a Molnál emiatt egyedi hatásokkal és a különadókkal is számolni kell, amely miatt a részvény árazása eltérhet az európai szektortársakétól.

A Mol napi grafikonja (2023. 09. 18. 10:45)

Richter

Kifulladt a lendület a Richter részvényében, így nem volt képes áttörni a 9400 forintos lélektani szintet az árfolyam. A mai napot emelkedéssel tudta kezdeni a részvény, ezt követően viszont nem mutatott sok erőt, így a 9300 forintos szint alatt ragadt az árfolyam. A következő napokban először tehát ezzel az ellenállással kellene megküzdenie a Richternek, ezt követően tudná csak újabb csúcsok felé venni az irányt. Az utóbbi időben az erősebb forint sem kedvezett a Richternek, ami bevételeinek többségét exportok után szerzi.  Az RSI ugyan nem indikál túlvettséget a részvény kapcsán, de az MACD már közel áll az eladási jelzéshez, ez rövid távon még gyengítheti is a Richter technikai képét.

Hosszabb távon vizsgálva azért láthatjuk, hogy nem tört meg az április óta jellemző emelkedő trend, amit az 50 napos mozgóátlag is megerősít, mint támasz. Ezen felül még a 9100 forintos szint is védelemmel szolgálhatna további esés esetén, így érdemes figyelni a mai mozgást, sértetlen marad-e a támasz. A társaság kapcsán kedvező hír is érkezett pénteken, miszerint pozitív véleményt a CHMP bizottság pozitív véleményt adott ki a RYEQO készítmény kapcsán, bár ez a hír nagy mozgásokat nem eredményezett az árfolyamban.

A Richter napi grafikonja (2023. 09. 18. 10:30)

Magyar Telekom

Izgalmas események zajlottak le pénteken a Telekom körül, hiszen egy friss nyilatkozatot tett közzé a társaság a kormánnyal együtt, amely Magyarország digitalizációjának fejlesztéséhez kapcsolodó befektetésekről szólt. Eszerint a következő évek során 123 milliárd forint összeget invesztálhat a magas sávszéllességű internet hálózat, valamint az 5G-hálózat bővítésébe a vállalat. Emellett az adóterhek csökkentésével támogatná a kormány a céget, így jövőre a közműadó, majd ezt követően a távközlési pótadó kerül kivezetésre. A nyilatkozatról és a hatásokról még a múlt pénteki elemzésünkben részletesebben is írtunk.

A technikai képről is mindenképp érdemes beszámolni, hiszen pénteken hatalmas emelkedést tudott produkálni a részvény, a 10 százalék feletti plusz azért nem mindennapi eseménynek számít a Telekom életében. A 470 forintos szinteken kialakult lokális csúcspontokat így könnyű szerrel törte át az árfolyam, ráadásul az 500 forint feletti szintek elérésére 2017 óta nem volt példa. Egyébként a mai napot kis kiemelkedő forgalom mellett nagyobb csapkodással indította a papír, így az új lokális csúcs már több mint 11 éves rekordnak felel meg.

Azért azt is látni kell, hogy mostanra már-már túlvettnek tűnik a papír, legalábbis az indikátorok rég nem látott magasságokban helyezkednek el, így akár egy kisebb korrekció is kilátásban lehet. Érdemes figyelni, hogy az 500 forintos szintek képesek lesznek-e kellő támasszal szolgálni, esetleg visszatér a 470 forintos szintekig újból a Telekom. Kedvező hír azonban, hogy az aranykereszt megjelenése a heti grafikonon is már csak idő kérdése lehet, így ez akár a hosszabb távú emelkedés előtt nyithatná meg a teret.

A Magyar Telekom heti grafikonja (2023. 09. 18. 10:30)

Opus

Óvatosabb mozgások láthatóak az Opus háza táján, a holding árfolyama nem mozdult el a 320-340 forintos szintektől. Ugyan csütörtökön nagyobb emelkedéssel zárta a kereskedést a papír, de a 343 forintos szintet képtelen volt átvinni az árfolyam. A korábbi ellenállások és támaszok tehát továbbra is tartják magukat. Az indikátorok is inkább semleges képet festenek az oldalazást követően, nem mutatkozik egyértelmű irány a technikai kép alapján.

Az Opus napi grafikonja (2023. 09. 18. 10:30)

Tartalom lezárása:2023.09.18 11:08
Időtartam:Rövid táv (néhány hét)
Adobe: Optimistább előrejelzéseket várhatott a piac
Varga Dániel | 2023.09.15 15:15
A fundamentumok viszont nem sérültek
Jó híreket kapott a Telekom
Varga Dániel | 2023.09.15 14:18
Kilőtt az árfolyam
Crowdstrike: Folytatódik az emelkedő trend
Grébel Szabolcs | 2023.09.13 14:56
Továbbra is nagy a növekedés a cégnél
Felfelé törtet a Deutsche Telekom
Mohácsi Mihály | 2023.09.12 15:31
Fontos ellenállásokat vitt át az árfolyam
Az új telefonok előtt érdekes szinten az Apple
Cinkotai Norbert | 2023.09.12 13:48
Érdemes figyelni az esti eseményre is

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A Patria Finance, a.s.-szel való együttműködés keretében létrejött, több szerzőt feltüntető marketingközlemények esetében az eredeti, cseh nyelvű marketingközlemény szerzője a Patria Finance, a.s. megjelölt munkavállalója, a magyar nyelvű fordítást, illetve a lektorálást pedig a K&H Értékpapír munkavállalója végzi, így az érintett marketingközlemény tartalma lényegében megegyezik az eredeti cseh nyelvű marketingközleménnyel.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Wells Fargo: Emelkedő költségek akadályozzák a teljesítményt

Mohácsi Mihály | 2024.07.12 15:55
A várakozások is emelkedő ráfordításokat mutatnak

10 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.07.12 08:30
Amerikai infláció, dollár, nemesfémek, Tesla

Delta Air: Akadozik a gépezet

Varga Dániel | 2024.07.11 15:26
Gyenge előrejelzések érkeztek