Meglehetősen érdekessé vált a Starbucks technikai képe, miután az árfolyamnak sikerült erős támaszokról visszapattannia előző héten, ezzel már az indikátorok is egy lehetséges trendforduló képét mutatják. Még a cég előző negyedéves jelentését követően esett be a részvény árfolyama, mivel a menedzsment valamivel óvatosabb hangnemet ütött meg a kínai forgalommal kapcsolatban, míg a részvényesek korábban egy fontos növekedési faktorként tekintettek a kínai fogyasztásra. A kínai eladási számok azért várhatóan így is nőni fognak, csak lehet nem olyan mértékben, mint azt néhány piaci szereplő várta volna, de elemzők továbbra is stabil bevétel- és profitnövekedést várnak a kávézólánctól a következő években.

Még márciusban írtunk a Starbucks részvényéről, hogy erős támaszok közeléből indulhatna meg az árfolyam, amit akkor egy trendforduló követett és végül egészen a 105 dolláros szintekig menetelt a papír. Az emelkedés viszont megakadt, miután a második negyedéves jelentésében a cég gyengébb kilátásokat tett közzé a kínai eladási számokkal kapcsolatban, mint azt elemzők korábban várták volna.

Az általánosságban látható volt a tőzsdéken, hogy a kínai lakossági fogyasztástól jobban függő amerikai cégek részvényei kifejezetten gyengébben szerepeltek az utóbbi hetekben. Az ilyen cégek közé tartozik a Nike és Estée Lauder mellett a Starbucks is. A Starbucks menedzsmentje ugyanis az üzleti év második felében már csak mérsékelt heti emelkedéssel számol a kínai eladásokat illetően, amit nem igazán fogadtak jól a részvényesek. A növekedési kilátások a régióban egyébként nem is annyira gyengék, inkább arról van szó, hogy a piaci optimizmus miatt szöktek fel a várakozások korábban, ehhez képest hozott csalódást a jelentés.

Emellett a piaci hangulatnak az sem kedvezett, hogy a kínai kiskereskedelmi forgalom áprilisban csak 18,4 százalékos éves növekedést mutatott, ami azért egy szép eredménynek mondható, azonban a várt 22 százaléktól így is elmaradt. Láthatóan a kínai újranyitással kapcsolatban túlzott optimizmus jelent meg a piacokon, és az utóbbi időkben látott tőzsdei esés ennek a korrekciója lehetett. Az azért továbbra is igaz, hogy a kínai gazdaság a fellendülés pályáján mozog, szinte mindegyik makrogazdasági mutató bővülést jelez, egyedül a feldolgozóiparban láthatóak stagnálás jelei egyelőre.

A negatív reakció tehát elsősorban tehát a gyengébb előrejelzéseknek volt betudható, hiszen a múltbéli adatok rendre hozták az elemzői várakozásokat. A negyedév során 8,7 milliárd dolláros bevételt jegyzett a társaság, amihez 79 centes EPS társult. Az idei évben már 36 milliárdos árbevételt várnak az elemzők, ami közel 12 százalékos növekedési ütemnek felel meg, ezzel folytatódhat a társaság stabil növekedése.

Egyébként a céget közelebből követő elemzők nem igazán vágták vissza a gyengébb előrejelzésekre reagálva a Starbucks részvényére vonatkozó céláraikat, tehát a konszenzus maradt a 114 dollár feletti célár mellett, ami az utóbbi hetek gyengébb piaci teljesítményét követően már 15 százalékkal magasabb a piaci árfolyamnál. Jelenleg 25,8-as P/E-n forog a cég részvénye, ami magasabb a 19,7-es szektorátlagnál. Mivel egy nagyobb, piacvezető cégről van szó, valamekkora prémium a szektoron belül indokolt lehet a versenytársakhoz képest, de azt nehéz belőni, hogy mekkora lehet az indokolt eltérés.

Érdekes szinteken a részvény

A napokban a 98-99 dolláros szintekről mutatott be fordulatot az árfolyam, ezzel megtörve az utóbbi hetekre jellemző csökkenő trendet, de az árfolyam közelében található támaszszinteket most a 200 napos mozgóátlag is megerősíti. Lentebb esetleg 92, vagy éppen 84 dollárnál találhat további védelmi zónára a papír, de ezen szintek teszteléséhez már egy komolyabb lefordulás esetében kerülhetne sor.

Még múlt hét pénteken szelte át a 30-as szintet az RSI, ezzel visszatért a túladottságot jelző zónából az indikátor. Az ilyenfajta mozgást általában vételi jelzésként is értelmezhetjük. Igaz, az MACD még nem váltott jelzést, de az könnyen elképzelhető, hogy a napokban már erre is sor fog kerülni, tovább erősítve a részvény technikai képét. Összességében tehát az árfolyammozgás mellett az indikátorok is egy lehetséges trendforduló jeleit mutatják, így akár a korábbi szinteket is megcélozhatja a Starbucks részvénye.

A következő akadályt a 105 dolláros szint jelentheti, de emellett az 50 napos mozgóátlagot is érdemes lehet figyelemmel követnünk, utóbbit korábban még támaszként tudtuk azonosítani a napi grafikonon. Fentebb akár már a 110-115 dolláros szinteket is megcélozhatja a Starbucks részvénye, ami nagyjából megfelelne a 114,6 dolláros konszenzusos célárfolyamnak is.

A Starbucks napi grafikonja (2023. 06. 06. nyitás előtt)

Hosszabb időperiódust vizsgálva láthatjuk, hogy a tavaly májusi mélypontokat követően stabil emelkedő pályán mozgott a részvény árfolyama. Éppen a hetekben keresztezte az 50 hetes mozgóátlag a 200 hetes mozgóátlagot, így az már a 200 hetes átlag előtt nyújthat védelmet az árfolyamnak egy lecsorgás esetén. Az itt is látható, hogy a 98-99 dolláros zóna már számos alkalommal akasztotta meg az árfolyam esését, tehát historikusan is szignifikáns támaszszintről beszélhetünk.

A Starbucks heti grafikonja (2023. 06. 06. nyitás előtt)

Tartalom lezárása:2023.06.06 15:20
Időtartam:Rövid táv (néhány hét)
Támaszról fordulna az AbbVie?
Varga Dániel | 2023.06.06 13:56
Az indikátorok nyújthatnak támogatást
Magyar blue chipek: Új idei csúcson a BUX
KBC Equitas | 2023.06.05 11:57
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus
Javuló pályán a UnitedHealth?
Cinkotai Norbert | 2023.06.01 12:32
Fordulat lehet a grafikonon
Fordulóban a Crocs részvénye
Mohácsi Mihály | 2023.05.31 15:16
Mozgóátlagról pattant vissza az árfolyam

jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „K&H Értékpapír”) állította össze. A K&H Értékpapír semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a K&H Értékpapír további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A K&H Értékpapír semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A K&H Értékpapír a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A K&H Értékpapír jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A K&H Értékpapír működését anyavállalata révén a cseh pénzügyi felügyelet, a CNB (Czech National Bank) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a K&H Értékpapír előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A K&H Értékpapír jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

A 2023. december 31. előtti keltezésű tartalmakat eredetileg a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe állította össze, és a KBC Equitas oldalán (www.kbcequitas.hu) voltak elérhetőek.

6 fontos hír ma reggel

K&H Értékpapír | 2024.05.28 08:32
Forint, arany, olaj, OTP

2024-et is erősen kezdte a Nyomda

Mohácsi Mihály | 2024.05.27 14:41
Négyszeresére nőtt az adózott eredmény

Magyar blue chipek: Csúcsok közelében a magyar piac

Varga Dániel | 2024.05.27 11:46
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus