Nagymértékű növekedést realizálhatott az első negyedév során a Telekom, az inflációkövető díjkorrekció, a közműadó kivezetése, illetve a költségek mérséklődése támogathatta a növekedést. 31 milliárd forint feletti nettó eredménnyel zárhatta az időszakot a cég, amely tovább folytathatja a javulást a következő hónapok során is. Az EBITDA-marzs 37,5 százalékra emelkedhet, de a nettó profitmarzs is 14 százalék fölé kerülhet. Hosszú távú kilátások változatlanok, az osztalék mértéke is emelkedhet a következő években.

A tartalom előállítása az anyavállalatunkkal (Patria Finance, a.s.) való együttműködés eredménye, a tulajdonosi háttérről bővebben itt olvashat. A Patria Finance, a.s. intézményi ügyfelei részére a témában angol nyelvű befektetési elemzést készített, természetesen az itt szereplő megállapítások az ott leírtakkal összhangban kerülnek közzétételre.

Az árbevétel 14,2 százalékkal nőhetett éves alapon, a nem hangalapú bevételek kiemelkedő teljesítményt mutathatnak, az inflációkövető díjkorrekció (január-február 14,5 százalékos hatás, március 15 százalékos hatás) is sokat segíthet a növekedésben.

A közvetlen költségek mértéke éves alapon 9-10 százalékkal nőhettek, a bruttó marzs is javulást mutat így. A közműadó kivezetése örömteli hír, míg ezzel párhuzamosan a távközlési pótadó mértéke emelkedhet a bevételbővülés következtében, így a távközlési adó és pótadó mértéke 15,5 milliárdot is elérheti. Az energiaköltségek a kedvezőbb szerződéseknek köszönhetően mérséklődhetnek, de az inflációs nyomás miatt az egyéb működési költségek 22 milliárd körül ragadhattak.

Az operatív profit 47,9 milliárdra duzzadhatott, (92 százalékos év/év alapon), a nettó pénzügyi veszteség mértéke is csökkenhetett a kedvezőbb folyamatoknak köszönhetően, de a devizahatások, az átértékelések miatt így is 8 milliárd körüli költségterhet jelent ez a Telekom számára.

A magas működési eredményeknek köszönhetően EBITDA terén is erőteljes javulás mutatkozik, a marzsok is emelkednek, így 37,5 százalékra emelkedhet az EBITDA-marzs mértéke. Ez iparági szinten is kiemelkedő, valamint a Telekom esetében is rég nem látott szintnek felel meg.

A nettó profit 31 milliárd forint fölé emelkedhet, ez 14 százalékos profitmarzsnak felel meg. Az éves 130 milliárd forintos cél elérése is reális maradhat, ez az osztalék kifizetésében is változást hozhat. A 44,7 forintos osztalék leesését követően jövőre 70 forintos osztalékkal kalkulálunk, amelyet további részvény-visszavásárlási program egészíthet ki.

Korábbi elemzéseink a Magyar Telekomról:

Van még potenciál a Telekomban

Kiemelkedő éven van túl a Telekom

Van még erő a Telekomban

Még többet érhet a Magyar Telekom!

Nem lassít a Telekom

Tartalom lezárása:2024.05.14 13:32
Időtartam:Hosszú táv (több, mint fél év)
Elemzői kitettség:Az elemzés szerzője a fenti értékpapírból nem rendelkezik részvényekkel.
Magyar blue chipek: Itthon is beindul a jelentési szezon
Varga Dániel | 2024.05.06 11:37
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus
Magyar blue chipek: Javulás jelei láthatóak
Mohácsi Mihály | 2024.04.29 11:54
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus
10 fontos hír ma reggel
K&H Értékpapír | 2024.04.17 08:38
Fed, kötvényhozamok, forint, Magyar Telekom
Magyar blue chipek: Megakadt a lendület
Grébel Szabolcs | 2024.04.22 11:06
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus
Magyar blue chipek: Túl vagyunk az első jelentéseken
Mohácsi Mihály | 2024.05.13 14:05
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus
9 fontos hír ma reggel
K&H Értékpapír | 2024.05.10 08:40
OTP, Mol, magyar infláció, nemesfémek

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

Letörte a mozgóátlagot a BlackRock

Varga Dániel | 2024.05.24 14:01
Stop-szintünk elérésével zárjuk a kereskedési ötletet

6 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.05.24 08:32
Forint, kötvényhozamok, USA gazdaság, Richter